“Los Impunes” de Richard Price
8Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
5.7

Fidel al seu convincent recorregut literari, Richard Price reapareix amb una nova trama policíaca sobre els límits de la justícia, una novel·la laberíntica on el factor psicològic acompanya el realisme desensucrat que caracteritza l’obra de l’autor del Bronx.

Elogiat gairebé sempre per la seva extraordinària capacitat per elaborar diàlegs vertiginosos d’una cruesa i realisme inigualables (sobretot a partir de la seva participació com a guionista a la cèlebre sèrie televisiva The Wire), Price és també un esplèndid escriptor de la vella escola. Mentre que el jove aspirant pretén liquidar en sis mesos la seva novel·leta de cent trenta-vuit pàgines carregades d’enginy, una estructura pretesament erràtica i un llenguatge ‘poc literari’ i proper al del guió cinematogràfic (el jove escriptor no és un lector voraç), Price dedica cinc anys a l’elaboració del seu colossal manuscrit: quatre-centes pàgines molsudes d’ortodòxia narrativa, personatges fabulosament complexos, set o vuit trames versemblants i ben filades i un lèxic ric i contundent. El seu segell personal, allò amb què la majoria l’identifica, no és sinó el més vistós d’un corol·lari d’atributs que sovint menystenim, donem per descomptat o directament titllem d’obsolets.

A Los Impunes, Price dóna vida al sergent Billy Graves, condemnat pel cos de policia a la gens apetitosa tasca d’encapçalar la Guàrdia Nocturna novaiorquesa. Anys enrere, quan Graves formava part d’una divisió d’elit del Bronx -els Gansos Salvajes en la versió en castellà-, va disparar contra un nen de forma accidental i aquella en va ser la conseqüència administrativa. Els seus companys, però, sabien que Graves anava “de cocaïna fins les celles”,  i tot i així van callar. Ja a la quarantena, els Gansos Salvajes mantenen el contacte entre sí i, tot i que alguns d’ells han deixat el cos de policia, organitzen disteses trobades periòdiques; en aquestes ocasions, la conversa sempre deriva en la mateixa direcció i tard o d’hora sorgeix la qüestió dels impunes: criminals a qui no van poder enviar mai a la presó, assassins en llibertat considerats per cadascun d’ells com la seva balena blanca particular (en la versió original en anglès, Price els anomena, oportunament, The Whites). La mort violenta d’un d’aquests individus, d’un d’aquests comptes pendents, dóna pas a una trama laberíntica d’infinites ramificacions i un teixit narratiu alhora pulcre i desbordant que intercala la història de Graves amb la de l’enigmàtic Milton Ramos, un altre agent de policia sense aparent relació amb el protagonista i amb una pertorbadora fam de venjança.

A diferència del plantejament d’algunes de les seves obres anteriors, presentades com una mena de fresc antropològic (i gairebé científic) dels diferents col·lectius urbans lligats a la delinqüència i els problemes socials, l’autor proposa aquí un relat més centrat en la pròpia narració i ho complementa amb la descripció psicològica dels dilemes morals (i un insuportable sentiment de culpa) als que forçosament se sotmet el protagonista. No hi falten les extraordinàries escenes-fora-de-guió que caracteritzen les obres de Price i que oxigenen oportunament la lectura (tres subratllats pel sublim interrogatori que Graves fa a un ex jugador de bàsquet a qui li ha ‘caigut’ la filla dels braços), però a Los Impunes la història s’imposa i s’atansa més als plantejaments narratius d’alguns dels cèlebres films de Lumet que no pas a alguns dels treballs anteriors del propi Price, ja sigui La vida fàcil o a la fabulosa Clockers.

Com el millor Roth, Price exhibeix en tot allò que fa un respecte religiós envers el procés d’escriptura i es reafirma, a cada paràgraf, en la reivindicació d’una literatura honesta que se signifiqui (i es justifiqui) per sí mateixa. Llegir Price, que no fa mai trampa i mira el lector als ulls, és, també, un exercici d’humilitat necessari.Editorial: Literatura Random House
Web editorial
ISBN: 9788439730859
Pàgines: 416
Preu: 22,90 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X