"De viaje por Europa del Este" - Gabriel García Márquez
7.5Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
3.9

Un any després de la mort del Nobel colombià, Random House recupera aquest interessant document periodístic sobre l’heterogènia realitat soviètica en la primera etapa de la Guerra Freda.

Escrit a mitjans anys cinquanta del segle passat, De viaje por Europa del Este” és un compendi d’impressions en primera persona d’un joveníssim  Gabriel García Márquez que, encara no a la trentena, evidenciava ja una extraordinària capacitat per interpretar el present de forma lúcida i transparent.

Com una mena de quadern de bitàcola alhora pulcre i desenfadat, l’obra transporta el lector a través d’un llarg itinerari d’aspecte gris i pesarós que s’inicia a la frontera que separa les dues Alemanyes (García Márquez no parla de teló d’acer, sinó, significativament, d’una “barrera de palo pintada de rojo y blanco como los anuncios de las peluquerías”) i que troba el seu destí a Moscou, on se celebra una mena d’Exposició Universal a la soviètica: un grotesc muntatge propagandístic per a la premsa occidental.

Entremig, l’autor trepitja alguns dels punts calents de la zona i en fa una radiografia a peu de carrer que mira en tot moment de no caure en el parany, sempre temptador, de representar-ho tot amb una mateixa tonalitat cromàtica. De Praga, per exemple, en destaca l’ambient de normalitat que s’hi respira, similar al de París, i el diferencia del desànim generalitzat que projecta una societat berlinesa partida per la meitat. “Se ha calculado que si estalla una guerra en Berlín, durará veinte minutos,” escriu poc abans de marxar de la capital alemanya. Sobre Polònia, diu que és, juntament amb Txecoslovàquia, l’únic país que té la mirada posada a Occident. La seva capital, Varsòvia, és ciutat de llibres (alguns dels articles de Sartre s’imprimien en polonès abans que en francès) i també l’únic indret on l’escriptor no detecta cap contradicció entre comunisme i catolicisme. “Asisten el sábado a la reunión de la célula y el domingo a la misamayor,” assenyala en un episodi.I Moscou, per descomptat: a la “aldea más grande del mundo”, l’autor hi experimenta una emoció indefinible que reservava pel dia en què trepitgés la lluna.

Malgrat l’inesgotable repertori d’entrebancs burocràtics i d’inconvenients logístics del tot enutjosos, la mirada de García Márquez és, en tot moment, neta i deslliurada de prejudicis. El jove escriptor observa els detalls, mira la gent als ulls i escolta amb atenció, i tot i que mai no deixa de ser conscient que als “22.400.000 kilòmetres quadrats sense un sol anunci de Coca-Cola” que conformen la Unió Soviètica s’hi viu un estat d’excepció, tampoc no comet l’error de caure en l’escarni o la desqualificació gratuïta.

La propaganda local tampoc no aconsegueix enlluernar-lo: “Yo no quería conocer una Unión Soviética peinada para recibir una visita. A los países, como a las mujeres, hay que conocerlos acabados de levantar”.Editorial: Literatura Random House
Web editorial
ISBN: 9788439730460
Pàgines: 160
Preu: 15,90 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies