Lehman Trilogy
9Valoració

Des de Henry Lehman fins a Robert Lehman, el primer i l’últim, respectivament, l’autor Stefano Massini ens presenta a la saga d’homes completa i la seva història fins a la caiguda de la famosa companyia Lehman Brothers l’any 2008.

El dramaturg italià Stefano Massini està de moda dins el circuit teatral català. Al novembre vam tenir l’enorme plaer de poder gaudir de dues grans actrius com són Rosa Maria Sardà i Míriam Iscla (aquesta última renovada també al juny), amb dos dels textos més potents de l’autor: Crecenunsoldéu i Dona no reeducable, respectivament.

Aprofitant l’edició del Festival Grec d’enguany, La Villarroel ens ofereix un text inèdit de Massini al nostre territori. Lehman Tirlogy estarà a Barcelona fins al 31 de juliol i seria un error deixar escapar l’ocasió de veure-la. Una obra interessant, entretinguda i, en resum, genial que canvia l’estil dramàtic dels textos del Lliure, però que segueix en la seva línia del que podríem qualificar de “teatre divulgatiu”. L’espectador surt de la sala sabent tots els detalls de les tres generacions dels Lehman, però amb una sensació d’haver vist una obra de teatre basada en la ficció: una combinació perfecta.

El “Trilogy” que acompanya el nom dels germans més famosos de les finances es refereix als tres capítols en què està dividit el text original i que es basen clarament en les tres generacions d’homes Lehman al càrrec de la companyia: els tres germans fundadors, Henry (Santi Ricart), Emanuel (Òscar Muñoz) i Mayer (Jordi Rico); el fill del segon, Philip (David Vert); i el fill d’aquest últim, Robert “Bobbie” (Rubèn de Eguía), amb les influències del seu tiet, Herbert (Jacob Torres). Els sis actors que interpreten a la saga familiar estan a l’altura del text i, sobretot, mostren poder aguantar el nivell de les dues fortes actrius que representaven els textos de Massini al Lliure.

Amb traducció de Carles Fernández Giua, firma la direcció Roberto Romei, qui utilitza a escena una estructura bàsica de fusta que, a mesura que avança l’obra, va evolucionant fins a arribar a ser un tro per dirigir el regne de Robert Lehman, i acabar sent un mausoleu per a tots els membres després de la vida. Però la qüestió realment important, i on resideix la genialitat de l’autor, és en la manera que té de fer una visita guiada no només pel transcurs de la història dels Lehman, sinó de l’economia mundial i, sobretot, nord-americana. Tots sabem què va passar l’any 2008, les causes directes i els efectes catastròfics, se’ns ha explicat la història mil i una vegades i de mil i una maneres. Però aquí, Stefano Massini no ens explica això i, de fet, li dóna poca importància; el que ell ens explica és la història i evolució de l’economia, com hem arribat fins aquí, com s’ha creat i format el capitalisme modern.

El text, la direcció i les interpretacions són, sense pensar-ho, excel•lents. Fer que una història d’aquesta mena sigui tan amena i interessant és tot un repte que aquest equip aconsegueix complir amb molt d’èxit. De veritat, no cometeu l’error de perdre-us una peça tan important de la cartellera barcelonina. I, per si finalment no la podeu veure, l’autor posa a la vostra disposició, a la seva pàgina web, els seus textos per poder-los llegir. Millor impossible.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies