Arriba Sant Jordi i a La Finestra Digital ho celebrem recomanant libres, com cada any. Pero aquesta vegada ens allunyarem de les llistes dels més venuts o de les novetats que ompliran els aparadors de les llibreries. Aquest any hem decidit recomanar llibres pels amats d’altres arts o formes d’entreteniment. Us presentem un llistat d’obres per tots els que gaudiu amb el teatre, el cinema, el còmic, la música o la tele. Molts d’ells no són novetats, però tots, absolutament tots, són obres molt interessants. Esperem que us agradin les propostes. Feliç dia de Sant Jordi!

Teatre

libros teatro

Barcelona ciutat de teatres (Carme Tierz i  Xavier Muniesa, 2013). Viena Edicions.

Títol que ja ens avança el contingut. Quins teatres han existit i existeixen a la ciutat de Barcelona? Quines són les seves històries, les seves anècdotes, els muntatges més significatius…? Quins són els noms destacats de l’escena barcelonina? Barcelona, ciutat de teatres és un volum de referència per a tots aquells amants del teatre fet a Barcelona i que a més a més estiguin encuriosits per la seva història.

El espacio vacío (Peter Brook, 1968). Editorial Península

Un clàssic per a professionals del teatre a càrrec del mestre Peter Brook. La metàfora de l’espai buit serveix a Brook per explicar experiències i anècdotes sobre el que pensa de l’art del teatre, transmetent pensaments i conclusions. Considerat com un dels llibres de teatre més influents que mai s’han escrit, el seu autor ens acosta a Chejov, Beckett, Grotowsli, Cunningham o Shakespeare per defensar la capacitat de reinvenció del gènere teatral i el seu moviment permanent.

De la mano de Federico (Lluis Pasqual, 2016). Arpa Editors

Escrit per un home de teatre com Lluis Pasqual, es tracta d’un assaig en què el director català rememora la seva relació tan especial amb García Lorca. Pasqual coneix de prop García Lorca, fins i tot considerant-lo com un germà. Ha portat els seus textos pels escenaris de tot el món, descobrint en ell “l’autor” i la fascinació del reflex. Lorca es converteix en el bessó del director de Reus, amb pensaments i emocions molt similars a les seves.

Còmic

libros comics

Spider-man. La historia jamás contada (Julián M. Clemente, 2015). Panini Comics

Julián M. Clemente és actualment l’editor de Marvel a Espanya per Panini Comics. Però abans d’això, va dedicar molt temps a divulgar sobre diferents personatges de l’editorial i en particular sobre Spider-man. No és est el seu primer llibre del personatge però si ens fiem dels comentaris és el més complet. En els seus més de 600 pàgines assistirem a un relat detallat de la seva història i les seves aventures més cèlebres, a més de les incursions del personatge en altres mitjans com el cinema o la televisió. Clemente promet que ha investigat, ha fet entrevistes i ha rescatat tresors amagats per oferir el més complet i exhaustiu estudi del personatge que s’hagi fet mai. Així que ja sabeu, si voleu saber-ho tot del vostre amistós veí Spider-man, no us queda una altra que llançar-vos a la lectura d’aquest llibre.

Schulz. Carlitos y Snoopy: Una biografía (David Michaelis, 2009). Es Pop

Charles M. Schulz és un dels més grans historietistas de la indústria nord-americana. Peanuts (el que a Espanya es coneix com Carlitos i Snoopy) ha traspassat fronteres i s’ha convertit en una obra de gran influència. Cal descubrir l’autor per les seves creacions i pràcticament tots hem caigut sobre alguna tira del personatge. No obstant això, en el cas de Schulz, la persona és tan o més important que la seva obra. David Michaelis ho sabia i es va proposar escriure una biografia de l’autor: un complet relat de la seva història vital i de l’origen de les seves creacions, que serveix tant per situar-nos davant de la vida d’una persona al llarg del segle XX com de l’intricat món creatiu i editorial. Un llibre apassionant i recomanable per a tot tipus de lectors.

Crumb. Entrevistas (2014). Gallonero
Si Schulz és un dels més importants creadors mainstream del còmic americà, Robert Crumb ho és de l’escena independent i underground. Es tracta d’un artista que va dinamitar les ments de molts joves durant els anys 60 i que ha seguit fent-ho des de llavors, derrocant tabús culturals i sexuals i escandalitzant a tots aquells que s’apressen per sentir-se escandalitzats. Aquest llibre recopila cinc llargues entrevistes que Crumb va concedir a “The Comics Journal” i en elles ens dóna la seva visió sobre la seva vida i carrera però també la seva opinió sobre tots els temes dels quals escriu: el sexe, la política, l’art, el racisme… Tot un luxe el poder entrar en una ment tan complexa com la del geni Robert Crumb.

Televisió

libros television

Baking Bad (Walter Wheat)

Com deia Jessie, «Let ‘s cook , bitch!». Aquest és un llibre de cuina per als fans i enyorats d’una de les sèries de culte “Breaking bad“. Amb ell no es requereix cap màscara de gas. 99% de puresa, però 100% comestible i deliciós, des de les metalenas de vidre blau de Walt fins els palets de Gustavo de Fring, “Baking bad” és un llibre de receptes que homenatja, amb moltíssim humor, a la sèrie de televisió.

