Algunos días de verano / Un oasis de felicidad
8.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Planeta Cómic recupera dos dels títols essencials de l’extensa obra del dibuixant francès Christophe Chabouté, dues històries reblertes d’intimitat sobre la infantesa i el procés l’aprenentatge emocional que acompanya aquesta etapa vital.

Natural de l’Alsàcia i format com a dibuixant a Angulema, meca de l’univers bande dessiné, Chabouté va debutar a finals segle XX de la mà de la ja desapareguda La Téméraire. Ho va fer amb Sorcières, un recull de quinze historietes sobre gats negres, pactes sospitosos i capellans poc catòlics. L’obra debutant va precedir Algunos días de verano, publicada l’any següent i organitzada a partir d’una estructura allunyada de la fragmentació que proposava Sorcières. Malgrat tot, Algunos días… va mantenir l’element de cruesa i l’honestedat radical que caracteritzaria l’obra de l’autor.

Explica la història d’un nen i del seu estiu, del temps que passa a casa d’un matrimoni d’avis que podrien ser els seus; de l’absència dels pares i de la desorientació que se’n deriva. De les preguntes internes, impossibles de formular per un nen; presents, malgrat tot, fruit inevitable de la sensibilitat que en aquesta etapa inicial ens acompanya com ho fa la pròpia ombra. I al costat d’una dona de qui diuen es boja i d’un home acusat de ser mut, aquest nen sense nom aprèn que ambdues coses són falses; això i també a pescar. A ser pacient i a no jutjar; a ser curiós. A ser valent.

ALGUNOS DÍAS DE VERANO / UN OASIS DE FELICIDAD

Publicat uns anys més tard, Un oasis de felicidad sembla reprendre la història d’aquell nen. De la seva educació sentimental. Ja en edat adolescent, s’enfronta a l’ambient tòxic d’una llar, la seva, on les frustracions de la mare i la imperícia del pare s’associen per organitzar un clima insuportable de crits i de retrets. L’aparició providencial un rodamón sense projectes que malgrat tot diu saber alimentar-se dels petits moments màgics de les vides alienes canvia la seva mirada sobre les coses. ‘Es tan sencillo sentarse en un banco, observar…cada uno atraviesa mil pequeños oasis de felicidad…¡Sin darse siquiera cuenta!’

Chabouté no ha dissimulat mai l’element autobiogràfic de bona part d’allò que treu a la llum. Però les seves històries no són literals perquè no els cal l’adjectivació precisa, ni això ni el matís narratiu que n’asseguri la veracitat. Als seus relats hi prima la mirada i la repetició; les emocions, que es despleguen amb certesa malgrat la quietud que no és sinó aparent. Llegir Chabouté és recuperar temps fugit.Editorial: Planeta Cómic
Web editorial
Pàgines: 168
Preu: 15,95 €
Guió: Christophe Chabouté
Dibuix: Christophe Chabouté
Format: Cartoné, blanc i negre


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X