"Abans de gairebé tot" de Víctor del Árbol
9Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Un policia desencantat, una dona misteriosa, un barretaire argentí, un jove carregat de fantasmes i una mare que espera notícies de la seva filla… Personatges marcats per la ressaca del seu passat. “Abans de gaire bé tot” és el premi Nadal 2016 amb aires de thriller intens de Víctor del Árbol.

Germinal Ibarra és un policia desencantat al qual persegueixen els rumors i la seva pròpia consciència. Fa tres anys que va decidir arrossegar la seva malenconia fins a una comissaria de La Corunya, on va demanar el trasllat després que la resolució del sonat cas de l’assassinat de la petita Amanda el convertís en l’heroi que ell mai va voler ni sentir ser. Però el refugi i anonimat que Germinal creia haver aconseguit queda truncat quan una nit el reclama una dona ingressada a l’hospital amb contusions que mostren una gran violència.

Una misteriosa dona anomenada Paola que intenta fugir dels seus propis fantasmes ha aparegut fa tres mesos en el lloc més recòndit de la costa gallega. Allà s’instal·la com a hoste a casa de Dolors, d’ànima sensible i torturada, que acaba acollint sense massa preguntes i la introdueix en el cercle que alleuja la seva solitud.

L’encreuament d’aquestes dues històries en el temps es converteix en un mar amb dos vaixells en rumb de col·lisió que aniran avançant sense escapatòria possible.

Vaig descobrir a Víctor del Árbol amb “La tristesa del Samurái ” però sobretot em va atrapar amb ” Respirar por la herida”. Aquest mosso d’esquadra que sempre va tenir ànima d’escriptor és un mestre de les trames i de la construcció de personatges. “Abans de gairebé tot” que li va valer el premi Nadal és, de nou, una novel·la coral amb aquests protagonistes seus tan característics -Paola, Daniel, Dolores, Ibarra- que carreguen sobre les seves espatlles amb tota la fatalitat del món. Com sempre, Del Árbol construeix la seva teranyina, una trama complexa d’històries en el present i en el passat, però també acurada en el desenllaç quan ho tanca i ho connecta tot en un treball d’artesania que sempre he admirat molt.

Personatges imperfectes, que arrosseguen el dolor de les seves vides, de les seves pèrdues, dels seus actes i de les seves consciències i que, en certs moments, et fa mal llegir tot el que han passat. Però continues perquè vols saber com acabarà, perquè “Abans de gairebé tot” enganxa amb aquestes descripcions poètiques i la riquesa de vocabulari de l’autor (i la magnífica traducció al català de Núria Parés Sellarés).

Intensa, pertorbadora, un thriller on la fatalitat de les persones marca tota la novel·la. Una obra magnífica aquest premi Nadal de Víctor del Árbol, “Abans de gairebé tot”.Editorial: Grup 62
Web editorial
ISBN: 978-84-664-2069-3
Pàgines: 416
Preu: 20,50 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies