Sally Heathcote: Sufragista
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Edicions La Cúpula ens ofereix, amb el bon gust i cura habituals, la possibilitat de gaudir d’aquesta excel·lent novel·la gràfica que ens trasllada als temps en què el feminisme va lluitar amb obstinació pel sufragi universal. Sally Heathcote sufragista combina de manera exemplar el rigor històric amb un apassionant drama de personatges, capaç de commoure al lector amb una narrativa poderosa i plena d’imaginatius recursos visuals.

Els afeccionats al còmic coneixen bé a Bryan Talbot, un versàtil guionista i dibuixant capaç de posar el seu talent al servei de franquícies com Jutge Dredd, signar una novel·la gràfica d’Alicia en les meravelles o crear un veritable drama social en versió seqüencial com l’imprescindible El conte de la rata dolenta. En aquesta ocasió Talbot posa el seu talent al servei de la seva dona, Mary M. Talbot, acadèmica de prestigi internacional especialitzada en els estudis de gènere, que debuta en el mitjà amb aquesta excel·lent novel·la gràfica que revisa la història de les pioneres de la lluita pels drets de la dona, amb la complicitat de Kate Charlesworth, autora de còmic i il·lustradora habitual de mitjans com The Guardian.

Talbot sintetitza la lluita sufragista en la figura fictícia de Sally Heathcote, una treballadora domèstica al servei d’Emmeline Pankhurst, una de les fundadores del moviment, que anirà prenent consciència de la seva identitat i acabarà formant part activa de la causa per reclamar el vot de les dones. Per il·lustrar tot això, els seus autors despleguen un impressionant fresc històric que combina de forma brillant la història amb majúscules amb el relat intimista, mitjançant una posada en escena de textura cinematogràfica. Sally Heathcote podria ser un notable biopic en blanc i negre al que els Talbot i Charlesworth afegeixen unes oportunes notes de color. Però en realitat és molt més que això. Sufragista és també un vigorós assaig fèrtil en idees que inclou anotacions, bibliografia i una molt útil cronologia.

“Sally Heatchcote: Sufragista” Mary M. Talbot, Kate Charlesworth y Bryan Talbot. Ediciones La Cúpula.

La novel·la gràfica aconsegueix comunicar l’entusiasme de les protagonistes, i diria que també parteix del seu esperit àcrata i llibertari. La seva lluita ressona avui com l’inici d’un camí encara no finalitzat que alhora serveix d’esperó per a un ciutadà deprimit davant del progressiu sabotatge dels seus drets fonamentals. La primera aparició d’Helen Miler Craggs en seu judicial i en l’immediat flashback en el qual llança un destral i un cop de puny a un parell d’homes defineix a la perfecció el caràcter contundent del relat. Talbot aconsegueix comunicar tota la cruesa de l’enfrontament a través de les experiències de Sally, que inclouen la presó i les vagues de gana, d’una manera dramàticament poderosa, alguna cosa que probablement no hauria aconseguit commoure d’igual forma en un assaig. No obstant això, la novel·la gràfica destil·la el rigor acadèmic precís per a la història, la qual cosa proporcionarà algunes sorpreses a tots aquells que tinguin la voluntat d’aprofundir en aquest fascinant període històric. Sufragista és ja un clàssic del còmic documental que paga la pena conèixer. Encara que estigui basat en un personatge de ficció, la seva lectura ens permet accedir a una realitat del passat que a més ens interpel·la respecte al nostre propi present.



Editorial: La Cúpula
Web editorial
Pàgines: 226
Preu: 22,90 €
Guió: Mary M. Talbot, Bryan Talbot
Dibuix: Kate Charlesworth
Format: 16 x 22,5 rústica, color
ISBN: 9788415724957


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies