¿Podemos hablar de algo más agradable?
9Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Reservoir Gráfica edita una peça mestra del còmic d’inspiració autobiogràfica dels últims temps. La crònica de l’etapa final de les vides dels seus pares, escrita i dibuixada per la il·lustradora Roz Chast.
En els darrers temps, alguns dels millors relats que he llegit són mostres del que podríem anomenar (amb un to una miqueta pretensiós) “còmic confessional”, com per exemple les novel·les gràfiques d’Alison Bechdel, Ellen Forney o aquest ¿Podemos hablar de algo más agradable? de Roz Chast. No hi ha en cap d’aquestes obres revelacions espectaculars ni vivències excepcionals. Un diria que “només” aconsegueixen copsar, amb una suggestiva combinació d’introspecció i capacitat d’observació, alguns moments clau de la vida, amb els seus inevitables clarobscurs, que s’allunyen de qualsevol “trajecte heroic” tradicional. I que ho fan de manera tan eloqüent i profunda que ens obliguen a reconsiderar, a través de la lectura, la naturalesa de la nostra pròpia existència.

Chast, il·lustradora de The New Yorker, va decidir abordar, amb el seu peculiar sentit de l’humor, els últims anys de vida dels seus ancians progenitors en aquesta obra que va romandre durant seixanta setmanes en la llista de llibres més venuts de The New York Times i que a més va ser finalista del National Book Award de 2014. El títol del llibre l’hi van donar els seus pares, entossudits a desviar qualsevol conversa sobre l’inevitable final peti qui peti. Chast escriu una mena de diari íntim que alterna les tires còmiques amb els textos acompanyats d’il·lustracions. El conjunt forma un agradable collage familiar, com si fos un àlbum de fotos, que alterna les vivències compartides amb les reflexions més personals.

¿Podemos hablar de algo más agradable? de Roz Chast. Ed. Mondadori

No hi ha dubte que a Chast li obsessiona la decrepitud (“Quan sento que intenten descobrir com arribar a viure fins als 120 anys, em fan venir ganes de preguntar: ÉS QUE US HEU TORNAT BOJOS?”), les restes materials que deixem del nostre pas del món (com prova l’excel·lent recopilació de fotografies de tot el material que van acumular uns pares que, com ella mateixa confessa, mai tiraven res a les escombraries) i els dolorosos aspectes burocràtics que inevitablement acompanyen la malaltia i la mort. Però per davant de tot aquest llibre és una bella crònica sobre l’efecte devastador del pas del temps, narrada amb tendresa però sense embuts. L’autora aconsegueix evitar els moments més dramàtics recorrent sempre a l’humor. ¿Podemos hablar de algo más agradable? recorda de vegades el to sincer i desacomplexat del post humor de còmics com Ricky Gervais o Louis C. K., encara que Chast es manté sempre en un registre una mica més sentimental.

Al mateix temps, la seva autora aconsegueix evocar el món de la generació dels seus pares: un Brooklyn en blanc i negre que recorda les estampes urbanes de Will Eisner, les relacions familiars poc convencionals d’Art Spiegelman o fins i tot del Woody Allen de films nostàlgics com per exemple Dies de ràdio. És un exercici proustià que contrasta amb el pensament pragmàtic dels progenitors, pels quals la vida ha estat des de sempre una lluita diària, serse massa temps per reflexionar . Viure no ha estat pas senzill, però ells estan disposats a complir fins al final, com demostra una de les rotundes afirmacions de la mare: “Li vaig dir al papà que arribarem junts als 100 encara que m’ho hagi de PORTAR ARROSSEGANT-LO!”. En l’últim capítol, significativament titulat “La fi”, Chast esbossa el rostre en trànsit cap a la mort de la mare, un emocionant colofó a aquest relat sobre els millors i pitjors moments de la vida i la mort, que probablement sigui un dels grans còmics dels últims anys.Editorial: RESERVOIR BOOKS
Web editorial
Pàgines: 240
Preu: 26,90 €
Guió: Roz Chast
Dibuix: Roz Chast
Format: Tapa Rígida
ISBN: 9788416195565


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies