All Star Superman
10Valoració

Superman torna a estar d’actualitat. ECC ho sap i aquest mes reedita entre d’altres aquest “All Star Superman”, magistral reborn del personatge escrit per un pes pesant de la desconstrucció super-heroica com Grant Morrison i il·lustrat per l’heterodox i imaginatiu Frank Quitely.

Grant Morrison és sens dubte un autor de còmics postmodern, però també un veritable “clàssic” que no dubta a recórrer, si cal, als serveis d’Aristòtil. La seva particular reinvenció de Superman reprèn l’esperit tràgic dels “grans relats”, aquells que ens expliquen una sèrie de peripècies (super)heroiques i que culminen en una irreversible catàstrofe. La desgràcia imminent és aquí la (aparent) mort del propi Superman, que deixa de ser invulnerable en veure’s sotmès –víctima, com no podia ser d’una altra forma, d’un parany del seu etern enemic Lex Luthor– a una radiació solar massiva. Així doncs, per apropar-se massa al Sol, com abans li va ocórrer a Ícar, Superman es mor davant la mirada compassiva del lector; així, tal com sona. Una mort lenta, víctima d’un enemic interior, el seu propi cos malalt; una mort humana, massa humana, que destrueix el mite de l’ésser indestructible.

A partir de tan estimulant premissa, Morrison planteja un atrevit reborn, que alhora recupera l’essència del classicisme dels millors comic-books. Trobaran aquí a tots els eterns companys –Lois Lane, Jimmy Olsen…– i als grans arxi-enemics –des dels bizarres a Klyzyzk Klyzzntplzk, i per sobre de tots Luthor, la seva eterna Nemesi, convertit ara en un self made superman que es modela a si mateix tractant d’emular al seu etern rival– en brillants reformulacions que destil·len nostàlgia i esperit iconoclasta a parts iguals. Amb la complicitat del personal traç del seu habitual col·laborador Frank Quitely, ajudat en aquesta ocasió de la tinta i coloració digital de Jamie Grant, Morrison recupera al Superman “voluminós” de Curt Swan, adaptat als nous temps; i, en divertit contrast, ens presenta a un Clark Kent paquidèrmic i maldestre que subratlla l’eterna dualitat del mite. Es tracta doncs de tornar al superhome renaixentista encarnat en l’Home de Vitruvi, que decideix viure una existència humana.

Portades Originals de "All Star Superman" #1 #2

Concebut com un autèntic “viatge de l’heroi”, Morrison i Quitely ens mostren en aquesta magistral sèrie limitada les dotze proves que el nostre heroi –com un nou Hèrcules– haurà d’afrontar abans del seu anunciat final. Superman s’enfronta així als seus eterns enemics i a nous monstres existencials com el Cronóvoro –un veritable devorador de temps- o Zibarro, una inadaptada ànima sensible atrapada en el violent i arcà planeta Bizarre. Aquesta particular reescriptura dels mites converteix aquesta nova encarnació de l’heroi inoxidable en alguna cosa completament nova, teixida a més a partir de la millor tradició de la Golden Age, amb algunes picades d’ullet a altres grans moments dela història del còmic de Superman com l’etapa John Byrne. Hi ha poques maneres de celebrar els més de setanta-cinc anys d’aquest alienígena, al que hem convertit ja en fill adoptiu terrestre, que llegir aquesta magnífica recopilació de les històries de Morrison i Quitely, que l’editorial ecc ens torna a presentar en una cuidada edició de luxe, que inclou a més les portades originals, una selecció d’esplèndids i reveladors textos de Morrison i d’il·lustracions de Quitely sobre el procés de creació de la sèrie, i una introducció del superfan Chip Kidd. Jo de vostès no m’ho perdria.Editorial: ECC
Web editorial
Pàgines: 328
Preu: 29,00 €
Guió: Grant Morrison
Dibuix: Frank Quitely
Format: Cartoné, color
Edició Original: All Star Superman núms. 1 a 12 USA


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies