"La filla del capità Groc" de Victor Amela
6Valoració
Puntuació dels lectors: (2 Vots)
7.0

Guanyador del Premi Ramon Llull 2016 i un dels més venuts aquest Sant Jordi, Victor Amela ens porta amb “La filla del capità Groc”,  la història de Tomàs Penarrocha, més conegut com a Groc pel color dels seus cabells.

L’obra se situa al Forcall, als Ports de Morella, cap el 1840, entre la primera i la segona guerra carlina. El protagonista és Tomàs Penarrocha, el Groc, un personatge real, que va aixecar-se contra el govern liberal. Durant tres anys, sense quasi suport d’altres guerrillers, va ser capaç de desafiar les tropes d’Isabel II, dirigides pel general Juan de Villalonga, el més competent dels militars espanyols de l’època.

Amela mira de convertir el Groc, un heroi local del Maestrat, en un heroi universal, com Robin Hood o Braveheart. En tot cas és un personatge èpic, tossut, ferm en les seves conviccions. Definida com una barreja de novel·la romàntica i històrica. L’amor té un paper cabdal en l’obra: el conjugal, el paterno-filial, l’eròtic, però sobretot l’amor als ideals per sobre de tot. Per contra també hi ha gelosia, traïció,  lleialtat… i acció, molta acció. Per alguna cosa la novel·la comença amb un saqueig i acaba amb una emboscada. Amb tot “La filla del capità Groc” potser no està prou ben contextualitzada per donar la visió del conflicte des de les dues bandes i que sigui clarificadora dels fets com escau a tota novel·la històrica.

Amela vol retre un homenatge al Forcall, la petita localitat dels Ports de Morella on estiuejava quan era nen, el poble de la seva família paterna. La forma de ser dels personatges de “La filla del capità Groc” s’inspira, en bona part, en les gents que havia conegut durant les seves vacances.  La primera notícia de l’existència del Groc, la va tenir Amela quan era nen i jugava pels carrers del Forcall. Pels habitants actuals d’aquest poble, el ros Groc era un home just, que robava als rics per ajudar als pobres. Més tard, amb el temps, el periodista va anar recopilant més informacions sobre aquest personatge, i va trobar-se amb documents que contradeien la visió idíl·lica de Tomàs Penarrocha que donaven els forcallans.

En “La filla del capità Groc” es fa ressò de totes aquestes informacions. Per escriure aquesta obra, el periodista ha remenat els arxius parroquials, però també els militars i ha trobat una ajuda clau en les memòries del gendre del Groc, també empresonat per carlí. Encara que Amela s’ha pres moltes llicències literàries per escriure aquesta obra per enriquir, literàriament, el seu personatge.

PD Deixeu que digui una cosa o rebento. El títol de “La filla del capità Groc” té un punt enganyós. La filla n’és una de les protagonistes, però no és la seva visió de la història la que viu el lector. És un personatge més –i en algun moment, potser n’hi ha massa de personatges això també cal dir-ho- com ho és en Pep, lo bo o Pepet de Nasi o l’esposa del Tomàs.Editorial: Planeta
Web editorial
ISBN: 978-84-9708-281-5
Pàgines: 438
Preu: 21.50 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X