Navilandia
7.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Bon Nadal! I pobre d’ell qui no ho celebri. Sí, estem al març, però ara es quan neva i fa fred, ja podem posar-nos els jerseis de llana de coll alt i desempolsar els nostres esquís. El temps estarà boig, o això diuen, però per a bogeria la que es viu a la República de Navilandia, on els carrers estan parenoelizats i tothom, excepte els desbaratadors de torn, celebra la “feliç” efemèride per mandat del president.

Edicions La Cúpula s’ha encarregat de la publicació al nostre país d’una de les sàtires polítiques més eloqüents de còmic francès, “Navilandia”. Escrita i dibuixada per Tronchet i publicada originalment en dos volums amb el títol de “Houppeland” (terme de traducció complicada que fa referència al vestit de Santa Claus), l’obra va ser recompensada l’any 1998 amb el Grand Prix de L’Humour Noir, guardons que s’aprecien per destacar el millor d’aquells treballs de denúncia amb major càrrega humorística. D’això fa ja gairebé 20 anys, però l’obra segueix igual de vigent.

En “Navilandia” Tronchet tira de traumes infantils per crear un món d’allò més delirant. A les primeres pàgines del còmic, l’última edició del “Gran Periódico Nacional de Nochebuena” ens posa en situació. El gran titular no podia ser un altre “El Nadal serà feliç o no serà!”, extracte de l’entrevista al president de la República, on ens desvetlla la seva traumàtica infància de Nadal injust i vexacions en l’àmbit esportiu. Ara que és president el seu lema és clar “Feliç Nadal i sobretot molta salut”, i això implica la prohibició de l’esport, l’estigmatització de la malaltia i l’obligació de celebrar el Nadal com manen els cànons, i si no, tractament de xoc en els “camps del bon humor”, on “després d’una neteja a força de doll de confetis i una simpàtica flagel·lació amb “matasuegras”, se’ls embafa amb gall dindi per via oral i amb castanyes rostides per via anal”.

"Navilandia" de Tronchet. Ed. La Cúpula

En aquest maquiavèl·lic panorama, Tronchet situa al nostre antiheroi, René, capaç de convertir-se en líder de la resistència encara que el seu principal objectiu sigui aconseguir el cor de Arlette, una contrasistema de diccionari. Personatges que evolucionen sense rumb definit, moguts pels canvis que es van produint en La República, autèntic motor de l’alleujament de Tronchet, que amb Navilandia de rescabala dels seus propis traumes, i és que, com confessa en l’entrevista que s’inclou al final de la publicació, ell sempre ha passat per un desbaratador, “recordo aquestes escenes sota un prisma deformant i inquietant… com un malson”. Tal qual és la seva obra, i no em refereixo a un malson, sinó a deformant i inquietant, i ho és tant en el fons com en la forma.Editorial: La Cúpula
Web editorial
Pàgines: 158
Preu: 18 €
Guió: Tronchet
Dibuix: Tronchet
Format: 17 x 23 rústica, color
ISBN: 9788416400157
Edició Original: Houppeland


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies