Pocavergonya de l’espai a “La guerra de les galàxies”, arqueòleg rebel a “A la recerca de l’arca perduda” i caça replicants (malgrat ser un d’ells) a “Blade Runner” . Si hi ha un guanyador del trio protagonista de la trilogia de Star Wars aquest és, sens dubte, Harrison Ford. Si Mark Hamill i Carrie Fisher van aparèixer a la trilogia i poca cosa més, per Ford va suposar la rampa de sortida per conquerir la galàxia i l’univers complet… el de Hollywood.

harrisonford2

Nascut al Swedish Covenant Hospital de Chicago, Estats Units, el 13 de juliol de 1942. És fill d’un catòlic irlandès, executiu de publicitat i exlocutor de ràdio, i d’una jueva russa que tenen un altre fill anomenat Terence. Els germans es porten tres anys. Ford fa 1,85 d’alçada, està divorciat de la seva primera dona, Mary Marquardt, amb la qual va tenir dos fills, Benjamin, nascut el 1969, i Williard, nascut el 1972.

El 14 de març de 1983 es va casar amb Melissa Mathison, col·laboradora d’Steven Spielberg i autora del guió d’ “E.T.” de la que també s’ha divorciat. Des del divorci van començar a aparèixer rumors que el van unir amb Lara Flynn Boyle (ex de Jack Nicholson i que alguns recordaran d’haver-la vist a la sèrie televisiva de “Twin Peaks”) però la que va capturar Han Solo va ser Calista Flockhart, l’advocada neuròtica Ally McBeal. Des de llavors ha estat la parella ha aparegut en les revistes i premsa rosa, trencant la fama de gelós de la seva intimitat que tenia Harrison Ford.

El seu nom apareix en 7 de les 20 pel·lícules més taquilleres de tots els temps i els seus llargmetratges han acumulat una recaptació superior als 3.000 milions de dòlars. Harrison Ford és un dels actors més ben pagats del món, forma part del selecte club dels 20 milions de dòlars (per pel·lícula).

harrisonford5

Els seus inicis van ser tímids. A Harrison Ford li va costar d’enlairar-se però un cop va fer-ho ningú no l’ha aturat. En els inicis va aparèixer en algunes sèries com “Ironside” o “El Virginiano”, en papers de pràcticament figuració. Tant poc era el seu èxit com actor i com havia de dur diners a casa, va recuperar el martell i va posar-se a fer de fuster.

La fortuna li va somriure quan va creuar-se a la seva vida George Lucas. El va veure en una prova i li va oferir un paper a la seva opera prima “American Graffitti” al 1973. La pel·lícula va tenir una bona acollida i a Lucas va tenir l’oportunitat de desenvolupar el seu somni, dur a la pantalla “La guerra de las Galaxias”. En un principi Lucas no volia comptar amb Ford per fer el paper de Han Solo. Lucas volia cares noves per la seva pel·lícula i Ford es va haver de conformar en fer les rèpliques de les actrius que optaven al paper de Leia. De mica en mica Lucas es va adonar de que no li calia buscar a Han Solo, que ja el tenia allí i Harrison Ford es va emportar el paper de mercenari cínic i pocavergonya que el duria a la fama. Tenia 33 anys.

Al contrari dels seus companys de les Galàxies, Harrison Ford no va quedar aturat després de la trilogia de les galàxies. Pel·lícules com “Apocalypse Now” (1979) i “El puente del adiós” (1978), però sobretot “En busca del arca perdida” (1981) que el convertiria en el mític Indiana Jones i “Blade Runner“(1982), una joia de la ciència ficció el van convertir en una estrella amb llum pròpia.

harrisonford4

Ha treballat amb Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Ridley Scott. Ha estat Indiana Jones, va rebre una nominació a l’Oscar per posar-se a la pell del capità John Book a “Único testigo” (1985), ha estat President dels Estats Units a “Air Force One” (1997), Doctor Richard Kimble a “El fugitivo” (1993). Ha compartit cartell amb Michelle Pfeiffer, Sigourney Weaver (“Armas de mujer” (1988)), Tommy Lee Jones, Sean Connery, Julia Ormond…

No tot han estat èxits absoluts. Ha tingut les seves patinades, una incompresa “La costa de los mosquitos” (1986), un remake de “Sabrina” (1995) (que si una cosa ja està bé no cal repetir-la de nou), “Los caprichos del destino” (1999) o la comèdia “Seis dias y siete noches” (1998).

harrisonford3

De tots els protagonistes de la saga antiga, Harrison Ford és l’únic que ha envellit en la gran pantalla.  Al 2008 es va tornar a posar el barret d’Indiana Jones a “Indiana Jones y la calavera de cristal“, en una decisió que molts han criticat. Ara tornarà a disparar el blàster de Han Solo amb la catifa amb potes, Chewie, al seu costat.  Sembla que també a encarnar a un altre dels seus personatges icònics, Deckard mentre tornen els rumors d’un cinquè Indiana. Aquest home no para, i ja té una edat.

CURIOSITATS

Entre les seves aficions infantils hi havia la de criar rates.

Durant el rodatge de l’episodi de “La llei del revolver” es va caure d’un cavall i es va trencar diverses dents. Des de llavors porta postissos.

En algunes biografies s’insinua que durant el rodatge de “La guerra de les galaxies” va embolicar-se sentimentalment amb Carrie Fisher. Però tot va quedar en això, només rumors.

Harrison Ford tenia a “E.T.” un breu paper en que feia de professor a l’escola dels nens protagonistes. Al muntatge final va tallar-se l’escena en que hi sortia.

Té 4 avions i 1 helicòpter, un Bell 206 amb el que va patir un accident durant un aterratge. Durant el rodatge de l’episodi VII va tenir un altre accident que el va tenir allunyat del set més de cinc mesos.

harrisonford1

El seu paper d’Indiana Jones inicialment havia de ser per Tom Selleck, el Magnum de la sèrie televisiva. Els seus compromisos amb aquesta sèrie van donar l’oportunitat a Ford de quedar-se amb el paper.

Entre les pel·lícules que podria haver fet hi ha “Ghost“, “Salveu al soldat Ryan” i “J.F.K.

La seva famosa cicatriu se la va fer quan va patir un accident de cotxe, un Volvo quan va despistar-se a l’intentar-se posar el cinturó de seguretat . Un mal treball del metge que va fer que li quedés la marca.

En aquest especial<< Anterior

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies