Superman: Hijo Rojo
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Ecc reedita en edició de luxe aquest espectacular what if… que parteix d’una estimulant premissa: què hagués passat si el coet provinent de Kriptó s’hagués estavellat, no en una innocent població nord-americana anomenada Smallville, a Kansas, sinó a la Unió Soviètica?

No hi ha cap dubte: el caràcter indestructible, beatífic i eternament llibertador de Superman és la metàfora perfecta del “capitalisme de rostre humà” preconitzat pel American Way of Life. Fins i tot el seu origen extraterrestre vindria a ser, paradoxalment, la confirmació dels valors “nacionals”, en una terra de colons en la qual, al cap i a la fi, tots són estrangers i alhora profundament nord-americans. Potser per això la gosadia de Mark Millar de convertir a l’alienígena de l’essa al pit en un camarada soviètic, en aquest iconoclasta what if, mereix especial reconeixement. Com bé assenyala el guionista i productor cinematogràfic Tom DeSanto, en el pròleg que acompanya aquesta edició, Superman és al cap i a la fi com la “mama, el pastís de poma o Chevrolet”; un símbol made in America.

A més, Millar té el bon gust de no perpetuar els dualismes reduccionistes de l’era de la Guerra Freda, per lliurar-nos en canvi una inquietant novel·la gràfica “d’especulació” política, plena de subtilesa i vocació anti-utòpica. Per a això es val a més dels excel·lents dibuixos de Dave Johnson i Killian Plunkett que, com bé apunta el prologuista, combinen, amb encert i sentit del risc, una versió distorsionada i agosaradament retrocool de l’estil de Max Fleischer amb la il·lustració artística de la propaganda soviètica. Per aquesta autèntica “rondalla moral” en forma de còmic desfilen –com no podia ser d’una altra forma– tots els sospitosos habituals dels relats clàssics de l’home d’acer: Lex Luthor, convertit ara en un frankensteinià científic al servei del Govern nord-americà, que a més té especial protagonisme en aquesta ocasió; Lois Lane, una reportera àvida de reconeixement, convertida en la senyora de Luthor, que cau fatalment enamorada de l’enemic; una Wonder Woman col·laboradora soviètica; i sobretot un Batman més subversiu i marginal que mai, que –com un personatge àcrata d’Alan Moore– lluita com un terrorista per enderrocar al règim.

Vinyetes de "Superman: Hijo Rojo"

Sens dubte, el millor d’aquest “Hijo rojo” és que es gaudeix com una apassionant aventura d’un Superman certament heterodox però tan atractiu com l’original, al mateix temps que funciona com a paràbola política, subversiva i plena de matisos, en la línia dels relats apocalíptics del ja esmentat Moore. Facin-me cas i no es perdin aquesta excel·lent novel·la gràfica que s’erigeix, amb encert, com el revers crepuscular dels antics comic-books de propaganda de la Golden Age.Editorial: ECC
Web editorial
Pàgines: 168
Preu: 28 €
Guió: Mark Millar
Dibuix: Dave Johnson, Kilian Plunkett
Format: Cartoné, color
Edició Original: Superman: Red Son núms. 1 a 3 USA


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies