De Stille Kracht
9Valoració

“L’obra mestra de l’escriptor neerlandès Louis Couperus es converteix en una gran producció signada per Ivo van Hove, un director amb un prestigi que va més enllà del món de l’escena. Est i oest s’enfronten sota la pluja.”

El Festival Grec 2016 va donar l’oportunitat el cap de setmana del 2 i 3 de juliol de poder veure De Stille Kracht (La Força Oculta), obra del neerlandès Louis Couperus, a la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure. Un espectacle únic que, de ben segur, no va deixar a cap dels assistents indiferent.

Des d’abans de començar l’obra, a l’escenari ja està plovent mentre el compositor, director i intèrpret musical, Harry de Wit, toca el piano. La pluja serà un recurs constant durant tot l’espectacle, i acompanyarà als actors i al públic en els moments de més alta tensió que tenen lloc a escena, accelerant el pols dels assistents que es veuen ficats dins del monsó que es reflexa.

Per Ivo van Hove, encara que l’obra transcorri a les Índies holandeses, aquesta “explica una història que és universal”. “El punt focal és la relació tensa entre dues cultures irreconciliablement oposades entre si” ens explica el director del muntatge. La seva posada en escena no es pot definir d’altra manera que no sigui espectacular. Viure en directe el resultat és com estar veient el que un reconeix com a obra mestra, amb una magnificència i espectacularitat pròpia de les millors produccions teatrals de la història.

Tot i ser un espectacle en neerlandès (i gràcies també a la sobretitulació en català), es transmet una força i una veracitat per part del repartiment que fan entenedora cada emoció i pensament que els passa pel cap als personatges.

El protagonista, Aus Greidanus jr., es posa en la pell d’un administrador de les Índies holandeses i ens fa veure a la perfecció l’evolució de la visió conservadora cap a una adaptació dels nous temps i les noves necessitats.

El text de l’autor més internacional de la literatura neerlandesa, Louis Couperus, ja magnífic de per sí, passa per l’adaptació de Peter can Kraaik, qui el converteix en la millor versió possible, llesta per tal que el director Ivo van Hove faci la seva feina a la perfecció. Esperem, doncs, que puguem tenir la sort de tornar a veure, en alguna temporada futura, De Stille Kracht (La Força Oculta).

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies