Esplendor
9Valoració

“Quatre personatges femenins esperen el dictador d’un país al caire de la revolució i dibuixen amb les seves paraules i la seva manera de comportar-se un retrat del poder i el seu caràcter provisional i fugisser.”

La dramaturga i guionista britànica Abi Morgan, coneguda per Sufragistes, La dama de ferro o Shame, va escriure l’any 2000 l’obra de teatre Splendour. De la mà de la directora Carme Portacelli, aquest text sobre quatre dones en un país en estat de guerra arriba per fi al Teatre Romea dins del Festival Grec.

Sota les seves ordres torna a estar l’espectacular Míriam Iscla, a qui no ens cansem de veure en cartell i, sobretot, en acció. Encapçala un repartiment de primera, completat per Lluïsa Castell, Gabriela Flores i Laura Aubert, qui semblen tenir una competició amistosa per veure qui ho fa millor, ja que cada rèplica i cada moviment són perfectes en cadascuna d’elles (és cert, hauria de ser el normal en teatre, però malauradament no sempre és així).

Però Míriam Iscla és molta Míriam Iscla. I en aquest cas, no fa més que recordar-nos quant bona és i amb quina força i veracitat treballa. És un plaer veure-la actuar, i més quan la resta d’actrius que l’acompanyen són de tan alta categoria. L’espectador surt del teatre amb ganes de tornar-hi a dins, o de veure un altre espectacle on hi surtin totes elles.

Porten el text de manera única i el fan entenedor i atractiu, tot i les complicacions narratives que aquest representa. Els canvis de llum i so, així com els moviments coreografiats en escena donen ritme a l’obra, però a moments la fan encara més difícil de captar totalment. Per descomptat, la història general s’entén a la perfecció, però a estones el públic es queda una mica enrere amb tot el que s’està explicant i no acaba de saber en quin punt de la narració es troba.

Esplendor és, sens dubte, una de les majors revelacions d’aquest Festival Grec 2016 i una obra que donarà a parlar, sobretot per les grans actrius que en ella apareixen. Si és possible, vagin a veure-la més d’una vegada, per acabar d’abadernar-se de tot el que aquest text ens pot aportar.

Sobre l'autor

Crític, actor, escriptor, pintor, policia, astronauta i quarterback. O potser res de l’anterior. Barceloní de 20 anys i fascinat per la cultura en totes les seves formes i colors. Criticar per millorar.

Posts relacionats

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies