"Camins sense retorn" de Josep Masanés
7.5Valoració
Puntuació dels lectors: (2 Vots)
10.0

Llibres del Delicte amplia el seu ventall de publicacions amb la col·lecció DeLITE, que publicarà obres literàries fora del gènere negre. S’estrenen amb un llibre breu i de gran qualitat tècnica, “Camins sense retorn”, l’obra de Josep Masanés guanyadora del 25è premi Josep Saperas.

“Camins sense retorn” explica la història de dos joves germans irlandesos que són obligats a abandonar el seu país i allistar-se en un vaixell de la marina anglesa l’any 1780. A bord del vaixell, comandat per un vell contramestre sense cap tipus d’humanitat que els tracta com esclaus, desembarquen a l’illa de Menorca, en aquell moment sota dominació anglesa. És tot just abans de l’atac de l’exèrcit espanyol, que aspira a recuperar l’illa, i al que la tripulació del vaixell ha de fer front. Mentre duren el atacs, entre l’enyor de la mare i la terra més les pors i els patiments, els dos germans planegen desertar. Però la vigilància dels comandaments del vaixell no els ho posarà gens fàcil. Mentrestant ells ja no són els mateixos joves innocents que van deixar enrere les costes d’Irlanda.

L’obra de Masanés uneix la novel·la història amb la novel·la d’aventures, una combinació que treu el millor de tots dos gèneres. D’una banda ens apropem a un episodi transcendental per l’illa de Menorca, el canvi de dominació de l’illa i, en particular, el setge de la fortalesa de San Felip. De l’altra, tot ho veiem des de la perspectiva dels dos germans irlandesos, en Willie i en Austin, que acaben atrapats en aquest drama sense demanar-ho. La seva lluita per la supervivència, el seu caràcter ben diferenciat i la mala sort que els envolta facilita que empatitzem amb ells des dels primers compassos de la història. I tot i la brevetat del text ens sentim molt propers a uns personatges tractats amb carinyo i desenvolupats ràpidame però amb destresa.

El llibre de Masanés destaca per una estructura agraïda pel lector: capítols breus, acció condensada i descripcions riques però limitades. Tot això ho aconsegueix gràcies a un domini perfecte de la llengua, un ús precís de les paraules, enriquidor i que es gaudeix sense esgotar.  És fantàstic trobar llibres escrits amb tanta cura i amb tanta precisió. Si bé és cert que jo li hagués demanat una mica més d’espai per desenvolupar els personatges i ampliar la història, el que l’autor ens dóna és més que notable.

Si us agraden les novel·les d’aventures però també apropar-vos a episodis històrics que no tots coneixem, “Camins sense retorn” us proporcionarà una bona estona d’entreteniment. Sense oblidar la cura que Josep Masanés ha posat en cada una de les paraules que ha triat per construir la història.Editorial: Llibres del Delicte
Web editorial
ISBN: 978-84-943749-6-8
Pàgines: 153
Preu: 12,95 €


Una resposta

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X