Orson surt, perseguit per un ós
8Valoració

Commemorant el centenari del naixement d’Orson Welles (1915-1985), el Teatre Gaudí ens fa viure l’acceptació d’una realitat més que dubtable on la famosa adaptació radiofònica de La Guerra dels Móns n’és l’eix central.

Quan entrem a la sala d’un teatre, quan s’apaguen els llums i els actors es preparen per començar l’espectacle, i fins i tot des que estem comprant l’entrada, sense ser-ne del tot conscients, estem firmant un pacte de complicitat amb la companyia, un contracte ni verbal ni escrit en el qual donem el nostre consentiment per tal que se’ns enganyi i se’ns fiqui dins un món totalment desconegut, del que ens creurem cada paraula i cada acció que hi tingui lloc.

El mestre de cerimònies d’aquest espectacle rocambolesc, no podia ser un altre que Orson Welles, suposadament interpretat per Eduard Doncos. Ell i la resta de personatges, ens explicaran una de les moltes històries que van tenir lloc durant la famosa emissió radiofònica de La Guerra dels Móns, dirigida i protagonitzada pel mateix Welles.

En aquest cas, la història serà la d’una parella espanyola que viatja en temps de guerra als Estats Units, i mentre ell intenta estafar a la propietària de l’hotel on s’allotgen, ella és víctima de l’enganyifa radiofónica de Welles. Però tot això podria ser veritat o mentida, donat que la història està basada en simples paraules del cambrer de l’hotel dirigides al protagonista.

Orson surt, perseguit per un ós

Jugant amb aquesta lluita entre realitat i ficció, l’autor i co-director junt amb Ramon Hernàndez, Gerard Vàzquez, escriu una obra amb tocs cinematogràfics que barreja la veritat i la mentida a nivells marejants, on un no es pot avorrir per la quantitat d’estímuls escènics que hi ha.

L’escenari està perfectament ordenat per tal que les quatre bandes de públic puguin gaudir de tot l’espectacle des de diferents punts de vista. Però el punt d’originalitat i unicitat que aporta l’obra per tal de marcar la diferència és la ràdio en directe: el personatge de Welles i els seus col•laboradors, reinterpreten en directe l’emissió de 1938 i l’inclouen perfectament dins la trama que es va veient. Aquesta innovació escènica arriba al punt en què, en diverses funcions, veus conegudes del panorama radiofònic català acompanyaran a l’elenc.

Orson surt, perseguit per un ós és una obra recomanable i prou única dins l’actualitat escènica de Barcelona. Amena i divertida, aquest espectacle de ben segur que marcarà un punt de variació dins la programació del Teatre Gaudí.Teatre: Teatre Gaudí
Web teatre
Autor del text: Gerard Vàzquez
Direcció: Ramón Hernàndez i Gerard Vàzquez
Intèrprets: Oscar Bosch, Ramon Canals, Eduard Doncos, Xus Estruch, Toni Forteza, Ramon Hernàndez, Eva Lluch, Carles Pulido

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies