Black Mass. Estrictamente criminal
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Sota l’ombra d’Scorsese i Coppola, Scott Cooper dirigeix una pel·lícula basada en la vida real d’un gàngster des de mitjans dels anys 70. El nivell interpretatiu encapçalat per un magnífic Johnny Depp equilibra algunes imperfeccions.

James “Whitey” Bulger (Johnny Depp) és una peça més dins de l’engranatge del crim organitzat a Boston a la dècada dels 70. Però tot canviarà amb l’arribada a l’FBI de John Connoly (Joel Edgerton) que proposa al gàngster convertir-se en informant a canvi d’ajudar-lo a liquidar la banda mafiosa rival. D’aquesta manera, Bulger, en una espiral criminal sense fi, esdevindrà el perill públic número u. I això posarà en perill la vida i l’estatus de tots aquells que té al seu voltant.

Amb el trinomi policia, màfia i polítics, Cooper elabora un còctel amb sabor a thriller. Tot i alguna excursió cap als llocs comuns d’aquest gènere, el ritme i muntatge acompleixen amb les expectatives. El film entreté i ens brinda un dinamisme acceptable que fa que la història se segueixi sense massa dificultat. Malgrat tot, un excés d’informació i les ganes d’oferir una visió molt àmplia de Bulger fan que, sovint, la tensió i l’atmosfera s’esvaeixin. El guió de Mark Mallouk i Jez Butterworth basat en el best-seller “Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob” de Dick Lehr i Gerard O’Neill prefereix l’acumulació a la concreció. Potser centrar-se en un o dos aspectes de la personalitat de Bulger hauria dotat de més força i caràcter el producte final.

Black Mass Johnny Depp

Però cal destacar, per sobre de qualsevol altre aspecte, un nom propi: Johnny Depp. Sublim. Apunta cap a l’Oscar. Amb la que potser és la millor interpretació de la seva carrera. Una mirada plagada de fredor sòrdida, adaptada amb unes lents de contacte blaves, condueix el seu personatge per un camí on la psicopatia, l’agressivitat i la tendresa es copegen i s’agafen de la mà. Ell sol és capaç de carregar-se el protagonisme i el pes del film per a dur-nos per a camins plens de cruesa i violència. Es basta amb un sol gest, amb un sol fit a fit, per a escopir-nos directe a les entranyes i per a esgarrar-nos l’ànima. És tal el seu poder de persuasió que arrossega la resta d’actors cap a un nivell interpretatiu que, per se, sustenta la pel·lícula. Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, David Harbour… (els podríem anomenar a tots) juguen la partida, al costat del biopic, amb un resultat espectacular.

“Black mass. Estrictamente criminal” esdevé un film de bones intencions i excel·lents resultats, a estones. L’ambient i la profunditat queden afectats. Tot i el bon ritme i la bona construcció del relat, trobem a faltar detalls: vivencials i emocionals. Els anys del famós gàngster passen massa de pressa, i ens impedeixen assaborir la sang i perfumar-nos amb el crim. Això sí, gaudirem d’unes interpretacions que ens deixaran glaçats. Scott Cooper ens ofereix un diamant en brut. Amb llum, però per polir. I és que l’ombra d’Scorsese i de Coppola segueix sent molt allargada.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies