Tot i que la plataforma audiovisual Hulu ja porta uns anys en funcionament als Estats Units, ha estat aquest 2016 que el seu nom ha començat a sonar aquí amb l’estrena d’algunes sèries que han aconseguit molt bona acollida entre crítica i públic. Fa unes setmanes us parlavem d’una d’elles, “11.22.63”, i ara tot just en comencem una altra, “The Path”, una nova ficció creada per Jessica Goldberg i que ens retorna Aaron Paul (el Jesse Pinkman de “Breaking Bad”) a la televisió.

De què va?

Quan un tornado arrassa una petita ciutat, els primers que acudeixen a socorrer els damnificats són un grup de persones vestides amb samarretes amb un logo d’un gran ull. Després de comfortar les víctimes, els ofereixen aigua, menjar i la promesa de suport per superar el dolor, i se’ls emporten en unes poques furgonetes cap a la seva comunitat.

Així fan la seva entrada a escena a l’inici de “The Path”, els integrants del Meyerisme. I amb la integració d’aquests nous acollits, anem coneixent com funciona el que s’autodenomina “moviment” (altres hi veuen directament una secta). A partir de les ensenyances del Dr. Steven Meyer, el grup creu en una societat basada en la veritat i la búsqueda de la llum com a formes d’alleujar el dolor i patiment del món actual, ascendint pels graons d’una metafòrica Escala. Mentre el Dr. Meyer es troba a Perú desxifrant unes sagrades escriptures que indicaran als seus acòlits el camí a seguir, la comunitat la dirigeix Cal Roberts (Hugh Dancy), un home admirat pels seus veïns, que creuen cegament en la seva paraula. Entre el grup també viu el matrimoni format per la Sarah (Michelle Monaghan) i l’Eddie Lane (Aaron Paul) i els seus dos fills, Summer i Hawk.

Però després d’una estada del programa a Perú, l’Eddie tornarà amb uns quants dubtes sobre el que fins aleshores havia cregut, fet que li començarà a ocasionar problemes amb la seva familia i un debat intern sobre si seguir vivint com fins ara o investigar més a fons. El seu fill adolescent (Kyle Allen) també començarà a fer-se unes quantes preguntes quan conegui una noia a l’institut. Per la seva banda, Cal, que ja no es conforma amb la petita comunitat actual i anar captant seguidors un a un, decideix que ha arribat l’hora de fer un decidit pas endavant per extendre el moviment més enllà. Però els mitjans i algun policia (Rockmond Dunbar) posaran la mirada sobre aquest grup de gent que va agafant una incòmoda popularitat. La discussió sobre si els seus principis són font d’esperança en un món plagat d’injusticia i dolor o mers slogans populistes per alimentar una sinistra secta ha començat.

The Path

Qui hi ha al darrera?

The Path” està produïda pel creador de “Friday Night Lights” i “Parenthood”, Jason Katims, qui precisament en aquesta última va coincidir amb Jessica Goldberg, responsable de l’argument i productora executiva. Darrera la càmera han dirigit els capítols gent com Roxann Dawson (una de les protagonistes de “Star Trek: Voyager” i directora en sèries com “The Good Wife“, “El mentalista” i “Treme“) o Michael Weaver (“Parenthood”, “Californication“).

Però el que crida més l’atenció és el repartiment, encapçalat per Aaron Paul en el paper d’aquest home que es debat entre descobrir la veritat o seguir vivint segons una filosofia de vida que tampoc no el fa pas infeliç i en la que la seva dona creu profundament. Aquesta l’interpreta Michelle Monaghan, actriu a qui hem vist més al cine que a la TV (“Mission Impossible III“, “Adiós, pequeña, adiós“) tot i que l’any passat va ser una de les protagonistes de la primera temporada de “True Detective“. Aquí és una dona nascuda en el sí del culte, que hi ha anat ascendint fins a ocupar-hi un lloc de responsabilitat i que no es planteja cap altra forma de vida que la que ha conegut des de sempre. El tercer en discordia és l’actor Hugh Dancy (“Hannibal“, “Con C Mayúscula“) posant-se en el rol d’aquest ambiciós líder del moviment que tot i projectar una imatge de determinació i fe indestructuble davant dels seus seguidors, no té pocs secrets i debilitats a amagar.

Els tres formen també un triangle, tant en les seves visions de la fe que professen com pel fet que la Sarah i en Cal havien estat parella abans que ella decidís que l’Eddie era l’home de la seva vida.

The Path Aaron Paul Michelle Monaghan Hugh Dancy

Sectes un altre cop?

Sí, no us negaré que en la superfície el que ens explica “The Path” té punts en comú amb altres ficcions que podem veure en telefilms de sobretaula, però en aquest tema s’atreveix a anar més a fons del comú. Aquesta sèrie de 10 capítols troba l’equilibri entre el drama familiar i les intrigues del moviment Meyerista, a la vegada que va abordant temes que són d’una candent actualitat.

Quan el personatge de Dancy explica als mitjans la filosofia del seu moviment, una presentadora de televisió se’l mira embadalida i acaba confessant-li que li agrada el seu missatge. I amb això també juga la sèrie, en fer-nos plantejar on posem la línea del que és o no populista, en pensar perque hauria de ser dolent intentar viure una vida basada en valors que sobre el paper sonen ideals com la honestedat, la solidaritat, l’ajuda al veï, la búsqueda de la felicitat… O perquè en una societat dura, cruel i plena de dolor, cada cop són més els que s’aferren a un bri d’esperança d’una vida millor, encara que vingui ofertada per gent que amaga un llop sota la pell de xai.

Us la recomanem?

Sí. “The Path” no és la sèrie més trepidant i sorprenent de la graella televisiva ara mateix, però és una sèrie ben plantejada, amb una bona factura i interpretacions, i que aborda temes interessants mentre va construint intel.ligentment les derivades de la seva trama. En tot cas, el seu ritme i falta de grans girs sorpresa, fan que sigui més recomanable visionar-la d’una tirada del seus 10 capítols que no pas al ritme d’emissió setmanal que la fa semblar més lenta del que en realitat és.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X