"Mecanoscrit del segon origen" de Manuel de Pedrolo
7.5Valoració
Puntuació dels lectors: (6 Vots)
7.6

“L’Alba, una noia de 14 anys, verge i bruna, tornava de l’hort de casa seva…” així comença una de les obres més venudes i llegides en català. De lectura obligatòria per molt joves “El mecanoscrit del segon orígen” de Manuel de Pedrolo ha obert moltes ments al plaer de llegir i a la ciència-ficció.

“Mecanoscrit del segon origen” és una obra escrita per Manuel de Pedrolo l’any 1974. Dels llibres més venuts d’Edicions 62, és un dels llibres de lectura obligatòria als instituts (al menys a la meva época ho era), tot i que segons sembla no va ser escrit específicament per al públic juvenil.

El “Mecanoscrit” pertany al gènere de la ciència-ficció, però a la vegada és una història d’amor i supervivència, centrada en la parella de l’Alba, de 14 anys i en Dídac, de 9, uns nous Adam i Eva. L’Alba i en Dídac, que viuen al poble català de Benaura, esdevindran de la nit al dia en els únics supervivents a la Terra després que uns extraterrestres que eliminin tota la humanitat. Durant els quatre anys següents hauran d’espavilar-se per a sobreviure en un món destruït i enfrontar-se a tota mena de problemes que els obliguen a madurar ràpidament i a adonar-se que han de preservar el coneixement, per això guarden i llegeixen llibres i intenten aprendre de tot el que els va passant.

Estructurat en cinc Quaderns, d’una extensió molt semblant (trenta pàgines cadascun) i començats tots ells per una frase molt semblant -“L’Alba, una noia de 14 anys, verge i bruna, tornava de l’hort de casa seva…”- i de tres pàgines finals, “El mecanoscrit del segon origen” narra un viatge iniciàtic. El dels dos joves que han de madurar de sobte i per la força de les circumstàncies. També és un inici nou per a la Terra, aquest “segon origen” que, des del primer moment, l’Alba, una noia cerebral i pràctica, preveu amb fredor. També va ser-ho pel mateix Pedrolo, ja que aquest llibre va establir la base de la ciència ficció catalana i per tots aquells joves a qui el “Mecanoscrit del segon origen” els obre els ulls a la lectura i a la ciència ficció.

No és un llibre suau. Per molt que impliqui la relació entre dos joves que aprenen a conviure i a estimar-se no hi ha romanticisme. Pedrolo no estalvia cap detall de la realitat d’un món extingit i el munt de gent morta en la seva quotidianitat. El que ha d’exposar ho fa sense subterfugis i amb tota naturalitat. Tal com raja.

També és una novel·la feminista perquè és la dona qui pren el rol de cap, de guia. L’Alba farà primer de mare del Dídac i després de companya, però és ella qui pren les decisions, qui planifica, qui decideix… En aquest cas concret quan el vaig llegir em va sorprendre com és de fred el seu personatge. De seguida ho planifica tot, fins i tot que arribat el moment haurà de tenir fills per repoblar la terra. No perd el temps plorant. Endavant, sempre endavant.

“El mecanoscrit del segon origen” forma part de la memòria literària de molts joves que ara ja gran continuen perdent-se entre les pàgines (digitals o en paper) dels llibres. També ha obert el camí de la ciència-ficció en la ment de molts lectors novells i de futurs autors pels qui va assentar la base de futures novel·les del gènere.Editorial: Grup 62
Web editorial
ISBN: 978-84-15192-87-9
Pàgines: 256
Preu: 11.95


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies