Com era d’esperar, un dels títols més esperats d’aquesta Mostra, ‘Voyage of Time: Life’ s Journey’, l’ambiciós projecte de Terrence Malick sobre la història de l’univers ha provocat divisió d’opinions. El xilè Pablo Larraín debuta amb èxit al cinema USA amb ‘Jackie’. El francès Stéphane Brizé sorprèn amb l’excel·lent ‘Une vie’.

I va arribar el dia de la presentació de l’esperada pel·lícula sobre la història de l’univers de Terrence Malick. Des que fa anys es va conèixer l’existència d’aquest projecte, no hi ha hagut edició del festival de Cannes, Venècia o Berlín en la qual no s’hagi rumorejat que per fi es podria veure Voyage of Time: Life’s Journey‘; una història de l’univers des del Big Bang fins el que sigui que li ofereixi el futur, explicada en 90 minuts i narrada per Cate Blanchett. Aquesta és la seva ambició. I en gran part, està a l’altura del que es proposa.

Voyage of Time: Life’s Journey

Voyage of Time: Life’s Journey’ és una absorbent successió d’imatges, sons i música, sense diàlegs i amb la veu en off de Cate Blanchett que interpel·la la mare natura, amb unes intencions més poètiques que explicatives o didàctiques. Una cosa així com una versió més llarga i ambiciosa de la primera part de ‘El árbol de la vida’, dinosaures inclosos.

A ‘Voyage of Time: Life’s Journey’, Malick oposa la capacitat de l’univers, de la natura, per a la creació, la destrucció i la regeneració de forma harmònica i equilibrada enfront del que l’ésser humà és capaç de fer al proïsme i al seu entorn. Per això busca el contrast entre les belles i ultraperfectes imatges amb les que reflecteix l’evolució natural, fruit de la combinació d’imatges reals gravades per tot el món i els efectes especials supervisats per Dan Glass i les imatges de format casolà dels rituals budistes a Indoxina, primaveres àrabs o un grup de sense sostre. El resultat és visualment enlluernador.

Voyage of Time: Life’s Journey

A més d’aquesta versió de 90 minuts que s’ha pogut veure a Venècia, hi ha una altra versió de la pel·lícula de 45 minuts, més didàctica i narrada per Brad Pitt, creada per ser mostrada en cinemes IMAX.

Una de les sorpreses agradables de la competició d’aquesta edició de la Mostra de Venècia ha estat la gala Une vie‘ dirigida per Stéphane Brizé (La ley del mercado‘), adaptació de la novel·la de Guy de Maupassant, protagonitzada per Judith Chemla, Jean-Pierre Darroussin i Yolande Moreau.

La vida que dóna títol a la pel·lícula és la de Jeanne le Perthuis des Vauds, al principi una aristòcrata innocent i plena de somnis acabada de sortir del convent, que 27 anys més tard i malgrat els moments amargs i tràgics que li toca viure no perd la seva fe en la humanitat. Jeanne és en certa forma, l’última representant d’un tipus d’aristocràcia representada per uns valors i unes formes de vida condemnades a desaparèixer.

Judith Chemla

Brizé explica la vida de Jeanne única i exclusivament des del punt de vista de la seva protagonista. Un plantejament rigorós que l’obliga a canviar algun fet de la novel·la, però sense trair el seu esperit. I atrapa l’espectador amb ella i amb la seva vida. Brizé roda ‘Une vie’ amb un format d’imatge gairebé quadrat 1,33 i càmera en mà, gairebé exclusivament a base de plans mitjans o primers plans que enganxen a l’espectador a les cares dels actors i els tanquen amb ells.

Une vie’ és una pel·lícula d’època, està ambientada a principis del segle XIX, però evita qualsevol tipus d’academicisme o classicisme en el seu plantejament.

Une vie

Brizé estructura ‘Une vie’ a base de continus salts temporals: flashbacks, flash-forwards, flashbacks dins d’un altre flashback… Una estructura complexa, però fàcil de seguir per a l’espectador, que unida al continu i brusc ús d’el·lipsis i l’absència de plànols de context o el joc pla/contraplà en les converses li aporten un pols narratiu ferm i contundent.

Després d’haver presentat el maig d’aquest mateix any ‘Neruda‘ dins de la programació de la Quinzena de Realitzadors de Cannes, Pablo Larraín ha presentat ‘ Jackie‘, el seu primer projecte nord-americà, al voltant de la figura de Jackie Kennedy, interpretada de manera brillant per Natalie Portman, que aprofita al 100% l’oportunitat que se li brinda.

Jackie Natalie Portman

Més estudi de personatge que biopic a l’ús, el guió de Noah Oppenheim se centra en el relat subjectiu de les hores i dies posteriors a l’assassinat de JFK, partint de les converses que la jove vídua manté amb un periodista, interpretat per Billy Crudup, i un sacerdot, John Hurt, i la seva lluita per donar una fi a l’alçada de les expectatives al seu regnat a Camelot.

