“Cuatro muertos más para el desierto” de Christopher Pollinini
7Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Christopher Pollinini ens presenta com debut una novel·la negra amb tocs d’aventura i de novel·la històrica en la qual conflueixen dos períodes: l’actualitat on l’assassinat d’un personatge serà el punt de partida de tots els esdeveniments i els conflictes que van succeir en el Sàhara l’any 1975.

Tal com explica la sinopsi, la novel·la va alternant les dues històries. En el present s’exploren els successos que viu Tomás Correa, un estudiant que veu la seva vida interrompuda per un succés increïble: han disparat al seu pare Alberto. Aquest fet obligarà al jove a enfrontar-se als veritables negocis de la família. En paral·lel, els fets de 1975 ens mostren a un Alberto Correa que, encara que viu en la misèria, sent que li ha tocat la loteria: ha robat una bossa amb un gran rosari d’or dins. Amb la idea d’invertir-ho en el seu futur acudeix a Hadi, el seu mentor, i engega el primer engranatge d’un viatge al Sàhara que el farà coincidir amb la Marxa Verda i la caiguda del règim franquista. Molt temps després, quan la vida li ha donat un fill i Alberto pensa a retirar-se, el seu passat en el desert retorna amb un inquietant assassinat.

Els punts més destacables de la novel·la de Pollinini els trobem en la reconstrucció del passat d’Alberto Correa i en la seva experiència durant els fets que canviarien per sempre el destí de les províncies del Sàhara. El to d’aventures funciona a la perfecció i la sensació de que Alberto es va ficant de forma inevitable en un pou del que li serà molt difícil sortir està present tota l’estona. Aquest fet s’enllaça molt bé amb els esdeveniments del principi de la novel·la, amb el tret a Correa pare. A mesura que el lector es va internant en el seu passat enten que les coses no podien haver estat d’una altra manera. El contrapunt de la trama en el present és més fluix quant a desenvolupament, quant a que els personatges (en particular Tomás) no semblen amos dels esdeveniments i tot passa al voltant d’ells i els arrossega. I, encara que és comprensible perquè el noi no sabia res del que estava passant, resulta alhora inversemblant que prengui algunes decisions que simplement el col·locaran al lloc adequat que necessita la trama. El treball de desenvolupament dels elements en el passat està molt millor que en el present, però les conseqüències entre les dues línies estan bastant ben aconseguides, sorpresa inclosa.

L’ambientació és un altre dels elements destacats de “Cuatro muertos más para el desierto”. El Raval barceloní (en el 75 i en el 2015) està dibuixat amb detall, mostrant contrastos i similituds, explorant-ho amb molt afecte. Contrasta amb la cruesa del Marroc i el Sàhara, amb aquests escenaris buits i duros, amb el vent, la sorra i la calor. Es nota que l’autor ha posat especial cura en aquest aspecte de la novel·la i el lector gaudeix amb la documentació però sobretot amb el treball que s’ha fet perquè resulti natural.

Entre els aspectes menys positius estan els personatges. Excepte Alberto, la resta són massa esquemàtics i semblen fulles mogudes pels fils de la trama. Tomás no aguanta massa ben la responsabilitat del seu rol protagonista i és tan difícil empatizar amb ell com fàcil fer-ho amb el seu pare. I la resta són elements que el trencaclosques de la història necessita però que emocionalment no acaben d’arribar al lector.

“Cuatro muertos más para el desierto” és una novel·la que es llegeix ràpid i que enganxa per la seva ambientació i la forma en la qual està construïda. La història no és original però està ben resolta i l’aspecte en el qual més fluixeja és la construcció dels personatges. No obstant això, estem davant d’un bon debut i caldrà estar atent a les noves obres de Pollinini.Editorial: Ediciones Áltera
Web editorial
ISBN: 978-84-16405-44-2
Pàgines: 396
Preu: 16,90 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies