EPISODI I: L’AMENAÇA FANTASMA

Diu George Lucas que quan va imaginar el món i les històries de La Guerra de les Galàxies ja havia pensat en estructurar-ho en sis episodis. Però que quan va haver acabat de rodar els episodis IV, V i VI va decidir no seguir filmant els 3 primers amb els limitats recursos tecnològics d’aleshores.

Afortunadament Lucas estava al capdavant d’una empresa puntera en el desenvolupament dels efectes especials, la Industrial Light & Magic. I després de ser testimoni de primera mà de les proeses que es van aconseguir en films com Abyss, Terminator 2 o Jurassic Park, va decidir que per fi havia arribat el moment de reprendre la història que l’havia fet famós.

El guió de l’Episodi I es va començar a escriure el novembre de 1994, i no va ser tasca fàcil per la quantitat de detalls que s’havien de lligar amb els episodis ja filmats. Un altre dels reptes era redissenyar naus, vestuaris i arquitectures per treure tot el suc a les possibilitats tècniques però sense distanciar-se massa dels de les altres pel·lícules. I, com no, trobar un repartiment adient per donar vida a personatges mítics sobre els que hi havia moltes expectatives creades.

El rodatge va durar 65 dies a cavall entre els estudis Leavesden d’Anglaterra i localitzacions d’Itàlia i Túnez. Però la feina més llarga tindria lloc a les sales de post-producció, perquè aquest Episodi I no té ni un sol pla sense retocar per ordinador. El resultat va ser un film que posava fi a 20 anys d’espera, d’un to molt més familiar i amb algun aspecte molt criticat com el personatge de Jar Jar Binks. Tot i així va arrossegar legions de fans als cinemes i va permetre a les noves generacions descobrir les històries d’una galàxia molt llunyana.

Aquests són els moments estelars de l’Episodi I: L’Amenaça Fantasma, una història que té lloc uns 30 anys abans que la de la trilogia original:

Star Wars

El Mestre Jedi Qui-Gon Jinn i el seu jove padawan, Obi-Wan Kenobi han estat enviats en missió diplomàtica. El seu objectiu és dur a terme les negociacions que posin fi al bloqueig que pateix el planeta Naboo per part de la Federació de Comerç. La Federació, amb el Virrei al capdavant, ha imposat aranzels sobre les rutes comercials del planeta i vol obligar a la jove reina Amidala a signar un tractat. Però les negociacions són una trampa i els amfitrions dels dos jedi intenten assassinar-los.

Star Wars

Després d’escapar de la nau del Virrei, Qui-Gon i Obi-Wan aterren al planeta Naboo on es topen per accident amb un patós gungan: Jar Jar Binks (un ésser generat per ordinador que es convertiria en el més odiat de tota la saga galàctica). Però a la vegada, les tropes de la Federació envaeixen el planeta arribant fins al mateix Palau Reial. Allà segresten a la Reina i tot el seu seguici i pretenen obligar-la per la força a signar el tractat.

Star Wars

Jar Jar condueix els Jedi fins a Otoh Gunga, una ciutat sub-aquàtica que va ser un dels secrets millor guardats abans de l’estrena (ni tan sols es va poder veure als tràilers). Allà avisaran al governant dels gungan de la invasió i intentaran convèncer-lo de que s’aliï amb els naboo per lluitar contra els enemics. Però entre les dues races hi ha una històrica enemistat, i el Jefe Nass es nega a col.laborar. L’únic que els ofereix és una nau i el permís per emportar-se Jar Jar. En el seu viatge pel nucli del planeta Qui-Gon, Obi Wan i el seu company de viatge hauran de fugir de terribles monstres marins disposats a empassar-se la nau a queixalades. Però finalment aconseguiran arribar a la superfície i rescatar la Reina de les mans dels droides de la Federació.

Star Wars

Amb la nau avariada pels atacs rebuts en la fugida de Naboo, els Jedi decideixen aterrar al recòndit planeta de Tatooine per intentar aconseguir les peces per reparar-la. Mentre Obi-Wan es queda a guardar la nau, Qui-Gon i la Reina disfressada de Padmé surten a la recerca de la ciutat on hi ha la botiga de recanvis. L’únic taller que té peces per reparar el Nubian està regentada per un alienígena alat que té al seu càrrec un petit esclau, el nen Anakin Skywalker. Aquest encontre marcarà per sempre la història de la Galàxia.

Star Wars

Però Padmé i Anakin no són l’única parella que es va conèixer a Tatooine. També van connectar de seguida l’androide R2D2 i el robot de protocol fabricat per Anakin, C3PO, que des d’aleshores es farien inseparables. Per resguardar-los d’una tempesta de sorra Anakin s’emporta els seus nous amics a casa seva, on coneixeran la seva mare, Shmii. Allà sabran que el petit està pensant de competir en una carrera de vaines amb una nau construïda per ell mateix. Qui-Gon ho aprofitarà per apostar amb Watoo que si Anakin guanya la cursa, el deixarà lliure. Així comença la seqüència visualment més espectacular de l’Episodi I, la carrera de vaines de Bonta Eve al circuit de Mos Espa, tot un homenatge a Ben-Hur. Tot i les trampes del seu contrincant Sebulba, Anakin aconseguirà la victòria i l’aclamació popular.

Star Wars

Però la promesa d’alliberament d’Anakin no inclou la seva mare. I el petit haurà de fer el primer sacrifici per fer realitat el seu somni de convertir-se en Jedi: deixar enrera la seva casa a Tatooine, i a Shmii. Mentre els dos es despedeixen amb la promesa de tornar-se a trobar, un misteriós Sith arriba a Tatooine. De retorn cap a la nau Qui-Gon s’hi enfrontarà fins que Obi-Wan repari la Nubian i puguin rescatar el Mestre Jedi i fugir.

Star Wars

Ja a Coruscant, els dos Jedi es presenten al Consell per exposar-los les amenaces que posen en perill la pau a la Galàxia. Les coses no estan gaire més tranquil·les al Senat galàctic, on Palpatine convencerà la Reina Amidala perquè presenti una moció de censura contra el Canciller Suprem Valorum. Les seves veritables intencions són convertir-se ell mateix en el nou Canciller.

Star Wars

El petit Anakin és sotmès a l’avaluació del Consell Jedi. Tots els seus membres són testimonis del seu enorme potencial però es neguen a admetre’l per a entrenar-lo per ser massa gran i per percebre massa por en ell. No obstant, Qui-Gon decideix contradir la seva decisió i enuncia la seva voluntat d’entrenar-lo ell mateix. Però abans hi ha temes més urgents per resoldre. Desencantada de la lentitud del Senat per prendre decisions, la Reina Amidala en persona decideix anar a veure als gungan i convèncer el Jefe Nass de formar una aliança per lluitar contra els enemics de Naboo.

Star Wars

Al camp de batalla s’enfronten un exèrcit de gungans contra un nombrosos esquadrons de droides de la Federació. Mentrestant, Anakin s’havia de quedar al Palau Reial a l’espera dels esdeveniments. Però per error, el petit es posa als comandaments d’una nau estelar i acompanyat de R2D2. Sense haver-s’ho proposat acompanyarà un esquadró de pilots dels naboo que pretén descobrir les naus de la Federació que tenen bloquejat el planeta.

Star Wars

Just en aquest moment, també arriba al Palau Reial el malèfic Darth Maul, que s’enfrontarà amb Obi-Wan i Qui-Gon en una lluita a mort entre el Bé i el Mal. Però malauradament per uns moments Obi-Wan es queda atrapat entre dos camps magnètics de seguretat. Des d’allà veurà com el Sith aconsegueix matar el seu mestre.

Star Wars

Quan s’obri de nou el camp magnètic, Obi-Wan podrà enfrontar-se a Darth Maul i venjar la mort de Qui-Gon, no sense dificultats. Al camp de batalla els droides de la Federació comencen a desactivar-se després que les naus naboo hagin destruït la nau que els controlava. Jar Jar és aclamat pels seus com a tot un heroi per la seva actuació en batalla, patosa però efectiva.

Star Wars

Un cop alliberat de la opressió de la Federació, Jedis, gungans, naboos i senadors galàctics rendeixen un últim tribut a Qui-Gon en un funeral segons les tradicions jedi. Però els aconteixements han obert moltes preguntes i el futur es presenta incert. Quines eren les veritables intencions del Virrei? O hi havia algú que el controlava? Qui és el mestre del Sith Darth Maul i quan revelarà la seva identitat?

Yoda comunica a Obi-Wan la decisió del Consell de no entrenar Anakin per ser un Jedi. Però Obi-Wan fa valer la promesa que li va fer al seu Mestre en el moment de la seva mort i es compromet a convertir-se ell mateix en l’instructor del petit.

Star Wars

Passat el dol és el moment de les celebracions. Una luxosa desfilada escenifica la signatura de la pau entre els naboo i els gungan, i la seva victòria contra els enemics. El petit Anakin, vestit i pentinat com el seu nou mestre, somriu esperançat. Els seus somnis de convertir-se en pilot i en Cavaller Jedi sembla que per fi es faran realitat. Però el Canciller Suprem Palpatine no li treu els ulls de sobre…

En aquest especialSegüent >>

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies