Zot!
10Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
10.0

Scott McCloud és un d’aquests autors de còmics dels que tots els aficionats haurien de conèixer i, els que alguna vegada han somiat amb ser professionals del mitjà, envejar. Molt conegut per la seva faceta de teòric i assagista, les seves obres “Entender el cómic” (1993), La revolución de los cómics” (2000) i “Hacer cómics” (2006) són treballs de referència i manuals de consulta per a infinitat de lectors i professionals. Semblant a “El guión” de Robert Mckee per als estudiants de cinema. Com a autor d’historietes podem trobar “El escultor” (2012) una obra molt personal i, en certa manera, experimental que des d’aquí recomanem amb entusiasme. 

Però, abans de tot això, abans de la fama i el reconeixement, va haver-hi un jove Scott que buscava monedes en el sofà per comprar macarrons amb formatge i envejava l’èxit de Kevin Eastman i Peter Laird, creadors de les Tortugues ninja. Eren els anys vuitanta i Scott McCloud va trencar motlles amb Zot! Anava a contra corrent en una època en la qual els còmics que agradaven i, especialment, els que venien, eren els de temàtica fosca. Amb Batman i Daredevil sofrint calamitats i Watchmen deixant les bases per a mil i una imitacions de mala qualitat. McCloud va voler fer una obra lluminosa i positiva, no sense experimentació i moments dramàtics però, sempre, amb un clar missatge positiu. No content amb això va abraçar la influència dels mangakas quan, en occident, ningú sabia ni el que era això. Osamu Tezuka volta per aquí.

Zot! part d’una premissa senzilla a simple vista, Zachary és un súper heroi d’etern somriure que viatja a través de dos planetes Terra de dues dimensions paral·leles. El seu és un món polit i tecnificat on la gent sap ser feliç i el nostre, doncs ja ho coneixen, un lloc tremendament imperfecte però que té a l’interès amorós de Zot!: l’adorable Jenny Weaver. La relació dels dos adolescents anirà evolucionant alhora que ells van madurant i el conjunt es nodrirà d’un bon grup de secundaris que aniran creixent en nombre i importància mentre avanci la trama.
Ressenya de ‘Zot!, de Scott McCloud La sèrie va començar amb deu números a color a l’editorial americana Eclipse, una sèrie limitada que servia per anar provant, com a bon novell, recursos narratius i buscant una veu pròpia com a autor. El volum que ens porta Planeta comença just després d’aquests deu primers números: és un recopilatori de tota l’obra en blanc i negre. Quatre anys de dur treball perfectament presentats en cinc-centes pàgines. El llibre es divideix en dues clares etapes titulades Planeta Tierra i Historias de la Tierra. El primer tracta més de presentar i definir a tot l’elenc i enlluernar al lector amb el poder de la imaginació de l’autor. Històries autoconclusives amb una gran limitació argumental però que desborden entusiasme. Els protagonistes van d’un món a un altre i les trames se centren en Jenny intentant pair la reaparició del seu estimat heroi. Hi ha moltes coses a destacar en aquesta primera part, però jo personalment m’he enamorat de la galeria d’estrafolaris enemics de Zot!. Després entrem en la segona part del llibre, Historias de la Tierra. Zachary es queda tancat a la nostra Terra i els capítols adquireixen un to més naturalista, amb una molt bona evolució dels protagonistes i una anàlisi molt precisa de la vida en els suburbis a principis dels noranta. Aquí ja no trobem tant als seus admirats autors nipons i sí als Hernández brothers. Personalment feia temps que no m’emocionava tant amb una narració com la de, per exemple, el capítol titulat Otoño. Una delícia.

La meva intenció no és vendre aquesta obra com el que no és, no és perfecta. És un treball de maduració d’un gran artista que, durant l’època, que va treballar en aquest còmic, supurava entusiasme i amor per aquests personatges. Llegeixin amb atenció les pàgines que ens regala al final de cada capítol, allà el mateix McCloud ens narra el procés creatiu del capítol llegit. Amb una nuesa envejable reconeix errors o contextualitza amb la seva pròpia vida algunes de les pàgines que acabem de llegir. I, si volen un consell, deixin per al final les pàgines que escriu a manera d’introducció, és la cirereta. En llegir com es va enamorar dels còmics de grapa amb el seu amic Kurt Busiek. Els jocs de rol i el seu amor per la seva dona, l’esforç que va posar per aconseguir ser un professional del novè art, quan llegeixin tot això, aplaudiran com jo assentint amb el cap, perquè un dels nostres va aconseguir complir el seu (nostre) somni.

 Editorial: Planeta Cómic
Web editorial
Pàgines: 576
Preu: 35 €
Guió: Scott McCloud
Dibuix: Scott McCloud
Format: Tapa rígida amb sobre-coberta, blanc i negre, 15 x 23 cm
ISBN: 978-84-16090-92-1


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies