L’editorial ecc llança en edició de luxe el mític Ronin, un títol trencador i alhora un veritable clàssic dels comic-books nord-americans. Amb aquesta obra, el seu creador, Frank Miller, s’apartava dels estrictes cànons del gènere superheroic per crear un fascinant món nou que es nodria de referents europeus i orientals.
Magnífica idea la de l’editorial ecc de reeditar Ronin, un còmic important per moltes raons. Sovint, aquesta sèrie de samurais ambientada en el futur és citada pels especialistes perquè va ser la confirmació que el seu autor, Frank Miller, era molt més que un simple dibuixant i guionista de la cadena de muntatge dels còmics de superherois. En la dècada dels vuitanta –sens dubte una de les “dècades prodigioses” del comic-book–, Miller va aconseguir, a la seva manera, el somni americà. En poc temps va passar de ser un fan que escrivia al correu de Marvel sense massa expectatives d’arribar a formar part del seu staff algun dia a un autor a la manera europea, que damunt escrivia iconoclastes còmics de superherois. Com qualsevol lector de còmics sabrà, la raó d’aquest ascens vertiginós va ser la seva revolucionària tasca en un títol teòricament menor, Daredevil, al que va portar a la primera divisió artística gràcies a una sèrie de magistrals històries nocturnes i desaforades, que reflectien en part les angoixes existencials del propi autor. El següent pas va ser la ruptura amb Marvel per aterrar a DC, on va tenir llibertat absoluta per crear Ronin, probablement el primer còmic patafísic d’una major de superherois. Posteriorment vindria la brillant desconstrucció de Batman i el noir retro-postmodern de Sin City, abans de la davallada artística i ideològica dels darrers anys.
Ronin va ser sens dubte una obra revolucionària. En primer lloc perquè trencava amb la característica continuïtat narrativa dels comic-books. L’acció ni tan sols tenia lloc en cap dels universos paral·lels de DC, sinó en una fascinant combinació d’arcà passat i distòpic futur. Miller trencava també amb la paginació convencional i fins i tot es permetia esbossar per passar directament a la tinta. El resultat semblava més “dissenyat” que dibuixat segons les convencions. També en el pla narratiu Ronin era una obra obertament experimental. La trama es diluïa en una massa etèria i absorbent de sensacions que, en molts trams, amb prou feines necessitava de text ni gairebé de relat. Ronin combinava la passió de Miller pels films de samurais i el manga –especialment El llop solitari i el seu cadell de Kozure Okami, que va ser la seva directa inspiració– amb l’estètica dels relats futuristes d’Alejandro Jodorowsky i Moebius, i també el joc de composició i de llums i ombres d’arrel expressionista, marca de la casa. El resultat va ser un sorprenent còmic-experiència que anunciava la definitiva fi del classicisme comiquer i l’arribada de la posmodernitat a les grans corporacions nord-americanes de comic-books. Tornat a llegir, Ronin conserva intacte tot el seu poder per captivar al lector. Segueix sent una obra irresistiblement moderna i alhora un clàssic que no hauria de faltar a les vostres biblioteques. Sobretot en aquesta espectacular edició de luxe, amb portada en geltex i funda transparent de PVC impresa a quatre tintes.
Editorial: ECC
Web editorial
Pàgines: 336
Preu: 40 €
Guió: Frank Miller
Dibuix: Frank Miller
Format: Rústica a color
Edició Original: Ronin núms. 1 a 6 USA

Envía una resposta