“La nit de les criatures” de Toni Morrison
8Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
8.4

L’any 1993, l’escriptora nord-americana Toni Morrison va ser guardonada amb el Premi Nobel de Literatura. Es premiava així una trajectòria molt important per la novel.la americana però, especialment, per la novel.la americana que donava veu a les dones negres i a tot el que havien viscut als Estats Units. Ara, en la seva onzena novel.la, l’autora nascuda a Ohio continua amb els temes que sempre ha tractat, però en aquest cas centrant-se en la infantesa.

A La nit de les criatures apareixen, igual que a novel·les seves que l’han fet mundialment cèlebre com ara Sula (1973) o Song of Solomon (1977), personatges femenins de gran fortalesa i personalitat. No obstant, a diferència d’altres obres anteriors de l’autora, La nit de les criatures està situada en temps actuals, és a dir, en temps de pàgines web i d’empreses start-up creades per dones. Sembla que l’autora vulgui explorar l’actualització del racisme, dels prejudicis, del que significa ser una dona negra 60 anys després de la lluita per part del Black Power.

Ho fa a través de diversos personatges femenins, i a través de diferents generacions, igual que ho ha fet en altres novel·les seves importants com Beloved, que va ser adaptada al cinema el 1998 (i protagonitzada per la celebrity Oprah Winfrey). Així, tenim una mare, Sweetness, la seva filla Lula Anne, que es canvia el nom al significatiu Bride (núvia en anglès) o una professora anomenada Sofia, que oculta un obscur secret.

En mig d’aquestes adultes, els nens apareixen al principi de la novel.la com una ombra; però a mesura que la narració avança, les seves tragèdies serveixen per recordar-nos que encara hi ha nens que són abusats diàriament, i als quals s’ha de defensar ja que ells són els adults del futur. Per tant, en aquesta novel.la, com el seu nom indica, Toni Morrison es centra en els nens i en la seva indefensió, i en com porten fins a l’edat adulta els seus traumes sense ser-ne gaire conscients. Donat que parla dels secrets vergonyants que, de vegades, les famílies fan portar als nens sobre les espatlles, La nit de les criatures conté uns quants secrets que el lector anirà descobrint poc a poc, i en aquest maneig de la narració l’autora és una mestra, com ha demostrat en les seves novel.les anteriors.

Els personatges i les seves històries i trets psicològics són importants, però en Toni Morrison la forma de la narració és igual de rellevant. La seva prosa és de gran bellesa, va portant al lector de forma natural, i la narració en primera persona dona veu alternativament a tots els personatges, com una reparació de tot el temps durant el qual les dones negres no han tingut veu als Estats Units.

Per tant, per a qui vulgui descobrir Toni Morrison per primer cop, potser La nit de les criatures no serà l’obra més representativa, o en tot cas no ho és tant com altres obres mestres de l’autora com Song of Solomon o Beloved, però sí que li donarà una idea dels temes que l’escriptora vol denunciar i de la seva particular i inspirada manera d’escriure. Els lectors fidels reconeixeran diversos elements característics, però en un context actualitzat, cosa que és una novetat agradable. Això sí, la força de l’autora per denunciar allò que vol sense por de ferir sensibilitats segueix igual que fa quinze o vint anys.Editorial: Ara Llibres Amsterdam
Web editorial
ISBN: 978-84-15645-96-2
Pàgines: 208
Preu: 20,90 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X