Sufragistas
7.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Dirigida per la britànica Sarah Gavron, “Sufragistas” presenta una visió dura i crua sobre el moviment que es va engegar a l’Anglaterra de principis de segle XX. Les dones vivien sota el patriarcat social i laboral de l’home. La impossibilitat de votar i les extremes condicions d’abús i menyspreu a les que eren sotmeses, en va fer revoltar unes quantes. Van néixer les sufragistes.

El realisme traspua per la pantalla des del primer minut, per a oferir-nos una visió dura i indulgent de les condicions que havien d’aguantar les dones treballadores. Ho fa prenent com a protagonista Maud Watts, una dona casada i amb un fill,  que comença a estar cansada de les injustícies que va patint a la fàbrica. Les reclamacions per la via pacífica per a assolir el dret a vot topen amb unes estructures socials immobilistes i insensibles, dominades pels homes. Com a alternativa, a les dones només els queda la desobediència; una desobediència que copeja amb la mateixa violència que elles estan rebent.

Maud, sota l’excel·lent interpretació continguda de Carey Mulligan, es converteix en un eix que ens mostra la buidor i el drama que ha de sofrir una dona que reclama els seus drets. A la feina, a la llar, amb el marit i amb els veïns les dones pateixen un arraconament social. Se les infravalora i se’ls lleva la condició humana. El dret a vot, no és més que un element visualitzador del dret a la vida, del dret a la llibertat d’elecció en qualsevol aspecte de la seva quotidianitat. En aquest sentit, el film aconsegueix el seu objectiu d’exposar i dibuixar el dolor de la lluita. Renunciar a la família, a l’acceptació social per a aconseguir la llibertat pesa, però pesa encara més la condemna que durant segles han hagut d’estar suportant. És hora doncs, d’un cop de puny a la taula. Sense condicions. On la por deixa pas a la unió i a la llibertat.

Sufragistas

D’aquest drama social cal destacar l’aparició il·luminadora de Meryl Streep i, sobretot, la potència del missatge. Tot i així, l’estructura del producte final grinyola. La trama pateix un esbiaix sobtat, en el precís instant on altres començarien la pel·lícula. En aquest sentit hom troba a faltar cert equilibri, certa sensació de tancament. I és que el clímax s’engega just quan finalitza el film. Quan l’espectador té ganes de sang i fetge, de veure-hi materialitzada l’acció, de copsar com la perversió del poder rep el que es mereix.

En definitiva, “Sufragistas”, presenta un fet històric encertat, colpidor i pròxim. D’un realisme que atrapa i sacseja, i una ambientació i definició dels personatges força acurades gràcies a l’energia compromesa de les tres grans dones que condueixen aquest film: la directora Sarah Gavron, la guionista Abi Morgan i l’actriu principal Carey Mulligan. Seria bo, no quedar-se només amb el gran tema del dret al vot. Com a societat, gratem una mica i mirem al voltant. I ens adonarem que avui dia encara ens queda camí per aconseguir l’equitat. Tant de bo així sigui.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies