“Peaky Blinders” és el nom d’una de les sèries amb més èxit de la BBC. Actualment s’està emetent la tercera temporada i ja s’ha anunciat que se’n faran dues més, fins la cinquena. Protagonitzada per Cillian Murphy és violenta, d’aquelles on els cops fan mal i t’esquitxa la sang amb cada un d’ells. Però la seva qualitat és innegable i no us la podeu deixar perdre de cap de les maneres. 

Peaky blinders BBC

Una història de violència

 La sèrie se centra en la història d’una família de gàngsters establerta al Birmingham  de 1919. Per ells, cada pam de la ciutat compta i el volen. “Peaky Blinders” està ambientada en la novel·la “A walk down Summer Lane”, de John Douglas, que situa la trama precisament un cop acabada la guerra.

Liderats per Tommy Shelby, amb els seus germans i sicaris, sembraran la por a la ciutat i entre els seus enemics. La fama i el poder se’ls guanyaran de mica en mica, amb violència però també amb intel·ligència. La família Shelby se les veurà amb els comunistes i amb l’IRA, també amb els russos en aquesta tercera temporada.

El nom de la banda Peaky Blinders fa referència a les fulles d’afaitar que, segons un mite no documentat, portaven cosides a les seves boines. Les feien servir per deixar cegues o marcar el rostre de les seves víctimes, tot un encant.

Peaky blinders BBC

Ell, Thomas Shelby: un enorme Cillian Murphy

Un home passeja per Birmingham a llom d’un cavall. Sonen les notes del ” Red Right Hand ” de Nick Cave & the Bad Seeds. És Thomas Shelby i de seguida queda ben clar qui mana en aquella sèrie. El cert és que el personatge de Thomas Shellby és un caramelet per qualsevol actor i Cyllian Murphy el broda. Amb aquell rostre angulós tan peculiar i la seva mirada d’acer blau, com les fulles tallants que porten amagades els Peaky blinders en les seves gorres, sap donar solidesa al seu personatge fent-lo perillós, però a la vegada, terriblement atractiu. Intel·ligent, venjador, reflexiu,  fred i calculador, però a la vegada fidel i apassionat quan estima.  Ningú no vol un enemic com Thomas Shelby. Aquest personatge esplèndidament construit per Cillian Murphy és el que més destaca a la sèrie, però no oblidem que estem enfront d’una producció de la BBC i es té cura de tot fins al mínim detall.

Actors de la categoria de Sam Neill, Annabelle Wallis, Joe Cole, Sophie Rundle, Alexander Siddig o Tom Hardy li han donat la rèplica a Thomas Shelby millorant, encara més, la sèrie.

Peaky blinders BBC

L’estètica dels Peaky Blinders

Els Peaky blinders són gànsters amb molt d’estil. Cabells amb talls que podeu trobar en algun camp de futbol (us sona Neymar?), trajos, mocadors de seda, boines posades de mig costat, lluents rellotges de butxaca, abrics llargs… s’ha tingut cura de tots els detalls. Otto Barthus n’és el responsable. El director dels tres primers episodis de la sèrie volia “un look molt específic amb un tall de cabells potent” per als Peaky Blinders. Loz Schiavo, la dissenyadora de perruqueria i maquillatge, es va inspirar en el llibre de fotografies “Crooks like us, de Peter Doyle”, on s’hi mostren retrats de l’Anglaterra dels anys 20.

Peaky blinders BBC

Un ritme anacrònic

Thomas Shelby camina a ritme de Nick Cave, però la banda sonora de “Peaky Blinders” crida l’atenció per la seva qualitat però també per la seva anacronia. Jack White,Tom Waits, Warren Ellis, Dan Auerbach, cantant dels The Black Keys, Radiohead, The Last Shadow Puppets, Artic Monkeys, PJ Harvey i un tal David Bowie, gran fan de la sèrie que va demanar que hi  sonés la seva música.

Si voleu aquí teniu una llista que es pot trobar a youtube de la primera temporada i segona temporada. Aneu escoltant!

Peaky blinders BBC

La tècnica

Actors, música i història es combinen donant com a resultat un producte amb un aspecte cinematogràfic de gran qualitat. La manera de combinar la grisor d’un barri treballador amb espurnes de color, com una pols vermella bufada sobre el morro d’un cavall per donar-li sort en una carrera o una noia vestida de verd maragda caminant pel carrer capten l’atenció al moment. Les lluites o certs plans us recordaran, inevitablement, el cinema de Guy Ritchie.

La sèrie està creada per Steven Knight, guionista de “Promeses de l’Est” al costat de David Cronenberg, i realitzada per diversos directors en les seves tres temporades: Otto Barthust, Tom Harper, Colm McCarthy i Tim Mielants.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies