"La noia que fa vint mesos que és a la presó" de Josep Torrent
7Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Després de “La sang és més dolça que la mel”, amb la que va guanyar el 1er Premi Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana, Josep Torrent s’allunya de la novel·la policial temporalment per presentar-nos una de judicial, un subcorrent més de l’anomenada novel·la negra, ben emparentada i propera a les narracions d’Erle Stanley Gardner o John Grisham.

Quan li van dir a l’Esteve que havien acusat la seva amiga Júlia d’haver assassinat a ganivetades la seva exparella, no s’ho podia creure. El judici és a punt de començar: una sala atapeïda, periodistes a dojo, una magistrada, un fiscal contundent, un advocat inexpert, uns membres del jurat ben exigents i tot un guirigall de gent encuriosida en un plet després d’any i mig d’investigacions i proves. Tot un procés judicial de cinc dies replets de testimonis i de declaracions confuses, informes i documentacions que s’espera que facin justícia. Però… seran suficients per demostrar la innocència o culpabilitat de l’acusada? Què es pot esperar de tot aquest litigi?

Torrent fa seure al lector a la primera fila d’aquest procés judicial contra la Júlia. “La noia que fa vint mesos que és a la presó” té com a escenaris principals l’antiga audiència de la Casa Pastors i la presó de Girona. Torrent ens fa viure el judici d’una noia acusada d’haver matat el seu excompany quan l’estava violant. No existeixen proves de la violació i, en canvi, sí que n’hi ha testimonis d’amenaces per part d’ella. Les coses no pinten bé per ella.

Tal i com fa l’Esteve, l’amic fidel de la Júlia, pàgina a pàgina s’assisteix al judici de cinc dies i escolta les intervencions del jutge, el fiscal, l’advocat defensor, el forense, etc…

El llibre de Josep Torrent és una potent reflexió sobre la justícia, de com pot ser d’etern el temps d’espera d’un judici o com pot variar la sort d’un si té prou diners per pagar o no un bon advocat. A “La noia que fa vint mesos que és a la presó” també hi ha un espai important per l’amistat. L’Esteve, un antic amic de la protagonista, estarà al seu costat en tot moment, prescindint de la seva vida anterior i lluitarà per demostrar la innocència de la Júlia sense defallir.

“La noia que fa vint mesos que és a la presó” és una novel·la curta però intensa. Torrent posa al lector en una posició on és inevitable no sentir-se una mica protagonista, un membre més del jurat popular i analitzar cada una de les dades que li donen i posicionar-se. També permet imaginar l’angoixa que suposa un procés judicial, tant pel que espera la sentència com per la seva família i amics. Una justícia imperfecta i que, lamentablement, no mira igual al ric que al pobre.Editorial: Alrevés
Web editorial
ISBN: 978-84-16328-16-1
Pàgines: 192
Preu: 15,00 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X