Steve Jobs
7.7Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
7.5

Normalment solem associar una pel·lícula al seu director, als seus actors o fins i tot a la seva banda sonora. No és tan comú lligar un film al seu guionista, però quan portava uns pocs minuts veient aquesta revisió del personatge de Steve Jobs que avui s’estrena, em va venir la inconfusible sensació de “això és molt Sorkin”. I, efectivament, l’estil de l’escriptor de “La red social” o “Newsroom” es fa notar i molt en un llargmetratge que no vol ser un biopic a l´ús d’una de les gran figures dels nostres temps.

Afortunadament ho aconsegueix en escreix, fent d’aquesta “Steve Jobs” una aproximació molt més interessant que la biografia protagonitzada per Ashton Kutcher vista fa tot just dos anys. Aquí l’autor del llibre biogràfic Walter Isaacson i Aaron Sorkin plantegen una història en tres actes. Tres llargues converses mantingudes per Steve Jobs (Michael Fassbender), abans de tres presentacions d’alguns dels seus productes, amb figures clau de la seva vida: la seva inseparable responsable de marketing Joanna Hoffman (Kate Winslet), Chrisann Brennan (Katherine Waterston), mare de la seva filla no reconeguda Lisa (Perla Haney-Jardine, Ripley Sobo i Makenzie Moss), el seu ex-col.laborador Steve Wozniak (Seth Rogen), el seu tècnic Andy Hertzfeld (Michael Stuhlbarg) o el directiu John Sculley (Jeff Daniels).

Amb aquesta aproximació que ens fica al backstage del què el gran públic, nosaltres mateixos, veia de Jobs quan aquest saltava a l’escenari a presentar els productes que ens canviarien la vida, la pel.lícula aconsegueix passejar-se per moments reveladors de la figura que retrata. I no ho fa amb intenció de glorificar un gurú, sinó de mostrar-nos un visionari carregat de defectes: la seva egolatria, la obstinació per no reconèixer el treball d’altres, l’obsessió malaltissa pels detalls, la dificultat per les relacions humanes i les ferides no tancades per haver estat abandonat pels seus pares biològics.

Jobs Danny Boyle

Pels seus actes els coneixereu” deia el text bíblic; aquí també per les seves paraules. I la paraula té un pes importantíssim en aquesta “Steve Jobs”. Però cal reconèixer també altres puntals importants que fan d’aquest un film recomanable. Per una banda, la batuta del director Danny Boyle, que aconsegueix tornar un text que podria ser molt teatral en un resultat molt cinematogràfic. Els seus plans juguen amb els espais, els rostres dels seus protagonistes, els detalls i el ritme per trobar els contrastos que vehiculen el seu missatge, ple de clarobscurs, perseguint l’equilibri entre el grandiloqüent i l’íntim.

I per altra banda, un plantejament així no se sostindria sense uns grans actors, i el film els té. Michael Fassbender escomet el tour de force que suposa aquest Jobs construint un altre gran paper a la seva irreprotxable carrera. Però no està gens sol, l’acompanyen una magnífica Kate Winslet donant-li la rèplica implacable en l’única figura capaç de posar-lo al seu lloc, un Jeff Daniels que s’erigeix en una tràgica figura pseudo-paterna i fins i tot un Seth Rogen allunyat dels seus papers habitual que aconsegueix personificar els cadàvers que l’ascens de Jobs deixava al seu pas.

El llibre de Walter Isaacson es va vendre com la biografia definitiva sobre Steve Jobs, però redactat sense la supervisió d’aquest incloïa algunes suposicions de collita pròpia, després retocades per la ploma de Sorkin i la càmera de Boyle. En tot cas, “se non è vero, è ben trovato”, encara que no tot el que ens explica el film sigui del tot cert, suposa una interpretació interessantment plantejada i executada d’una figura clau dels nostres dies.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies