“Relojes de Hueso” - David Mitchell
8.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

David Mitchell és un escriptor de puzles, obres mil·limètricament pensades en les quals tot té un sentit i se li demana al lector atenció, ganes de respondre al repte i una sensibilitat especial per la fantasia. L’última obra de Mitchell no és ni 100% costumista ni 100% fantàstica, és una mescla de gèneres que van des de la sàtira, la novel·la de guerra o d’aventures, la fantasia o la ciència-ficció apocalíptica. Hi ha per a tot tipus de públic i tot conforma una màquina tan ben greixada, que en arribar al final no queda més remei que preguntar-se: és aquesta la novel·la perfecta?

Evidentment, és exagerat dir que és la novel·la perfecta, poques (o pràcticament cap) ho són. Però sí que és un excel·lent exemple d’un llibre transgènere amb el qual el lector pot gaudir de dues maneres diferents: cada part per separat (i hi ha sis, ambientades en èpoques diferents, des del 1984 fins al 2043) suposa una petita novel·la molt disfrutable; el conjunt, una vegada els personatges van enllaçant-se i formant part d’aquest tot, d’aquesta història riu que l’autor vol escriure. I aquesta història riu és bàsicament la lluita entre el bé i el mal, la lluita entre Anacoretas i Horólogos, lluita que acaba involucrant al personatge que coneixem en el primer segment, Holly Sykes.

Al principi de la novel·la, Holly s’escapa de casa i viu una sèrie d’experiències difícilment explicables, que es combinen amb unes visions estranyes i alguns problemes familiars. Aquest és el punt de partida d’un personatge que anirà apareixent al llarg de la història, de vegades més subtilment, de vegades recuperant un protagonisme determinant per al desenvolupament de la història. Al costat d’ella, tot un seguit de personatges tindran més o menys continuïtat en les seves aventures però tots tindran la seva dosi d’influència en la trama final o en el desenvolupament de Holly.

Poc més es pot dir de l’argument d’una novel·la que mereix ser descoberta a poc a poc, sense saber massa per endavant, sorprenent-se amb els seus girs i les seves diferents ambientacions. Totes les parts tenen alguna cosa destacable. Mitchell s’ha esforçat per convertir-les en narracions autosuficients i no en meres peces del puzle. Cal destacar la part dedicada a l’escriptor Crispin Hershey, una sàtira sobre el món literari que barreja glamur amb decadència i que fa gaudir gràcies al seu sentit de l’humor i esperit autoparòdic.

Finalment, estem davant una obra amb una part fantàstica desenvolupada de forma subtil al llarg de les seves primeres quatre parts i que explota a la cinquena. No obstant això, és una fantasia que resulta fins i tot creïble gràcies al treball que fa Mitchell a l’hora d’anar presentant-la. De vegades no és fàcil d’entendre, de vegades requereix imaginació per part del lector, però en cap moment resulta un pastiche o alguna cosa impostada. Està present, latent al llarg de les 700 pàgines de la novel·la, forma part d’aquest món que l’autor crea i que el lector no té massa dificultats per assumir com a propi.

David Mitchell busca en “Relojes de Hueso” emocionar, divertir i interessar. I ho fa amb uns personatges meravellosos, un desenvolupament màgic i temàtiques variades perquè qualsevol tipus de lector acabi atrapat en la història. Una bona novel·la, una altra més, d’un autor ambiciós però accessible.Editorial: Literatura Random House
Web editorial
ISBN: 9788439731207
Pàgines: 720
Preu: 23,90 €


Una resposta

 1. Electronic Media

  Hola David,

  Gràcies per la revisió agradable a Rellotge de Os vostè. Crec que David Mitchell fa una molt bona feina en general. Vaig a comprovar això aviat.

  gràcies,
  Dennis

  Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies