Després de l’oripell de la la pel.lícula inaugural de la Berlinale d’enguany, “Ave Cesar” – la última dels germans Coen, comença la competició oficial amb la participació de la tunisiana “Hedi”, el pas a la ciència ficció del nordamericà Jeff Nichols a “Midnight Special” i la irritant canadenca “Boris sans Béatrice”.

Res puc explicar-vos encara de “Ave Cesar“, la darrera proposta dels Coen que inaugurava aquesta 66 Berlinale. El haver viatjat el mateix dia em va impedir arribar al passi de premsa d’aquest homenatge a la època daurada de Hollywood. Em quedo a l’espera de l’estrena comercial a les sales peninsulars la propera setmana. Això sí, vaig poder assistir a una multitudinaria roda de premsa amb els actors principals (els juganers George Clooney i Channing Tatum i Tilda Swinton), els productors i els propis Coen, en la qual Joel Coen reconeixia que “Ave Cesar” és “una pel.lícula que mostra el seu afecte per la manera de fer cinema als anys 50“.

Ave Cesar Berlinale Joel Coen Ethan Coen George Clooney

La competició ha debutat amb un debutante. El tunisià Mohamed Ben Attia ha dirigit el seu primer llargmetratge “Hedi” amb producción dels Dardanne. La Primavera Àrab pot haver insuflat ansies de llibertat als joves tunisians, però sembla que no a Hedi (Majd Mastoura). Encara que sommia amb dibuixar còmics, segueix una vida organitzada per la seva mare: treballa com a comercial de cotxes i està a punt de casar-se amb una dona que amb prou feines coneix. En un viatge de treball coneix la Rim (Rym Ben Messaoud), una monitora d’activitats pels turistes. Suposa la seva particular Primavera Àrab. “Hedi” no explica res que no haguem vist ja, però està portada amb bon ritme, amb contenció. S’hi pot veure la influència dels Dardanne en el maneig de la càmera.

Hedi Berlinale

Lo nova de Jeff Nichols la tenía marcada en vermell a l’agenda. Tenia especials ganes de veure què havia produit el director de “Take Shelter” i “Mud”. I he de dir que m’ha sorprès però no sé si per bé. Nichols segueix fidel als seus temes, la família, la violència i la paranoia en les petites àrees rurals dels Estats Units, però fa un salt mortal de gènere i es submergeix en la ciència-ficció. Roy, un ex membre d’una secta interpretat per Michael Shannon s’escapa amb el seu fill de vuit anys, un nen amb poders especials, mentre els persegueixen els membres de la secta i tots els cossos policials. És urgent que el nen arribi al seu destí, a la seva trobada amb un món paral.lel. En la fugida compta amb l’ajuda de la mare del nen (Kirsten Dust) i un guarda estatal (Joel Edgerton). Com més avança la fugida, més es submergeix “Midnight Special” en la fantasia i potser es perd més en credibilitat. La tensió está ben portada – jo he saltat unes quantes vegades del seient – però alguns punts de guió han provocat la riall del públic durant el passi de premsa. Al final, alguna xiulada i tímids aplaudiments.

Berlinale Midnight Special Kirsten Dunst

Després de sortor de veure la última a competició d’avui, “Boris sans Beatrice” (Boris sense Beatrice), una espregunta què hagués estat la 66a Berlinale sense aquesta pel.lícula canadenca. Boris (James Hyndman) és un home de negocis atractiu, arrogant i exitós. Quan la seva dona Beatrice (Simone-Élise Girard), secretaria d’estat, cau malalta amb depressió, la porta a una casa d’estiueig amb una jove cuidadora russa. Veiem a Boris deambular per museus d’art modern, tendes chic, concerts de música clàssica, representacions de teatre greg, … mentre es  consola amb la seva amant i amb la cuidadora de la seva dona. I mentrestant, al bosc que rodeja la casa, apareix un desconegut (Denis Lavant) que a mode de Pepito Grillo li obre els ulls. Qui ja va guanyar el premi de millor director a Locarno per “Curling” el 2010 i un premi a la innovació a Berlín 2013 per “Vic + Flo saw a bear”, Denis Côté ha tornat a signar una pel.lícula difícil, i per mi a estones pretenciosa. A jutjar per la freda acollida a la sala, no sembla que hagi capturat el favor de la premsa.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies