"Los bosques imantados" de Juan Vico
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

El badaloní Juan Vico reapareix de la mà de Seix Barral amb Los bosques imantados, un fabulós entramat detectivesc que reubica, en clau irònica, l’evitern debat sobre els contorns de la veritat.

Som a França i a mitjans segle XIX. Un carruatge porta el periodista parisenc Victor Blum en direcció al bosc de Samiel. Any rere any, homes i dones malalts i tolits s’hi atansen des d’arreu del país, atrets per la possibilitat que els efectes sanadors del bosc actuïn sobre els seus cossos de forma providencial. Representant i emissari de la cordura i la racionalitat de l’època, Blum viatja decidit a desemmascarar l’element fraudulent de l’espectacle samilesc, de fer-ho en connivència amb la ciència i en ferotge disputa amb aquells qui miren de treure profit d’un clima generalitzat de superstició i ingenuïtat.

De forma exemplar, però, l’obra evoluciona en favor del misteri i el lector, com el propi Blum -afectat per una notable delera etílica- dubta. Una sèrie d’esdeveniments sense explicació aparent donen força a l’argument especulatiu dels crèduls i posa a prova la solidesa de la raó així com les conviccions dels qui la veneren, en ocasions, com si es tractés d’un mer acte de fe.

Amb una visió i un to marcadament irònics, Vico empra amb intel·ligència i mestria els mecanismes del gènere policíac (Blum opera com a detectiu, més que com a periodista) i esperona una lectura hiper-secularitzada de l’obra a partir d’una trama farcida d’elements d’absoluta vigència. El poder dels mitjans de comunicació, en ple procés d’expansió i consolidació en l’època en què se situen els fets, adquireix una rellevància cabdal en la història. El sensacionalisme, l’esbiaix intencionat i la mala praxi generalitzada no només conformen una part del paisatge narratiu dels fets que s’hi descriuen, sinó que s’erigeixen, invisibles, com una mena de superestructura essencial que possibilita la concatenació d’esdeveniments d’aparença inevitable. El debat entre realitat i ficció (o en aquest cas, invenció) s’emparenta aquí de forma oportuna amb l’oposició entre ciència i superstició característica de la societat decimonònica i que, de forma gairebé màgica, ha arribat fins els nostres temps.

Igualment vigent es manté el patró, innecessàriament academicista i grandiloqüent, de solemnitzar la literatura des de les principals firmes editorials. La presència de noms com el de Vico al catàleg de Seix Barral no fa sinó matisar part d’aquest greuge, i de passada contribueix racionalitzar, ni que sigui parcialment, el panorama literari del país.Editorial: Seix Barral
Web editorial
ISBN: 978-84-322-2740-0
Pàgines: 224
Preu: 17,50 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X