"Aquesta nit no parlis amb ningú!" de Josep Sampere
8.5Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
6.5

L’igualadí Josep Sampere torna a convocar els fantasmes a Aquesta nit no parlis amb ningú! (amb signe d’exclamació) i ho fa en connivència amb el segell Malesherbes, el millor projecte editorial en català dels últims anys.

Aquesta nit… és un llarguíssim relat curt sobre els rostres de la porque se serveix d’una gustosa pulcritud literària i tambéd’un respecte religiós per les convencions del gènere de terror, que l’autor sublima traspassant-ne els confins. El protagonitzen dos germansi el seu parei explica la història de desamor de tots tres amb el sexe oposat. L’Òscar és un talentós i ja-no-tan-jove actor en hores baixes que es dedica a fer monòlegs a teatres grans de ciutats petites. No són monòlegs d’humor, però, sinó de por; i cada cop que s’enfila a dalt d’un escenari, l’Òscar invoca amb les seves paraulesl’esperit d’una ex amant que li fa la vida impossible, a ell i a la seva família, com a càstig per haverdesitjat més que el que ella lipodia oferir: és la singular gira de terror d’unfantasma teatral amb nom de centre de totes les coses (Diana) que arribarà allà on calgui per tal de venjar l’honor perdut.

Amb la mateixa seguretat que exhibien Montalbán o Sciascia en les seves incursions en la novel·la policíaca, Sampere converteix els preceptes del gènere de terror en actius valuosos per a la complicitat amb el lector i desplega, a partir d’aquí, un relat meravellosament auster sobre la intimitat dels propis temors ide tot allò que se’n deriva: de la nostàlgia, de les angoixes, dels desigs inabastables. Acompanya a aquesta sobrietat l’encertde l’autor de prescindir de l’esgotador parany de la ironia auto complaent (i fins i tot burleta) d’aquells qui confonen la legítima subversió d’un gènere amb la mera inversió de les seves pautes, convertint-ho tot en una comèdia defacilíssima digestió.

La novel·la de Sampere, doncs, desafia els descreguts a produir-ne com la seva, una de por que faci por, i de passada repara part del greuge que és l’inexplicable silenci que pateix la literatura de terror en català.Menció obligadamereix l’insòlit (i ultramundà) instint editorial de Malesherbes, que amb només cinc anys de vida i una trentena de títols publicats, ha assolit la categoria d’indiscutible referent en la promoció i reivindicació d’autors del panorama literari català.Editorial: Editorial Malesherbes
Web editorial
ISBN: 978-84-943108-6-7
Pàgines: 212
Preu: 14,00 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies