Ha arribat el dia del repte de Lav Diaz i l’arriscada aposta de la Berlinale. El director filipí ens convida a passar 8 hores, l’equivalent d’una jornada laboral a Occident, al cinema per contemplar la seva visió de la lluita per la independència filipina. Després de l’extensa “Hele Sa Hiwagang Hapis” (A Lullaby To The Sorrowful Mistery), no hi havia temps per cap altre film a competició. Ens aventurem per tant amb una perla llatinoamericana de la secció Panorama: la xilena “Aquí no ha pasado nada”.

“Hele Sa Hiwagang Hapis” (A Lullaby To The Sorrowful Mistery) (Lav Diaz)
Competició

Per Lav Díaz el temps no és or. El filipí s’ha guanyat un prestigi com a director de llargs de gran metratge, de pel.lícules de 4 hores. Ara fa el salt i presenta a Competició a la Berlinale un llargmetratge de 485 minuts, 8 hores programades el mateix dia en dues parts amb una pausa d’una hora. És el gran repte de Lav Diaz i la Berlinale als periodistes acreditats i públic que comparteix sessió.

Berlinale A Lullaby To The Sorrowful Mistery Lav Diaz

El llargmetratge coproduït amb Singapur recrea la figura d’un dels llibertadors de Filipines del jou espanyol, Andrés de Bonifacio i Castro. En un blanc i negre i pantalla quadrada, Diaz explora aquest mite i s’endinsa en la lluita per la independència filipina en una terra plena de llegendes. L’abús d’uns plans fixes de càmera i interpretacions bastant dolentes em van treure de la pel.lícula.

Després de la pausa ja no vaig tornar al cinema. Entre els qui com parelles de “Danzad, danzad malditos” van aguantar les 8 hores, divisió d’opinions. Alguns es van sentir enganyats, despotricaven d’alguns actors. Altres sortien extasiats, amb la sensació que la pel·lícula guanyava a l’hora final i que Diaz havia tornat a mostrar el seu mestratge. Ara ens quedem a l’espera de saber si el jurat hi ha sabut veure aquesta genialitat.

“Aquí No Ha Pasado Nada” (Alejandro Fernández Almendras)
Panorama

El director de l’excel·lent “Matar a un hombre“, Alejandro Fernández Almendras torna a la Berlinale on ja va guanyar amb el curtmetratge “Lo que trae la lluvia“. Participa a la secció Panorama amb un film finançat gràcies al crowfunding i a la baixada de sous de l’equip tècnic i artístic per poder recrear en llibertat un cas de corrupció de la justicia que va aixecar polseguera a la societat xilena.

Berlinale Aquí no ha pasado nada

El jove Vicente adora les festes i les noies. Una nit, després d’una vetllada carregada d’alcohol amb uns nois que acaba de conèixer, el cotxe en el que viatja atropella un home. Tots decideixen acusar al jove para lliurar-ne al noi ric que conduïa el vehicle i pagar la família del mort. Excel.lent llargmetratge, portat amb bon ritme i recursos habituals a les sèries de televisió. En el repartiment l’excel.lent Paulina García, que ja va guanyar el premi a la millor actriu a Berlín amb “Gloria“. Aquí No Ha Pasado Nada és un dels must d’aquesta Berlinale.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X