I'm your father
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

“I’m your father” és un documental que destapa la màscara d’un dels episodis més foscos d’Star Wars. Un acte de justícia a la figura de Darth Vader.

Quan a “El retorn del Jedi” Darth Vader es treu la màscara, descobrim la cara del pare de Luke Skywalker. Curiosament, però, no és David Prowse, l’actor que ha estat amagat sota aquest vestit negre en els tres films de la saga d’Star Wars rodats fins al moment, fins a aquesta seqüència. Toni Bestard i Marcos Cabotá dirigeixen aquest documental a la recerca dels motius que van apartar Browse del seu merescut moment de glòria.

Cabotá, viatja fins als afores de Londres per retrobar Prowse, qui als seus vuitanta anys viu una vida tranquil·la, d’aparent normalitat. Però rere ell s’amaga una de les històries més increïbles de la història del cinema. Un gegant de dos metres d’alçada, campió anglès d’halterofília que durant la seva carrera d’actor a penes va mostrar el rostre. Cabotá li fa una proposta: boja, arriscada, justa.

A través de la investigació, el documental reviu l’impacte i importància que va tenir “La guerra de les galàxies” per al cinema modern. Però, sobretot, relata la identificació, el creixement i la vida de l’actor que va interpretar l’encarnació del mal, en un personatge que ha esdevingut referent de la saga de George Lucas. En el fons del seu motiu, però, “I’m your father” pretén homenatjar a tots aquells actors que han donat el seu cos a un personatge. Sota una màscara o un maquillatge que els ha fet irrecognoscibles.

I'm your father

Amb una construcció dinàmica, el documental es va filant des del desig, la realitat i la il·lusió. Passat, present i futur es van entrelligant per a oferir-nos un relat ben tensat. On no hi falta res, on les diferents veus de la història donen la seva visió dels fets. Fets, que els protagonistes (excepte George Lucas que no va voler participar-hi) expliquen o que Cabotá s’encarrega de trobar. Els espectadors van encaixant les peces del trencaclosques. I van empatitzant amb el projecte dels directors.

A poc a poc, anem dibuixant un personatge a qui li van doblar la veu. Un actor que es va anar assabentant de tot plegat un cop filmades les pel·lícules. La deshumanització de Hollywood i dels seus mecanismes d’autoprotecció queden amb el cul enlaire. Demostrant, que l’èxit i els guanys, sovint tenen un rerefons fosc. I que aquells que han ajudat a excel·lir el producte final queden apartats quan interessa.

Una història boja. Empesa per aires de justícia cinematogràfica. Que desafia les lleis més restrictives del star system. El gran valor d’aquest documental rau a demostrar com la decisió de no mostrar David Prowse en el pla on es descobria la identitat de Darth Vader, a més de ser un acte roí i miserable (per com es va fer), va ser una decisió injusta. Amb gran perícia i sota l’esperit d’un Robin Hood galàctic, Bestard i Cabotá, ens permeten copsar la veritable cara de Darth Vader. Les forces del mal han quedat al descobert.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies