Ewan és Obi Wan Kenobi i l’encarregat de substituir a Sir Alec Guinnes en el seu paper en la nova trilogia. Serà un padawan per després passar a ser el mestre Jedi d’ Anakin Skywalker, futur Darth Vader.

Ewan McGregor va nàixer en Crieff, un petit poble d’Escòcia, un 31 de març de 1971. Va cursar els seus estudis a l’Acadèmia Morrison, on el seu pare era professor de gimnàstica. Allí mostrava el seu talent musical interpretant sols per al cor i l’orquestra. A més tocava la corneta francesa en una banda de vents i la bateria. Només va seguir a l’escola fins als 16 anys, quan es va decidir a estudiar actuació, inspirat pel seu oncle Dennis Lawson (Wedge, un dels pilots de La guerra de les galàxies).

ewan_1

Ewan té una excel·lent relació amb els seus pares, que l’acompanyen a les estrenes, i amb Colin, el seu germà que és pilot de la Força Aèria Britànica. La seva mare Carol, exprofessora, va tenir un cameo a Shallow Grave. A més ajuda a Ewan amb la seva agenda i amb el correu dels fans. Ewan torna a Crieff cada vegada que pot i visita l’Acadèmia Morrison, on participa dels seus Jocs.

Va estudiar drama durant un any a Kirkcaldly, Fife, d’on va acabar amb un Certificat Superior en Art Dramàtic, i després, al 1989, va ingressar a l’escola de música i drama Guildhall de Londres, després de ser rebutjat per la prestigiosa escola d’art RADA. Va estar allí durant tres anys, fins que va abandonar per a actuar en la seva primera pel·lícula, Lipstick on your collar(1993), de Dennis Potter, un film de sis parts per a televisió.

La seva primera pel·lícula en clau professional va ser Being Human (1993), una pel·lícula protagonitzada per l’histriònic Robin Williams. Un any més tard, al 1994, va protagonitzar el film Shallow Grave, la primera que realitzaria al costat dels seus amics Danny Boyle (director), John Hodge (guionista) i Andrew MacDonald (productor).

ewan_trainspotting

Al 1995, va filmar Trainspotting, amb el mateix director de Shallow Grave. Aquest seria el film que el duria a la fama. La pel·lícula va ser rècord a Anglaterra, juntament amb la banda de sonora, i va obtenir el reconeixement del públic i la crítica, encara que en molts països es van oposar a ella pel fort tema del que tractava: la droga. El seu paper de Renton li va donar la fama a tot el món.

Al 1996 va estar en el film Emma, al costat de Gwyneth Paltrow, Toni Collete i Jeremy Northam, una adaptació de la novel·la de Jane Austen. El seu personatge és un dandy anomenat Frank Churchill. Aquell mateix any una bella japonesa escriu sobre el seu cos nu a The Pillow Book, de Peter Greenaway, i és un músic d’una banda de miners en Brassed Off, de Mark Herman.

En 1997 actua a Bluejuice, de Peter Salmi, al costat del seu amic Sean Pertwee i a Catherine Zeta-Jones. No serà reconeguda com una de les seves millors pel·lícules, com l’admet ell mateix, però es va divertir molt fent-la.

Una altra vegada filma, al 1997, amb els seus amics Boyle, MacDonald i Hodge, però aquesta vegada desembarquen als Estats Units. Al trio li van ploure moltíssimes ofertes de Hollywood, no obstant no es van deixar seduir i van fer A Una historia diferente, una comèdia romàntica i esvalotada que Ewan protagonitza al costat de Cameron Diaz. Aquesta parella s’aventura en una odissea al llarg del país, que inclou pistoles, persecucions, robatoris a bancs i karaoke. El film va rebre dos nominacions als premis MTV Movie Awards, per millor seqüència de ball i millor cançó (Deadweith, de Beck).

Al 1998 va actuar al costat de Nick Nolte i Patricia Arquette en el thriller La sombra de la noche, filmat íntegrament als Estats Units. Sembla que no és un orgull per a Ewan, ja que no vol parlar d’ella en les entrevistes.

Va tornar a treballar amb el director Mark Herman a Little Voice, la pel·lícula que va inaugurar el Festival de Londres, on encarna a un tímid empleat de la telefònica. Al 1999 aquesta pel·lícula va obtenir una nominació en els premis SAG.

A Velvet Goldmine, de Todd Haynes, interpreta a Curt Wild, una estrella del Glam rock dels anys 70. Al seu costat d’ell apareixen Toni Colette, Jonathan Rhys Meyers i Christian Bale. El personatge s’assembla a Iggy Pop, així com el de Myers es basa en Bowie. En el film Ewan canta amb la seva pròpia veu i va practicar els passos de ball mirant vells vídeos d’Iggy.

ewan_goldmine

A finals del 98 i principi del 99 torna a fer teatre, (ja l’havia fet al 1992 en l’obra What The Butler Saw) on personifica a Malcom, el líder d’una rebel·lió d’estudiants a Little Malcom and his struggle against the eunuchs. Aquesta obra va ser dirigida pel seu tio Dennis Lawson.

Al 1999 va arribar als cine l’esperada Star Wars Episode I: The Phantom Menace, dirigida per George Lucas, on Ewan fa d’Obi-Wan Kenobi, el paper d’Alec Guinnes en la primera trilogia. També estaria en les dos pel·lícules següents, i assegurant-se la feina (com si anés a faltar-li) fins al 2005.

En aquest mateix any, 1999, protagonitzaria Rogue Trader, on fa el paper de Nick Leeson, l’agent que va enfonsar la bossa de Londres i al costat d’Ashley Judd grava Ojos que te acechan, a Canadà. Després partiria, ja en el 2000, rumb a Irlanda per a posar-se en la pell de James Joyce, en el film produït per Natural Nylon: Nora.

L’any 2001 va estrenar Moulin Rouge, musical ambientat a París de fi de segle XIX dirigit per l’australià Baz Lurhmann. Amb Nicoles Kidmanva demostrar que podia cantar i molt bé, per cert.

Ewan no ha deixat mai de fer  cinema. El seu nom va sonar per posar-se a la pell del mateix agent 007, James Bond, però el triat va ser Daniel Craig. Malgrat tot no s’estanca en un determinat cinema. Després de Moulin Rouge, vindria Black Hawk derribado de Ridley Scott, tornaria a cantar aquest cop al costat de Renée Zellweger a Abajo el amor, ens arribaria una polèmica Young Adam de David Mackenzie, més tard trobem la meravellosa Big Fish on seria dirigit per Tim Burton.

El 2005, Ewan va prestar la seva talentosa veu a dues pel·lícules d’animació. Seva és la veu del robot Rodney Copperbottom en el film Robots al costat de les veus de Halle Berry i Robin Williams i la del protagonista de Valiant amb Jim Broadbent i John Cleese. També l’hem vist al costat d’Scarlett Johansson en el llargmetratge La isla, i en el thriller psicològic Tránsito amb Naomi Watts.

En el teatre, ha protagonitzat Guys and Dolls en el Piccadilly Theatre de Londres, encarnant Sky Masterson (a la gran pantalla el va interpretar Marlon Brando). Aquest paper li va donar el reconeixement de la crítica i el premi al millor actor 2005 de LastMinute.com. Va ser nominat als premis Olivier com a millor actor d’un musical.

Ha rodat al costat de Woody Allen en  El sueño de Cassandra, al costat del irlandès Colin Farrell. I alguns dels seus papers entre 2008 i 2009 van ser el del camarlenc Patrick McKenna en la pel·lícula basada en el llibre Àngels i dimonis de Dan Brown. El 2008 va estrenar el thriller eròtic La lista, coprotagonitzat per Hugh Jackman i Michelle Williams.

En 2010 va protagonitzar algunes pel·lícules com Los hombres que miraban fijamente a las cabras, al costat de George Clooney i Jeff Bridges o El escritor, de Roman Polanski, on va interpretar un negre literari del Primer Ministre Britànic, interpretat per Pierce Brosnan. Altres pel·lícules destacables són, en 2011, Beginners, al costat de la francesa Mélanie Laurent i La pesca del salmón en Yemen, amb Emily Blunt.

Va visitar Donostia per presentar Lo impossible (2012), de J. A Bayona amb un paper que li va valer la seva primera nominació al Goya, el primer actor estranger a estar nominat a la categoria de Millor Actor de Repartiment. En 2013 també va aparèixer en la pel·lícula Agosto, al costat de Julia Roberts i Benedict Cumberbatch.

Ewan Mcgregor

Com a futurs projectes el podrem veure al costat de Natalie Portman (la Reina Amidala de la saga” a Jane Got a Gun o al costat de Jennifer Connelly i Dakota Fanning a American Pastoral.

Ewan també forma part d’una companyia productora de nom Natural Nylon, al costat dels seus amics Jonny Lee Miller, Sean Pertwee, Jude Law, Sadie Frost i els productors Bradley Adams i Damon Bryant i Tony Miller. La productora té una seu a Nova York i una altra a Londres. Ja van produir “eXistenZ“, on Jude actua al costat de Jennifer Jason Leigh i Nora, amb Ewan en el paper de James Joyce.

Ewan és un actor versàtil i amb gran capacitat de transformació. Pot ser tant un drogoaddicte o un desenfadat cantant de rock com un tendre i tímid noi o un patós i inexpert segrestador. A més és conegut per ser frontal i no callar-se res. Per molt que estigui promocionant Star Wars, és capaç de criticar als executius de Hollywood i a les seves megaproducciones. Encara que això sembli contradir-se amb la seva actuació en Star Wars, ell ho justifica dient que no és el mateix participar d’aquesta llegenda que en Robocop V, a més va admetre que quan li la van oferir no va poder dir que no. Com negar-se a ser Obi Wan Kenobi?

També diuen que va estudiar-se el paper que va fer Alec Guiness per imitar els seus moviments i que encara que a les gravacions les espases làser no fan soroll a ell li agrada imitar-lo amb la boca, per molt que Lucas li repeteixi un cop i un altre que el so s’afegeix després.

En aquest especial<< Anterior

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X