Deconstruint Superman
Abans que les grans editores de còmics de superherois es llancessin a reinterpretar compulsivament la gènesi dels seus personatges més populars, DC va tenir la genial idea de “desconstruir” els orígens del seu personatge més popular: Superman. Per a això va confiar en John Byrne, especialista a insuflar nova vida a col·leccions de llarga trajectòria. El resultat: un autèntic clàssic de la literatura popular que l’editorial ecc ens acosta novament en aquesta segona edició que acaba d’aparèixer a les botigues de còmics.
Com bé s’encarrega d’explicar el propi John Byrne, en el pròleg que acompanya aquest volum exquisidament editat per l’editorial ecc, per a cada lector tot personatge de còmic té un origen particular. En el seu cas, la sèrie de televisió protagonitzada per George Reeves i els primers còmics en cartoné i blanc i negre li van posar en contacte amb la llegenda. En el meu -perdonin per aquest moment ridículament confessional- van ser la primera pel·lícula protagonitzada pel desaparegut Christopher Reeves i els toms recopilatoris de la mexicana editorial Novaro i l’espanyola Bruguera els que em van donar a conèixer a l’home d’acer. Així doncs, com veuen, Byrne no oculta les seves intencions: el seu és un Superman “autoral”, un punt de vista personal, una desconstrucció del mite que mostra alhora respecte reverencial pels clàssics -Byrne dedica la seva obra a 38 persones; entre elles a peces fonamentals del comic-book com ara Otto Binder, Jack Kirby, Gil Kane o Neal Adams, i també a alguns dels seus contemporanis com Frank Miller– i esperit iconoclasta a parts iguals.
Després de capgirar l’Univers DC amb la mini-sèrie “Crisis en Tierras Infinitas”, la companyia va confiar en Byrne per a reinventar un personatge que es mostrava ja una mica oxidat, després de 50 anys d’existència. El canadenc va fer molt més que llevar-li les teranyines al superheroi; la seva intenció principal va ser la d’humanitzar a aquesta criatura extraterrestre anomenada Kal-El. Per això, Clark Kent es va convertir en el veritable protagonista dels relats, i Superman en la seva doble identitat. A més, Byrne va aprofitar tota l’experiència acumulada en les capçaleres de “Los 4 fantásticos” i l’encara més agosarada “Alpha Flight” (sens dubte, la seva creació més personal i incompresa) de l’etapa Marvel, per assajar petits i arriscats experiments, aportant frescor i excitació a uns guions i dibuixos que explicaven la història de sempre com si fos completament nova. Per tot això, val la pena recuperar ara aquest highlight super-heroic, una d’aquestes joies neoclàssiques de l’Edat del Bronze del comic-book nord-americà, que ens recorden l’arrel mítica de la literatura super-heroica. A més, aquesta impecable edició d’ecc ve acompanyada, en el primer volum, d’un pròleg de l’escriptor de ciència-ficció Ray Bradbury (tot un luxe, com poden veure), a més del ja esmentat text del propi Byrne i d’uns interessants apèndixs contextualitzadors signats per l’especialista Javier Olivares Tolosa. Jo de vostès, no m’ho perdria!
Editorial: ECC
Web editorial
Pàgines: 192
Preu: 19,50 €
Guió: John Byrne
Dibuix: Dick Giordano, John Byrne, Terry Austin
Format: Cartoné a color<
Edició Original: Superman: the man of steel y Superman núm. 01 USA

Envía una resposta