El 16 de febrer del 2006, TV3 va estrenar un programa de sàtira política que ha marcat una època. Era el “Polònia”, una producció de TV3 amb la col·laboració de Minoria Absoluta, que ja s’ha convertit en tot un clàssic, un referent de l’humor, seguit i comentat dijous rere dijous.

Han passat 10 anys i des d’aquell dia s’han acumulat 228 hores d’emissió, 4.950 sketchs, 550 personatges, encarnats per 58 actors i actrius; 180 números musicals i 136 “cameos” de personatges famosos entre polítics, periodistes, actors, actrius, cantants i humoristes. Deu anys de líder de la seva franja ininterrompudament la nit del dijous. Aquestes són algunes de les xifres que expliquen la primera dècada de la història de “Polònia”, el xou de sàtira política que ja és un autèntic clàssic a la graella de TV3.

10 anys de Polònia

Des d’aquell febrer del 2006 han passat moltes coses. A l’estrena del programa, hi apareixien personatges d’actualitat com l’alcalde Joan Clos explicant les ordenances de civisme; Mas i Zapatero fent-li el llit a Maragall; Montserrat Tura posant els seus Mossos en alerta Defcon 2; Acebes, Rajoy, Josep Piqué, Franco, Carod Rovira, Duran i Lleida… Molts d’ells ja no estan en la primera línia de l’actualitat; d’altres encara resisteixen.

La programació de TV3 era molt diferent. La sèrie de la sobretaula era “El cor de la ciutat”, l’Albert Om presentava “El club” i després del “Polònia” es va emetre un capítol de la sèrie “Àngels i sants”.

L’ambient polític poc tenia a veure amb l’actual. Rodríguez Zapatero era el president del govern i Pasqual Maragall era el president de la Generalitat, feia un any que Joseph Ratzinger havia estat escollit papa amb el nom de Benet XVI i Angela Merkel feia 3 mesos que era cancellera. A l’altra banda de l’Atlàntic, George Bush era el president dels EUA. La política catalana bullia pel nou Estatut; del Procés, encara no n’hi havia rastre.

10 anys de Polònia

El “Polònia” ha tingut sempre bones xifres d’audiència, la qual cosa li ha permès arribar amb bona salut a aquest aniversari, que el converteix en un dels programes més longeus de la televisió catalana i peninsular.

 Aquell 2006, el panorama televisiu era molt diferent de l’actual. Encara no s’estava immers en el món de la TDT i el munt de canals entre els quals es pot triar ara. Malgrat l’augment d’oferta televisiva, el “Polònia” ha mantingut les bones dades d’audiència. És un programa que acostuma a ser líder de la seva franja i que, gairebé sempre, apareix entre els tres programes més vistos del dia.

 La temporada actual, l’onzena, té una audiència mitjana acumulada de 571.000 espectadors i una quota del 19,3%.

Al llarg d’aquests deu anys han passat pel “Polònia” més de cinquanta actors. Alguns d’ells hi són des del principi, Queco Novell, Cesc Casanovas, Agnès Busquets, David Olivares, Mireia Portas, Xavier Serrano, Toni Albà, Manel Lucas, Jordi Rios i Bruno Oro –que ha deixat el programa fa poc. A banda, molts altres han desfilat pels decorats del programa: Sergi Mas, Carlos Latre, Roger de Gràcia, Pau Miró, Xavi Noms, Lulu Palomares, Agnès Romeu, Gemma Deusedas, Alba Florejachs, Marc Rodríguez, Pol López, Ivan Labanda, Sergi Cervera, Lara Díez, Anna Bertran, David Marcé.

Deu del “Polònia”

Podeu trobar més videos a canal de Youtube de “Polònia”

 

 

 

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies