¿Podemos hablar de algo más agradable?
9Nota Final
Puntuación de los lectores: (0 Votos)
0.0

Reservoir Gráfica edita una obra mayor del cómic de inspiración autobiográfica de los últimos tiempos. La crónica de la etapa final de las vidas de sus padres, escrita y dibujada por la historietista Roz Chast.

En los últimos tiempos, algunos de los mejores relatos que he leído son muestras de lo que  podríamos llamar (un tanto pretenciosamente) “cómic confesional”, como por ejemplo las novelas gráficas de Alison Bechdel, Ellen Forney o  este ¿Podemos hablar de algo más agradable? de Roz Chast. No hay en ninguna de estas obras revelaciones espectaculares ni vivencias excepcionales. Uno diría que “tan solo” consiguen atrapar, con una sugestiva combinación de introspección y capacidad de observación, algunos momentos clave de la vida, con sus inevitables claroscuros, que se alejan de cualquier “trayecto heroico” tradicional. Y que lo hacen de modo tan elocuente y profundo que nos obligan a reconsiderar, a través de la lectura, la naturaleza de nuestra propia existencia.

Chast, ilustradora de The New Yorker, decidió abordar, con su peculiar sentido del humor, los últimos años de vida de sus ancianos progenitores en esta obra que permaneció durante sesenta semanas en la lista de libros más vendidos de The New York Times y que fue finalista del National Book Award de 2014. El título del libro se lo dieron sus padres, empeñados en eludir a toda costa cualquier conversación sobre el inevitable final. Chast escribe una especie de diario íntimo que alterna las tiras cómicas con los textos acompañados de ilustraciones. El conjunto forma un agradable collage familiar, como si fuera un álbum de fotos, que alterna las vivencias con las reflexiones más personales.

¿Podemos hablar de algo más agradable? de Roz Chast. Ed. Mondadori

No hi ha dubte que a Chast li obsessiona la decrepitud (“Quan sento que intenten descobrir com arribar a viure fins als 120 anys, em fan venir ganes de preguntar: ÉS QUE US HEU TORNAT BOJOS?”), les restes materials que deixem del nostre pas del món (com prova l’excel·lent recopilació de fotografies de tot el material que van acumular uns pares que, com ella mateixa confessa, mai tiraven res a les escombraries) i els dolorosos aspectes burocràtics que inevitablement acompanyen la malaltia i la mort. Però per davant de tot aquest llibre és una bella crònica sobre l’efecte devastador del pas del temps, narrada amb tendresa però sense embuts. L’autora aconsegueix evitar els moments més dramàtics recorrent sempre a l’humor. ¿Podemos hablar de algo más agradable? recorda de vegades el to sincer i desacomplexat del post humor de còmics com Ricky Gervais o Louis C. K., encara que Chast es manté sempre en un registre una mica més sentimental.

Al mateix temps, la seva autora aconsegueix evocar el món de la generació dels seus pares: un Brooklyn en blanc i negre que recorda les estampes urbanes de Will Eisner, les relacions familiars poc convencionals d’Art Spiegelman o fins i tot del Woody Allen de films nostàlgics com per exemple Dies de ràdio. És un exercici proustià que contrasta amb el pensament pragmàtic dels progenitors, pels quals la vida ha estat des de sempre una lluita diària, serse massa temps per reflexionar . Viure no ha estat pas senzill, però ells estan disposats a complir fins al final, com demostra una de les rotundes afirmacions de la mare: “Li vaig dir al papà que arribarem junts als 100 encara que m’ho hagi de PORTAR ARROSSEGANT-LO!”. En l’últim capítol, significativament titulat “La fi”, Chast esbossa el rostre en trànsit cap a la mort de la mare, un emocionant colofó a aquest relat sobre els millors i pitjors moments de la vida i la mort, que probablement sigui un dels grans còmics dels últims anys.Editorial: RESERVOIR BOOKS
Web editorial
Páginas: 240
Precio: 26,90 €
Guión: Roz Chast
Dibujo: Roz Chast
Formato: Tapa Rígida
ISBN: 9788416195565


Hacer Comentario

Su dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X