Els últims temps, massa sovint ens hem acostumat a veure series de metges convertint els hospitals en poc més que escenaris de culebrots on gran part de la trama s’acaba reduint a veure qui s’embolica amb qui. Hi ha hagut destacades excepcions però, i una de les més notables és la sèrie de Cinemax « The Knick ». Amb Steven Soderbergh al darrera com a director, productor i editor, aquesta producció ens transporta als primers anys de 1900 en un moment en què la medicina havia avançat molt però encara tenia per descobrir. Més enllà d’aquest tema central, The Knick compta amb una gran qualitat tècnica, un bon grapat de personatges interessants interpretats per bons actors i una riquesa de temes en els seus guions que ens porten a plantejar-vos les claus de per què hauríeu de veure’n els seus 20 capítols:

SABER DE QUÈ VA LA SÈRIE

William Halsted fou un cèlebre metge que a finals del segle XIX i principis del XX contribuí de manera decisiva en els avenços de la cirurgia moderna, a base d’estudi i investigació, però també d’idees atrevides. Però a banda d’un doctor brillant també era consumidor de cocaïna i morfina, substancies a les que era addicte.

En ell s’inspira el protagonista de The Knick. John Thackery (Clive Owen) és el cap de cirurgia de l’hospital Knickerbocker de Nova York a principis de segle. Ell i el seu equip de metges i infermeres han de fer front a una convulsa realitat social, la falta de finançament, disputes racials o l’imperant conservadorisme mentre intenten fer progressar la medicina i les tècniques que puguin salvar vides. Enormement respectat per la comunitat mèdica i els seus companys pel seu entusiasme i visió, el doctor Thackery amaga alguns secrets com la seva afició a la cocaïna o a les cases d’opi. Addicions que mica en mica s’interposaran al seu camí i afectaran la seva capacitat com una de les ments més brillants de la comunitat mèdica.

knick

ELS SEUS PERSONATGES I ACTORS

The Knick compta amb un ampli repartiment d’actors i actrius que estan sensacionals i que donen vida a un gran conjunt de personatges gens plans. Amb les seves arestes, qualitats i imperfeccions composen un grup ampli i divers que permet abordar molts temes. Tots ells tenen arcs amb els que evolucionar i moments en els que destacar en diverses trames.

En destacarem només uns quants, perquè parlar de tots requeriria un llarg text i us ho deixem per quan decidiu veure la sèrie. En primer lloc, Clive Owen, amb un aspecte físic sovint gens pulcre, brilla en la pell de Thackery, un home amb un entusiasme i esperit visionari contagiosos però també capaç de caure en la pitjor de les misèries i quasi en la bogeria.

Al seu costat trobareu André Holland interpretant al doctor Algernon Edwards, un metge molt capacitat però que es veu constantment menyspreat pel fet de ser afroamericà en una societat altament racista. Holland aconsegueix transmetre les contradiccions d’un personatge qualificat, frustrat i que es debat entre les ganes de combatre i la resignació.

The Knick

Entre els altres metges del Knickerbocker hi ha Bertie Chickering (Michael Angarano) un noi encara idealista i benintencionat que ha de lluitar contra les expectatives de la seva família per fer-se un nom com a metge de prestigi. I també cal destacar Eric Johnson en el paper del Dr. Everett Gallinger, un bon metge a qui les pròpies inseguretats i l’odi pel Dr. Edwards el portaran per un camí fosc. En l’equip d’infermeres destaca Eve Hewson com a Lucy Elkins, una jove eficient en la seva feina, enamorada de Thackery i que arribarà lluny quan decideixi no limitar-se a ser un bonic ornament amb uniforme.

Fora de l’equip mèdic cal nombrar Cornelia Robertson (Juliet Rylance), filla de família rica, membre de la junta de l’hospital i encarnació del paper de les dones de l’alta societat en un món encara molt masclista que es debat entre les convencions socials i les seves ànsies de llibertat. I entre les classes més baixes, Tom Cleary (Chris Sullivan), el conductor de les rudimentàries ambulàncies de l’hospital, i Harriet (Cara Seymour), una ex-monja que es dedica a practicar avortaments clandestinament i esdevindrà una pionera dels mètodes anticonceptius en una societat en que el control de natalitat no brillava pel seu èxit.

The Knick

DONAR GRACIES PELS AVENÇOS DE LA MEDICINA

Un metge expert en història mèdica és un dels principals assessors de l’equip de la sèrie i es nota en la cura que The Knick posa en presentar i mostrar els procediments i les preocupacions de la professió fa més de 100 anys.

Alguns moments resulten impactants, sorprenents i altres quasi còmics, quan veiem com eren els quiròfans, com es feia servir aparells rudimentaris que en qualsevol moment podien electrocutar metges o pacients, com es plantejaven les investigacions, com s’afrontaven les malalties mentals o com es duien a terme procediments que avui en dia semblen del més senzill i rutinari.

La sèrie té en aquesta faceta un component molt interessant i didàctic, i també cal dir que visualment molt explícit en les escenes de quiròfan, En molts moments et fa donar gràcies dels avenços de la ciència i no haver d’acabar sota el bisturí de Thackery i els seus en aquella època.

theknick-operation

SODERBERGH, SEGELL DE QUALITAT

Més enllà de la bona recreació en les parts “mèdiques”, The Knick és una sèrie de realització cuidada que posa molta cura en els diferents aspectes d’ambientació de l’època: escenaris, vestuari, vehicles, convencions socials,.. tot es presenta amb atenció als detalls.

I darrera la càmera hi ha un gran nom que també es nota. Soderbergh roda cada capítol de la sèrie sabent gestionar la tensió, el drama i els tocs d’humor, jugant amb les expectatives de l’espectador, treient profit dels seus actors/personatges i aprofitant cada espai per les seves intencions. El resultat és un producte de qualitat, tant en els moments sòrdids com en els més sofisticats. A més Soderbergh ha dit que els seus plans per la sèrie, si el deixen, abarcarien sis temporades, així que sembla que el seu compromís amb The Knick va per llarg.

GAUDIR AMB TRAMES COMPLEXES I LA RIQUESA DE TEMES

Com dèiem al principi, excepte alguna relació amorosa puntual, aquesta no és una sèrie de metges de tipus romàntic. La medicina i el seu particular moment històric donen lloc a moltes ramificacions i temes derivats. Però més enllà del tema científic els guions de la sèrie, elaborats per Jack Amiel i Michael Begler no deixen d’explorar un gran nombre d’aspectes que donen a la sèrie una gran riquesa temàtica.

A The Knick es parla molt de racisme, de diferencia de classes, de religió, de corrupció, de construcció d’un model de ciutat, d’immigració, d’hipocresies morals, de drogues, del paper de la dona, d’ideologies i les seves conseqüències socials, de política i un llarg etcètera.

The Knick

Així s’aconsegueix allunyar la sèrie de la rutina, distanciar-la d’altres ficcions en que cada capítol tracta un cas mèdic. Per contra, té constantment diversos fronts oberts i permet a tots els personatges moure’s per diferents temes.

EL MOMENT DE LA PROVA

Poca cosa més hi ha a dir sense entrar al terreny dels spoiler. La prova definitiva és veure la sèrie. I “The Knick” no és d’aquelles sèries que es prengui molt de temps per anar fent-se poc a poc. Aquí es va al gra des de ben aviat, així que resulta ràpid decidir si us enganxa o no.

Per ara la sèrie es composa de dues temporades de 10 capítols cadascuna, tot i que ja està en marxa el plantejament de la tercera tanda. Unes puntuacions d’excel.lent, l’aplaudiment de la crítica i unes audiències que ronden els 400.000 espectadors als Estats Units han animat a Soderbergh i el seu equip a continuar, i nosaltres encantats.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X