L’episodi IV va deixar als espectadors amb un parell de preguntes força importants. Era realment Darth Vader el pare de Luke? Que seria de Han Solo? Després de l’episodi més visc de la Trilogia i el de més qualitat, ens va arribar l’últim episodi, el que havia de donar-nos les respostes que tots volíem.

El sisè episodi és el més infantil dels episodis de la trilogia antiga. L’aparició d’aquesta mena d’ossets de peluix va ajudar a donar aquesta sensació. Els ewoks no ens van convertir en unes criatures tan odiades com va ser (i és) Jar Jar Binks però no és estan a la llista dels més estimats.

La idea de Lucas era tenir al seu amic Spielberg com director de l’últim episodi d’aquella trilogia. El fet de que George Lucas hagués abandonat el sindicat de directors i el de guionistes, així com la Motion Picture Association va impedir que això fos possible. En el seu lloc Lucas va apostar per Richard Marquand, conegut per “El ojo de la aguja” un thriller d’espionatge ambientat a la Segona Guerra Mundial que havia tingut bones crítiques.

Durant el desenvolupament del guió es va plantejar la idea de matar a Han Solo. Harrison Ford s’havia posat el barret d’Indiana i volia matar el seu personatge de la Trilogia. Kasdan va recolzar aquesta idea, ja que pensava que un del vèrtex del triangle format per Han, Luke i Leia havia de sacrificar-se pels altres dos i Solo sense família era el més indicat. Va ser Lucas el que va posar les coses al seu lloc. No se sap com però va convèncer a l’actor per fer l’ultima pel·lícula d’aquella trilogia.

El retorno del Jedi (que inicialment i fins poc abans de l’estrena va anomenar-se La venganza del Jedi) va rodar-se en exteriors naturals de Califòrnia (com el Parc Nacional de Death Valley o els boscos de Smith River) i Arizona (desert de Yuma), dins de les instal·lacions de Industrial Light and Magic (ILM) i, de nou, en els Elstree Studios de Londres.

El viatge és a punt d’acabar-se.

Tatooine és l’escenari de l’inici d’aquesta tercera pel·lícula de la saga. Han Solo es troba congelat en carbonita i Jabba el Hutt un dels gànsters més poderosos de la galàxia el té penjat a la paret com si d’un quadre es tractés.

episodiVI-1

Per suposat els seus amics no el deixaran abandonat a la seva sort i comença un pla pel seu rescat. Lando Carrissian ja fa dies que està infiltrat en el cau de Jabba per tenir tot sota control. Més tard arriben R2D2 i C3PO, amb un missatge de Luke a Jabba perquè alliberi al seu amic si no vol patir les conseqüències de la seva tossuderia. El següent en arribar és Chewbacca, emmanillat i acompanyat per un caçarecompenses que “teoricament” el ven a molt bon preu.

Amb tots aquests components arriba la nit al cau de Jabba. Quan tothom dorm el caçarecompenses que ha capturat a Chewbacca s’apropa a la figura congelada de Solo. Activa el mecanisme de descongelació i l’allibera de la seva freda presó. Solo debilitat i cec per efectes de la carbonita no reconeix la veu distorsionada del seu salvador.

episodiVI-2

“Qui ets tu?” pregunta després de tocar el rostre d’un desconegut.
“Algú que t’estima” i rera la màscara del mercenari apareix el rostre de la Princesa Leia.

Trencant l’encís d’un retrobament, un riure sinistre es sent rera seu. És Jabba i la resta de membres de la seva cort de lladres. Solo es portat a la mateixa cel·la que Chewbacca i la Princesa Leia es vestida amb un seductor bikini daurat (somni eròtic de la majoria dels espectadors de gènere masculí que van veure la pel·lícula segons la sèrie Friends) i convertida en l’esclava del ser bavós.

episodiVI-4

Però al grup encara li queda un as a la màniga. Luke arriba al palau de Jabba amb la seguretat que el control de la Força li dóna, ja és tot un cavaller Jedi.

Malgrat tot, el Jedi no pot controlar la ment del Hutt, i Luke acaba caient per una trampa del terra que Jabba acciona per anar a parar al cau de la seva mascota més ferotge, un Rancor amb molta gana. La diferència de mides sembla anar en contra Luke, però el seu enginy guanya i finalment el Rancor acaba morint aixafat.

episodiVI-5

A Jabba no li agrada gens que acabin d’aquesta manera amb el seu animaló i condemna a tot el grup a morir “victimes del totpoderós Sarlacc”, una criatura que viu amagada sota la sorra del desert de Tatooine i en els budells de la qual es produeix una digestió llarga i força dolorosa per les víctimes.

Per sort tot està controlat. R2 amaga en el seu interior l’espasa sabre de Luke a l’espera d’un senyal del seu amo per fer-li arribar i Lando encara no ha estat descobert. Quan Jabba dóna ordre de que Luke sigui llençat dins del Sarlacc, la batalla és desferma.

Leia aprofita el moment per ofegar a Jabba amb la mateixa cadena que ell la té lligada. Mentre Luke va alliberant als seus amics i acaba amb la cort de lladres de Jabba. Al final el grup aconsegueix fugir sans i estalvis. Aquest és el final del gànster més gànster de la galàxia, Jabba the Hutt.

Una promesa és una promesa. Quan Luke marxa a corre-cuita de Dabogah desobeint els consell del Mestre Yoda per salvar al seus amics en l’episodi V, promet que tornarà a acabar el seu entrenament com a Jedi.

episodiVI-51

Quan arriba a Dagobah, després del rescat a Tantooine, el seu mestre ja no és el que era. Camina cansat i li queda poc de vida. Yoda li confirma a Luke allò que en el fons ja sap i és que el malvat Darth Vader és en realitat Annakin Skywalker, el seu pare.

Mestre Yoda…és Darth Vader el meu pare?”
Descansar necessito. Sí…descansar
Yoda, necessito saber-ho.
El teu pare és. Dir-t’ho ell va?

Inesperat és. I desafortunat
¿Desafortunat que conegui la veritat?
No. Desafortunat que correguessis a enfrontar-te a ell doncs incomplet era el teu entrenament, llest no estàs encara per suportar aquesta càrrega

Però els dos saben que a Yoda se li acaben els dies i que Luke s’ha d’enfrontar al seu pare, vulgui o no.
Yoda s’estira amb esforços al seu llit i murmura les seves últimes paraules, un consell i una altra revelació:
Luke, luke… no subestimis els poders de l’Emperador o el destí del teu pare patiràs. Luke quan jo hagi marxat l’últim dels Jedi tu serà. Luke, la Força està arrelada en la teva família. Transmet el que has après… Hi ha un altre… Sky…Sky…wal…ker

I amb l’últim alè de vida, el cos sense vida de Yoda desapareix.

La presència d’Obi-Wan Kenobi arriba per reconfortar a un desconcertat Luke. Li explica com el seu pare va ser seduït pel costat fosc de la força i que en aquell moment va ser com si realment Annakin Skywalker morís per deixar pas al malvat Darth Vader.
Obi-Wan diu en veu alta el que ja sap Luke i és que l’enfrontament amb el seu pare és inevitable.

No puc matar al meu pare
Llavors l’emperador ja ha guanyat. Tu eres la nostra última esperança
Yoda ha parlat d’un altre
L’altre del que ha parlat és la teva germana bessona

Luke sempre ha estat un orfe sense germans i de sobte li surt família per totes bandes. Obi-Wan li explica com van amagar l’existència de la seva germana per evitar que Darth Vader ho sabés i mirés d’arrossegar-la al costat fosc.

De sobte: “Leia, Leia és la meva germana

Però el millor és amagar el seus sentiments per no descobrir-la davant l’Emperador i no serà fàcil.

Luke abandona Dagobah per reunir-se amb els seus companys. Els rebels preparen una nova ofensiva contra l’Imperi. Creuen que la nova estació, una segona Estrella de la Mort, encara no està operativa i que l’Emperador en persona estarà present per controlar les ultimes fases fins que aquesta estigui operativa.

episodiVI-6

Mentre una flota de destructors i de caces esperaran pacientment (on es troba Lando pilotant el “Falcó mil·lenari“) un petit destacament conduït per Han Solo i composat per Luke, Leia, Chewbacca i els dos robots viatgen a la Lluna d’Endor per destruir els generadors que controlen l’escut protector de la nova estrella.

Un cop els escuts hagin estat destruïts, Lando es llençarà a l’atac de l’estació. Un míssil llançat al centre neuràlgic de l’estrella provocaria la seva destrucció i de retruc, la de l’Emperador i la de l’Imperi.

episodiVI-7

A Endor no resulta tot com tenien previst. Primer ensopeguen amb els habitants d’aquesta lluna boscosa. Els petits i aparentment inofensius Ewoks inicialment no reaccionen massa bé quan els arriben nous estranys al seu món. Malgrat ser un poble primitiu aconsegueixen capturar a tot el grup fins que Luke els fa una mica de màgia i converteix al daurat C3PO en un déu volador.

Al final els Ewoks i els grups de rebels acabaran fent front comú contra l’Imperi. Endor es convertirà en un lloc de descobriments.

episodiVI-8

Leia sabrà que Luke és el seu germà, el grup rebel sabrà que els han parat una trampa i Luke no tindrà cap altre remei que anar a la recerca del seu pare. Ell vol salvar-lo i redimir-lo. Vader vol conduir-lo al costat fosc. L’Emperador vol un nou servidor menys rovellat que Vader i pensa que Luke és el candidat ideal.

Tres escenaris es converteixen en protagonistes simultanis.

– A l’espai la flota rebel s’ha adonat que l’estrella no està a mig construir. El seu poder letal està en ple funcionament. A més una flota imperial els espera i ells estan entre l’espasa i la paret a l’espera que el grup d’Endor destrueixin l’escut reflector de l’Estrella.

– Dins l’Estrella de la Mort, Luke lluita contra el costat fosc que l’atreu. Veu com l’Imperi té acorralats tots els seus amics, voldria salvar al seu pare i desitjaria amb tot el seu cor matar a l’Emperador. Però sap que si cedeix a l’odi, estarà cedint al costat fosc…

Resisteix fins que els seus sentiments el traeixen i l’Emperador descobreix que hi ha una germana. Si no pot arrossegar-lo a ell, arrossegarà a la seva germana…i quan Luke sent els nous plans de l’Emperador reclama la seva espasa i es llença contra l’Emperador. Vader, el seu pare, para el cop. Pare i fill han de lluitar.

– A la Lluna d’Endor, humans i ewoks lluiten amb forces desiguals. Molts dels petits ewoks moren però al final aconsegueixen entrar i destruir l’escut reflector. L’Estrella de la mort ha passat a ser vulnerable.

– El Falcó mil·lenari passa a l’atac. Acompanyat pels caces rebels s’endinsa en els estrets túnels de l’estrella.

– Pare i fill lluiten a mort. Vader aquest cop és el més dèbil. Luke l’està acorralant fins que el fa caure a terra i li talla una de les mans.
La visió de la mà de robot del seu pare, li fa recordar que ell mateix té una mà robòtica fruit del passat enfrontament. S’adona que si continua en aquell camí acabarà sent com el seu pare i que l’Emperador guanyarà. Llença la seva espasa i diu “no entraré al costat fosc“.

episodiVI-12

Així sigui llavors, Jedi. Si no vols convertir-te seràs destruït… ara jove Skywalker… moriràs” i l’emperador li llença tot el poder del costat fosc. Mentre Luke es retorça de dolor, el seu pare se’l mira i alguna cosa canvia en el seu interior. Abans de que l’Emperador li llenci el cop final, aixeca a l’Emperador allunyant-lo del seu fill i el llença a l’abisme. L’Emperador mor, Vader també està comdemnat, però salvat a l’hora. Abans de morir demana veure al seu fill sense la màscara. Per primer cop veure’m a Annakin Skywalker.

episodiVI-10

El Falcó mil·lenari fa diana… l’Estrella de la mort esclata. La nau de Luke amb el cos del seu pare surt just a temps.
En el cel d’Endor Han i Leia veuen l’explosió de l’Estrella. L’imperi s’ha acabat.

De Coruscant a Naboo, de Tatooine a Utapau, de Mustafer a Dagobah, d’Endor a Yavin, tots els planetes i totes les criatures de la Galàxia celebren la fi de l’Imperi.

episodiVI-11

En aquest especialSegüent >>

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies