L’editorial Impedimenta va decidir al seu moment recuperar les novel·les d’Edmund Crispin, conegut escriptor de novel·les de detectius i creador del personatge Gervase Fen. I va resultar una decisió encertada, ja que estem gaudint d’una sèrie de novel·les de detectius clàssiques, apassionants i divertides.

Crispin, nascut Robert Bruce Montgomery, va estudiar llengües modernes i durant una gran part de la seva vida professional es va dedicar a la composició de música i a l’escriptura de guions i fulletons radiofònics. En 1944 crea a Gervase Fen en el que seria el seu primer llibre, “El misterio de la mosca dorada”. El seu èxit el va impulsar a publicar entre 1944 i 1951 vuit novel·les i en 1953 una recopilació de relats. A partir d’aquest moment va deixar d’escriure novel·les i es va consagrar a la ressenya de novel·les policíaques i de ciència-ficció pel Sunday Times. En 1977, 25 anys després, publica l’última novel·la del seu detectiu, un any abans de la seva mort.

Gervase Fen

El detectiu creat per Edmund Crispin es caracteritza per presentar-se a ell mateix com a detectiu aficionat, doncs en realitat és professor de Llengua i Literatura a la Universitat d’Oxford. Fen és una persona molt espavilada, observador i molt intel·ligent, però també és excèntric, impacient i bastant groller. És capaç de posar nerviós al més tranquil dels éssers i de provocar la incomoditat més absoluta a qualsevol habitació plena de gent. És un home de contrastos i la seva presència provoca moltes vegades un malestar que ningú està disposat a admetre perquè en realitat el necessiten per resoldre els enrevessats casos. La seva manera de descobrir a l’assassí, doncs la majoria dels seus casos són d’assassinat, és elaborar certes teories per les quals buscarà proves. Evidentment, de vegades s’equivoca, però quan això ocorre, sempre hi ha algú al voltant al que carregar els errors.

Els casos de Gervase Fen

Edmund Crispin Gervase Fen Impedimenta

El misterio de la mosca dorada (1944)

Asesinato en la catedral (1945)

La juguetería errante (1946)

El canto del cisne (1947)

Trabajos de amor ensangrentados (1948)

– Enterrado por placer (1949, próximamente en Impedimenta)

– Frequent hearses (1950)

– The Long Divorce (1951)

– The Glimpses of the Moon (1977)

Entrevista amb Enrique Redel

A propòsit de la publicació de “Asesinato en la catedral”, hem contactat amb Enrique Redel, editor d’Impedimenta per fer-li unes preguntes sobre les novel·les d’Edmund Crispin.

Per què us vau decidir a publicar les novel·les d’Edmund Crispin dedicades a Gervase Fen? Què destacaries d’elles?

Edmund Crispin és un dels tres o quatre millors escriptors de novel·la policíaca de l’edat d’or de la narrativa de detectius anglesa. Un clàssic que, sorprenentment, no estava ben editat. Les seves novel·les són divertides, perspicaces, molt lletraferides (gairebé cada frase parafraseja una cita de Shakespeare, Milton, Dryden o Ben Jonson). El seu personatge, Gervase Fen, és el prototip de detectiu aficionat anglès, rondinaire, obsessiu, imaginatiu. Les novel·les de Crispin són entretenidísimas, fan riure, són intel·ligents. En fi, ho considerem un dels candidats perfectes a conformar qualsevol biblioteca d’un afeccionat al gènere negre.

A qui recomanaries especialment aquests llibres?

A aquells que conceben la literatura com un mitjà intel·ligent d’entreteniment. La literatura detectivesca és potser el gènere que millor retrata el segle XX, i el que millor s’adapta a la manera de ser del modern lector exigent, em fa l’efecte: perquè t’incita, perquè juga amb tu, perquè et diverteix i perquè retrata la societat d’una manera crítica.

Què titulo suggeriries a un lector per començar? I quin és el teu preferit?

Sens dubte començaria amb “La juguetería errante”, que no és la primera novel·la de Gervase Fen, sinó la tercera, però unànimement es tracta de la seva millor novel·la. ja que les novel·les de Crispin protagonitzades per Fen són autoconclusivas, així que no fa falta llegir l’anterior per passar a la següent. Així que “La juguetería errante” és un excel·lent començament: divertida, molt literària, amb cameos espectaculars, addictiva…

Teniu previst algun títol més?

Després de la publicació aquest mes de maig de “Asesinato en la catedral”, preparem l’edició per a primavera de 2017 de “Enterrado por placer”. I seguirem amb més títols del personatge, fins a esgotar la saga.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies