Ja corria el rumor des d’unes hores abans, però alguns ens resistiem a creure-ho. En una edició com la d’aquest any del Festival, amb mitja dotzena de pel.lícules excel.lents i altres tantes més de notables, no podia ser que la Palma d’Or fos per ‘I, Daniel Blake’ de Ken Loach. Però així ha estat. El veterà director britànic s’ha endut la seva segona Palma d’Or després de la que va obtenir fa 10 anys per ‘El viento agita la cebada’.

Com vam dir en el seu moment, ‘I, Daniel Blake’ és la tornada de Ken Loach al cinema de denuncia social, però maniquea i simplista, ben rodada, ben interpretada, però igual al cinema que feia Ken Loach fa 20 anys. Un cinema amb el que un està d’acord amb el fons del seu missatge, però les formes del qual són més que qüestionables.

Però aquest premi és només la punta de l’iceberg d’un palmarès que no ha premiat a cap de les pel.lícules que havien suscitat el recolzament de la majoria de la crítica, com ‘Paterson’ de Jim Jarmusch, ‘Elle’ de Paul Verhoeven, ‘Toni Erdmann’ de Maren Ade (a la que almenys li queda el consol del Premi Fipresci de la crítica internacional), ‘Aquarius’ de Kleber Mendonça Filho o ‘Sieranevada’ de Cristi Puiu.

El segon premi en importancia, el Gran Premi, ha estat otorgat a a ‘Juste la fin du monde’ de Xavier Dolan, el que suposa un pas endavant respecte al Premi del Jurat que va obtenir fa dos anys amb ‘Mommy’, en el que, com era d’esperar, ha estat un dels premis que major divisió d’opinions ha generat. I és que a aquestes alñades la comunitat cinèfila sembla ja dividia entre dolanians i antidolanians. I ‘Juste a la fin du monde’ dóna elements tant als seus admiradors com als seus detractors per seguir mantenint les seves postures. I no s’hauria de descartar que fossin les mateixes.

Cannes Xavier Dolan

La britànica Andrea Arnold aconsegueix un hat-trick i s’emporta el seu tercer Premi del Jurat en la seva tercera participació gràcies a ‘American Honey’.

El premi a la millor direcció s’ha atorgat exaequo al romanès Cristian Mungiu per ‘Graduation’, que novament s’emporta premi tal i com ja va fer amb ‘4 meses, 3 semanas y 2 días’ que va guanyar la Palma d’Or i ‘Más allá de las colinas’ que va obtenir els guardons a Millor Actriu i Millor Guió, i a Olivier Assayas pel joc de gèneres cinematogràfics de la seva ‘Personal Shopper’, en el que és el seu primer premi a Canes en cinc participacions.

El premi a la millor interpretació femenina ha estat per Jaclyn Jose per ‘Ma’Rosa’ de Brillante Mendoza, on encarna a una lluitadora en una historia d’indubtable valor humano, pero la interpretació de la qual es queda molt lluny de les demostracions d’Isabelle Huppert a ‘Elle’, Sonia Braga a ‘Aquarius’ o Sandra Hüller a ‘Toni Erdmann”.

JaclynJose

El premi al Millor Actor ha recaigut en Shahab Hosseini per ‘The Salesman’ d’Asghar Farhadi amb una interpretació correcta, si bé les de Joel Edgerton per ‘Loving’ de Jeff Nichols i Adam Driver per ‘Paterson’ de Jim Jarmusch eren més destacables. La pel.lícula també s’ha endut el premi al Millor Guió.

El curtmetratge ‘Timecode’ del català Juanjo Giménez ha guanyat la Palma d’Or al millor curtmetratge. ¡Enhorabona!

 

LLISTA DE PREMIATS

LLARGMETRATGES

Palma d’Or: ‘I, Daniel Blake’ de Ken Loach

Gran Premi: ‘Juste la fin du monde’ de Xavier Dolan

Director: Cristian Mungiu per ‘Graduation’

Olivier Assayas per ‘Personal Shopper’

Guió: Asghar Farhadi per ‘The Salesman’

Jurat: ‘American Honey’ de Andrea Arnold

Actriu: Jaclyn Jose per ‘Ma Rosa’ de Brillante Mendoza

Actor: Shahab Hosseini per ‘The Salesman’

CURTMETRATGES

Palma d’Or: ‘Timecode’ de Juanjo Giménez.


CÀMERA D’ORO

‘Divines’ de Houda Benyamina presentada a la Quinzena de Realitzadors.


UN CERTAIN REGARD

Premi Un Certain Regard: Hymyilevä Mies (The Happiest Day In The Life of Olli Mäki) de Juho Kuosmanen.

Premi de Jurat: Harmonium de Fukada Kôji

Direcció: Matt Ross per ‘The Captain Fantastic’

Guió: Delphine i Muriel Coulin per ‘Voir du pays’

Premi Especial: ‘The Red Turtle’ de Michael Dudok de Wit

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X