Larraín aconsegueix un retrat d’un personatge fascinant, combinant hàbilment, com ja va fer a ‘No‘, imatges d’arxiu amb el material rodat per a la pel·lícula. Un personatge que en uns minuts passa de ser la primera dama a la vídua d’Amèrica als 34 anys. Una jove obligada a suportar el seu dolor, a ser mare i aconseguir que el llegat construït al llarg de diversos anys d’acurada posada en escena, el regne de Camelot, i amb ell, el seu futur, no quedin en foc d’encenalls.

Jackie‘ troba un equilibri complicat entre la intimitat del personatge i els aspectes més mundans de la crònica social, utilitzats de forma hàbil per la pròpia Jackie Kennedy per construir la seva imatge, tot i estar esquitxada per alguns moments en els quals preval un morbo innecessari (recreació de l’atemptat, discussions al voltant de l’autòpsia) i una banda sonora de Mica Levi massa solemne.

Després de sorprendre fa dos anys amb ‘Una chica vuelve a casa sola de noche‘, un spaghetti western de vampirs iranià segons la van definir els seus creadors, presentat al Festival de Sundance i premiat en el de Sitges, Ana Lily Amirpour, ha presentat a la competició del festival de Venècia The Bad Batch‘ protagonitzada per Suki Waterhouse, Jason Momoa, Keanu Reeves, Giovanni Ribisi i un Jim Carrey, irreconeixible i mut.

Suki Waterhouse The Bad Batch

La pel·lícula s’ambienta en un món desèrtic i distòpic, un immens camp de reclusió en què el govern dels Estats Units tanca a les persones no acceptables per la societat, un nou salvatge oest caníbal per a les persones del ‘lot dolent’ a què fa referència el títol.

Malgrat un plantejament prometedor i un grapat de molt bones idees, Amirpour s’ensimisma en la seva atmosfera, en el seu món tèrbol i sense regles, i The Bad Batch‘ va perdent el pols a mesura que avança el metratge i a falta d’una acció que la reanimi, no aconsegueix que el seu estrany conte apocalíptic amb tocs romàntics funcioni.

La desolació de Nick Cave

Andrew Dominik, el director neozelandès de El asesinato de Jesse James por el cobarde Robert Ford‘ i Mátalos suavemente‘, ha presentat fora de concurs el documental One More Time with Feeling‘, rodat en blanc i negre i en 3D, al voltant de la gravació del nou disc de Nick Cave & The Bad Seeds, ‘Skeleton Tree‘.

One more time with feeling Nick Cave

One More Time with Feeling’ és el resultat d’un pacte. Cave, que va col·laborar amb Dominik a ‘El asesinato de Jesse James por el cobarde Robert Ford’, va encarregar al director neozelandès un documental sobre l’enregistrament del seu nou disc, com una forma de canalitzar el seu dolor per la mort del seu fill ocorreguda uns mesos abans. Com una forma de poder mostrar als seus fans la seva situació i evitar fer una entrevista tradicional. Dominik va acceptar el repte, però va demanar llibertat total per poder gravar el que volgués durant 10 dies. Cave la possibilitat de vetar el muntatge final, si no ho semblava adequat.

A la primera hora de ‘One More Time with Feeling’ veiem les actuacions de la banda en l’estudi magníficament rodades aprofitant els possibilitats d’immersió que ofereix el 3D i sense caure en cap moment en l’estètica videoclipera, intercalades amb les reflexions de Cave sobre la creació artística i imatges de la seva esposa, Susie, i el seu fill Earl.

Però hi ha un moment en què sorgeix de forma explícita la mort del seu fill. S’esmenta el seu nom i la seva mort. I a partir d’aquí, Nick Cave es despulla emocionalment en una catarsi tan sincera i profunda com emocionant.

També s’ha presentat fora de concurs, ‘ Austerlitz‘, el més nou del director ucraïnès Serguei Loznitsa després dels seus treballs sobre la revolució del seu país, ‘Maidan‘, o el cop d’estat fallit a l’URSS de 1991 a ‘The Event‘.

Austerlitz

En aquesta ocasió col·loca la seva càmera fixa en diversos punts d’un camp d’extermini nazi i grava als turistes que passen davant d’elles, alguns sols, altres en família, molts en grup amb el seu guia, mentre gairebé tots es fan fotos, amb o sense palet de selfie, observen o simplement segueixen cap endavant com si res.

Les imatges de Loznitsa són aparentment tan neutres, com delatores en el fons. El turisme de masses que en introduir aquests llocs de barbàrie en els seus circuits, d’una banda aconsegueix que no s’oblidin, però per altra banalitza la història i els crims que van ocórrer en ells. Loznitsa planteja què és el que porta a una persona a voler fer-se fotos en llocs d’horror, crims i tragèdia. Encara sotmesos al test d’Loznitsa, qui passaria l’examen? ¿El passaria ell mateix?

Ara només ens queda esperar que algú faci la seqüela, ‘Austerlitz 2.0’, amb els comentaris d’aquests turistes i els seus amics i followers quan comparteixen aquestes fotos a les xarxes socials.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X