Generació Tomàtic (Andrés Palomino) 
Si saps com es deien els pingüins del Món d’en Beakman; si ets capaç de dir sense embarbussar-te «clubifaximatipetripiromaticfl ashinetsnotibufi topifi u»; si et vas enamorar de la senyoreta Yamabuki; si bufaves els cartutxos de la NES perquè funcionessin; si vas portar un xandall de «tàctel»; si col•leccionaves pins i tazos; si encara conserves el teu carnet del Club Super3… tu també ets #GeneracióTomàtic.

Filosofía de hielo y fuego: las claves para comprender juego de tronos (Bernat Roca, Francesc Vilaprinyó y David Canto)

Ara que arriba la sisena temporada de “Joc de trons” és el moment de llegir aquest llibre, una invitació a conèixer els mites fundacionals de la vibrant història de Ponent i els seus personatges principals. Una recerca de les arrels culturals i filosòfiques que fan que l’obra de Martin i la sèrie televisiva siguin ja clàssics del nostre temps.

Música

Llibres sobre música
Moonwalk (Michael Jackson)

Aquest any, celebrant tan curiosa efemèrides com la del 37é aniversari, s’ha posat a la venda una nova edició del disc que va suposar el llançament definitiu de Michael Jackson com a solista, “Off the Wall”. Aquesta reedició inclou un nou documental dirigit per Spike Lee, que segueix a Michael des dels seus començaments en Motown, fins la publicació del primer dels seus treballs produïts per Quincy Jones. Història que el propi Michael Jackson ja ens va explicar en primera persona en la seva autobiografia “Moonwalk” (1988). Un document únic, que més enllà d’aquells detalls més grocs, ens ofereix un retrat únic del creixement i processos creatius d’un dels grans genis de la música, qui amb ni tan sols 30 anys, ja es considerava vell.

Vinilos. Historia ilustrada del disco (Mike Evans) 

El dissabte passat es va celebrar el Record Store Day, dia internacional del disc de vinil, un format amb més de 120 anys d’antiguitat que conserva tot el seu encant i viu avui dia una nova època daurada. Només a Espanya, es van vendre l’any passat més d’1.100.000 vinils, gairebé el doble que l’any anterior. Si ets un dels melòmans culpables de tal recuperació segurament trobaràs tan interessant com nosaltres aquest “sentit homenatge a una història fascinant i a un renéixer triomfal” publicat per Lunwerg amb el títol “Vinilos. Historia ilustrada del disc0”.

El Sargento Pepper nunca estuvo allí (Julián Ruiz)

Alternar durant anys amb grans noms de la música dóna per moltes anècdotes i això és el que el que el productor i periodista Julián Ruiz ha volgut recollir en aquest llibre. Bruce Springsteen i Bob Dylan emborratxant a Frank Sinatra, John Lennon deixant plantada a Yoko Ono, els Led Zeppelin i les seves orgies, David Bowie, Kurt Cobain, Michael Jackson i molts més protagonitzen petites histories que a la vegada van servint d’il.lustració de com ha anat evolucionant el món de la música. Una bona lectura per melòmans i curiosos dels secrets del famoseig en general.

Cinema

Libros sobre cine
El cine según Hitchcock (François Truffaut)

Coincidint amb l’estrena en cinemes del documental “Hitchcock/Truffaut” de Kent Jones, Aliança Editorial reedita un dels llibres imprescindibles per a tot cinèfil. Resultat d’una llarga conversa entre Hitchcock i Truffaut de cinquanta hores, preparada sobre un qüestionari de cinc-centes preguntes, el “El cine según Hitchcock” no només et permet revisar mentalment la filmografia del mag del suspens si no que a més t’ofereix l’oportunitat d’entendre millor el cinema, d’endinsar-te en les seves entranyes, de quedar fascinat pels seus trucs de màgia.

Ciudades de cine (Francisco García Gómez i Gonzalo M. Paves) 
Moltíssimes ciutats del món guarden racons que tenim inevitablement associats al record d’una escena d’una pel.lícula. I els més viatgers busquem àvidament aquests indrets quan aterrem a una ciutat. A vegades hi sentirem la magia de la pel.lícula a través de la que vam conèixer aquell indret, i d’altres la realitat ens desmuntarà l’aura amb què directors i actors havien vestit un lloc que en la vida real resulta desmitificador. Tant si decidim agafar les maletes com si volem fer-ho des de casa, el llibre de Francisco García Gómez i Gonzalo M. Paves ens proposa un recorregut per 29 ciutats dels 5 continents que han tingut alguna especial rellevancia al cine (Nova York, París, Venècia,…). I al voltant d’elles, ens mostraran com el cine les ha representades de diferents maneres, com els lectors les hem llegit a través del cine i com l’art i la realitat s’han combinat per construir la identitat d’aquestses urbs.

William Shakespeare’s Star Wars Trilogy (Ian Doescher)

Un bon dia el professor de Yale Ian Doescher va creure que hi havia alguna cosa molt shakesperiana en la trama galàctica de la saga Star Wars. I que si alguns ja s’havien atrevit a fer coses tant extranyes com barrejar “Orgull i prejudici” amb una història de zombies, ves perquè no intentar reescriure els guions de la Guerra de les Galaxies com si d’una obra del famós dramaturg es tractés. I així com qui no vol la cosa ja ha publicat els sis primers episodis (aquí de moment s’ha editat els 3 de la primera trilogia) amb Luke, Leia, Han Solo o Darth Vader declamant en anglès clàssic i reproduint tota la història en escenes i versos.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies