"La puta d'oros" d'Elena Torres
7Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

La primera novel·la d’Elena Torres s’endinsa en els terrenys de la novel·la negra amb cert transfons històric. Els esdeveniments del passat retornen a la vida d’uns personatges marcats pels fets foscos que van succeir, i les diferents trames van confluint per donar vida a una història complexa i dramàtica. Un bon debut literari.

Febrer de 1976, Barcelona. Després d’una manifestació antifranquista, un escamot de l’extrema dreta apallissa una jove fins a deixar-la per morta. Malgrat la violència de l’agressió, la víctima sobreviu. Tot i que no els ha vist la cara, té la certesa de qui és el responsable de l’atac, però no s’atreveix a denunciar-lo. La por fa que abandoni la ciutat i marxi a l’estranger per començar una nova vida.

Octubre del 2008, Llançà. Un fet circumstancial, aparentment insignificant, desfermarà la tragèdia. Odis, rancúnies i misèries estendran els seus tentacles buscant la venjança. La puta d’oros s’hi veurà plenament involucrada. I aquest cop, no hi haurà pietat.

La novel·la utilitza dos períodes temporals per desenvolupar la seva trama. En el primer, els anys 1975-1976, se’ns presenta la vida de la protagonista, la Jana, i els fets tràgics que va viure. Això serveix com a punt de partida dels esdeveniments que succeeixen més de 30 anys després, el més interessant de la novel·la, la part que aporta més emoció i intriga. El recurs d’utilitzar dues línies temporals no té en aquest cas la força suficient, perquè els fets del passat són interessants de forma puntual i per tot el que desencadenen en els personatges. Així, les parts del passat són una mica feixugues i afortunadament no massa extenses. La novel·la ho compensa molt bé amb una segona línia de temps molt més elaborada i rica en emocions, trames i personatges que atrapa amb molta efectivitat al lector.

La trama de “La puta d’oros” està ben elaborada i és molt rica. A la novel·la passen moltes coses, els fets del passat impacten de forma coherent en el que els personatges fan després i hi ha molts moments d’acció propis d’una novel·la de gènere. Encara que la protagonista principal és la Jana, una dona forta però que ha patit molt i ha bloquejat les seves emocions, la novel·la té un esperit coral que resulta positiu pel seu desenvolupament. Hi ha molts personatges envoltant a la Jana, l’element aglutinador, que ens aporten diferents perspectives d’ella, dels seus sentiments i de les seves històries. Hi ha alguns que són més sòlids que altres però en general el treball de l’autora en aquest sentit és molt bo, amb una intenció clara de crear un univers realista i viu al voltant de la seva protagonista. La trama és important per Elena Torres però els personatges ho són encara més i els ha treballat amb cura.

Tractant-se d’un debut literari no em posaré a jutjar l’estil. No hi ha res original ni innovador en la manera d’escriure de l’autora, però això no vol dir res negatiu. A “La puta d’oros” s’han treballat la història, els personatges i les emocions i aquest treball es plasma de manera fàcil i accessible per qualsevol tipus de lector. En definitiva, una primera novel·la sòlida i ben treballada, amb una bona dosi d’intriga i molt coherent de principi a fi.Editorial: Editorial Gregal
Web editorial
ISBN: 978-84-943889-9-4
Pàgines: 452
Preu: 20,00 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X