"G" de Daniel Sánchez Pardos
7.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

L’última novel·la de Daniel Sánchez Pardos corre el risc de ser recordada únicament per tenir a Gaudí com un dels seus protagonistes. I encara que és cert que subtitular el llibre com “La novel·la de Gaudí” és una forma de cridar l’atenció en el panorama editorial, no és menys cert que la novel·la té moltes virtuts a més de comptar amb la presència del genial arquitecte.

Per començar el protagonista no és Gaudí, sinó Gabriel Camarasa, un jove que acaba de tornar amb la seva família a Barcelona després de diversos anys d’exili a Londres. Gabriel és el fill primogènit de Sempronio Camarasa, un polèmic home de negocis que ha iniciat el diari sensacionalista “Les notícies il·lustrades”, al costat de Martin Begg, el seu director i mà dreta, i Fiona, la filla d’aquest, il·lustradora amb fortes conviccions polítiques i inquietuds esotèriques. Durant el seu primer dia a l’Escola d’Arquitectura de la Llotja, coneixerà a un jove que està ja en el seu segon any d’estudis: Antoni Gaudí. La seva trobada serà accidentada, ja que Gaudí li salvarà la vida en un fosc episodi que marcarà l’esdevenir dels esdeveniments futurs. Els esdeveniments que es deriven d’aquest episodi marcaran la destinació de Gabriel, Gaudí i les famílies Camarasa i Begg, en una trama que desembocarà en assassinats i complexes conspiracions.

En “G” predominen l’acció i el misteri, l’art i els personatges plens de secrets. La trama avança sense descans emmarcada en la Barcelona de finals del segle XIX, l’escenari perfecte per observar les evolucions dels protagonistes. D’un costat, Gabriel, completament superat pels esdeveniments, sense entendre massa el que passa, sempre un pas per darrere de les diferents situacions que viu. De l’altre, Gaudí, molt més despert i viu, però encara permeable a coses desconegudes que transformaran progressivament el seu carácter.

Tot en “G” funciona de manera notable. La història és trepidant, està plena de girs i integra bé la seva trama de misteri dins del moment històric. L’art i l’arquitectura estan sempre presents, però sense resultar pesats o massa foscos, discorrent en paral·lel als esdeveniments. Els personatges són possiblement la major virtut de l’obra, no només aquest Gaudí excèntric i de ment deductiva sinó també Gabriel, un home ple de dubtes però amb uns valors ferms, Fiona, la femme fatale atractiva i perillosa a parts iguals, o la germana de Gabriel, càndida però de caràcter decidit. Tots ells són meritoris per separat però també en les seves interaccions, construint un repartiment d’allò més equilibrat.

Daniel Sánchez Pardos ens deixa una novel·la molt divertida, un homenatge a Conan Doyle (donat que Gaudí i Gabriel podrien ser perfectament Sherlock i Watson) que no es queda en la imitació. Ràpida, molt bé escrita i amb l’extra d’unes adequades il·lustracions, “G” és un llibre que agradarà a tots els fans de la novel·la de misteri i que està molt per sobre de totes aquestes típiques novel·les que només basen el seu èxit en tenir com a protagonista a algun personatge històric. Aquí Gaudí és part del menú però no ho és tot; afortunadament l’autor s’ha esforçat per donar-nos molt més.Editorial: Columna
Web editorial
ISBN: 978-84-664-1990-1
Pàgines: 576
Preu: 20,90 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies