Un thriller realista a TV3? No és massa habitual però sembla que la televisió catalana ha decidit arriscar-se i portar a la pantalla el món dels forenses, jutges, policies i delinqüents mirant d’apropar-se a la realitat el màxim possible i sense escatimar escenaris (reals tots ells) ni estalviar detalls per fer creïbles l’escena del crim i la feina forense. La sèrie pròpiament dita començarà l’1 de febrer, a les 22.40. Aquest dilluns, com a prèvia a l’estrena, “Dia i nit, l’altra cara de ‘Nit i dia’”, a mig camí entre el making of i el documental.
“Nit i dia” ha estat creada per Lluís Arcarazo i Jordi Galceran i escrita amb la col·laboració d’Oriol Paulo i Jordi Casanovas. Amb direcció de Manuel Huerga i Oriol Paulo, compta amb un repartiment coral on hi ha Clara Segura, Pablo Derqui, Marc Martínez, Miquel Fernández, Mario Gas, Vicky Peña, Rosa Gámiz, Carme Sansa, David Verdaguer i Mireia Vilapuig, entre d’altres.
Ambientat en una Barcelona sacsejada pels crims d’un assassí en sèrie, “Nit i dia” és un “thriller” realista protagonitzat per metges forenses, policies i jutges, personatges que conviuen dia a dia amb els aspectes més foscos de la realitat.
La història que comença quan Sara Grau (la sempre solvent Clara Segura que torna, després de molt temps, a la televisió), una patòloga forense feliçment casada amb un alt executiu d’una multinacional, creu reconèixer en un cadàver no identificat, a qui fa l’autòpsia, l’home amb qui va mantenir una esporàdica relació extramatrimonial. Un descobriment que capgirarà la seva vida i posarà al descobert que sota una capa d’aparent estabilitat s’amaga una veritat oculta. Perquè la Sara té dues cares. Com la majoria de personatges d’aquesta història: un jutge atrapat entre un matrimoni gastat i l’ambició professional, un psiquiatre traumatitzat per un fet del passat, executius sense escrúpols o delinqüents que no poden deixar de ser-ho. I, naturalment, un psicòpata implacable que de dia pot ser un àngel i de nit un dimoni. Personatges tots ells que tenen el seu dia i la seva nit. Perquè aquest és el tema central d’aquesta sèrie: la tensió entre el que som en realitat i el que mostrem de cara els demés.
Rodada en escenaris reals, i en especial a la Ciutat de la Justícia, “Nit i dia” és també un retrat de Barcelona. Amb les seves llums i les seves ombres. Com Sara Grau.
No és un CSI a la catalana, això s’ha dit un cop i un altre. No s’estudien els processos científics, les tècniques no són les protagonistes sinó l’impacte en els protagonistes i el seu entorn d’estar en contacte permanent amb l’horror. El contrast és fonamental en la sèrie: entre el que som i el que mostrem. Entre l’horror dels crims i la normalitat més o menys forçada de les seves vides. Tots tenim una cara lluminosa i una de fosca, i és el que vol mostrar la sèrie, la dualitat de les persones. “Nit i dia” és, per una banda, una sèrie de forenses, de jutges, de policies, de delinqüents, de psicòpates però també una sèrie de personatges que no ensenyen exactament com són i que l’espectador anirà descobrint de mica en mica.
“Nit i dia” és una combinació de thriller i drama, de trama i personatge. És una sèrie de contrastos, de llums i ombres, per això el títol de “Nit i dia”. A la sèrie prima el punt de vista d’uns personatges que han de conviure a diari amb les parts més fosques de la naturalesa humana i en aquest sentit és molt nòrdica. Aquest fixar-se en personatges aparentment normals i endinsar-se en les seves misèries privades. En aquest sentit i en la presència de la mort com alterador de la vida té molt de les sèries europees que ens hem acostumat a veure com “The Fall”, “Borgen” o “The Killing. Per suposat, mantenint les distàncies i tenint en compte l’experiència en aquest gènere dels països nòrdics o anglosaxons.
“Nit i dia” constarà de 13 capítols de 50 minuts. A més de la trama principal, la de la cacera de l’assassí en sèrie (que l’espectador coneixerà en el primer capítol), cada episodi tindrà casos autoconclusius a més de les trames personals dels personatges. Es tractaran temes com el tràfic de dones (el cas d’una dona que fa de mula), la síndrome de Münchhausen, maltractaments, agressions sexuals o intents de suïcidi, entre d’altres.
Començant per un making of
Abans de la sèrie, TV3 ha programat “Dia i nit, l’altra cara de ‘Nit i dia’”. A mig camí entre el making of i el documental recull les interioritats del rodatge d’una sèrie complexa, un retrat de les persones reals en què s’inspira “Nit i Dia” i dels espais on s’ha rodat: la Ciutat de la Justícia i, en especial, l’Institut de Medicina Legal de Catalunya. Perquè “Nit i dia” ha comptat des del primer moment amb la complicitat de metges forenses, psiquiatres, jutges i policies que han assessorat per donar veritat a la narració.
Això de fer el making of sona una mica a auto spoiler, però potser serà interessant saber-ne primer el procés de construcció de la sèrie i, després, veure’n el resultat.
Envía una resposta