Marits i mullers
7Valoració

Woody Allen aterra en mans d’Àlex Rigola a La Villarroel. Sobre l’escenari es posa en joc el text adaptat del film ‘Husbands and Wives’ (1992). Una comèdia/drama que ens fa reflexionar a través de l’humor sobre la realitat de les diferents relacions de parella i alhora col•loca al públic com a confessor i psicòleg d’allò explicat. La comèdia està servida.

Aquest cop la sala es transforma per posicionar l’escenari com a punt central, amb públic a quasi quatre bandes (en realitat tres). Es disposa una taula baixa, de les que es tenen a la sala d’estar, al mig. Tot i que aquesta taula d’aquesta sala d’estar és sobre dimensionada: molt ample i molt llarga. Com una passarel•la. I aquesta taula es veu envoltada totalment de sofàs diferents, on part del públic pot seure-hi, i des d’allà riure i reflexionar. El conjunt opta per una disposició de rectangles concèntrics: la taula, l’espai entre la taula i els sofàs, els sofàs i l’espai entre els sofàs i les grades. Aquest remolí de rectangles dinamitza d’una manera molt simple però molt encertada el moviment escènic. A més, es podria parlar tant de sala d’estar com de consulta de psicòleg, sens dubte. Principalment és aquest joc dual el que proporciona a l’espai de Max Glaenzel una gran qualitat: el fa viu. El fet que el públic sigui partícip com a confessor dóna vida als sofàs i als propis actors.

A escena podem veure en un principi dues parelles que han quedat per sopar: la Sandra i en Joan amb l’Andreu, professor d’universitat, i la Mònica, que treballa per una revista d’art. (Sí, els noms dels actors es mantenen, i no, no molesta.) Els primers anuncien que es volen separar d’una forma més amistosa impossible, i tot i això provoca una revolta a l’altre parella: els fa pensar sobre la seva vida junts. Mentre la Sandra i en Joan, separats, van fent camí i provant altres experiències amb altres persones, l’Andreu comença a interessar-se molt per una de les seves alumnes i la Mònica sent atracció per en Lluís (company de feina i noi amb el que s’està veient la Sandra). Tota la història en sí dóna la sensació que s’estigui explicant (ja que tenen a el públic com a psicòleg) i per tant, que ja hagi passat: mode flashback. Doncs arriben al final i de sobte es troben al present real: la Sandra i en Joan estan junts, mentre la Mònica s’ha emparellat amb en Lluís i l’Andreu està solter.

L’adaptació del text té punts interessants on arrisca i d’altres on es queda curt. De fet és una sensació de tota la posada en escena: en moments és ‘massa poc’ teatral i el ritme còmic cau (i no perquè hagi de transitar cap al drama en aquell precís moment). Les accions més solvents són les més exagerades, on tant a nivell de text com a nivell d’interpretació es disposen a jugar a fons. Falta, en general, aquest passar-se i que surti el lleopard, la bèstia fina que pot donar lloc als dispositius teatrals. L’Andreu Benito en força moments fa saltar aquest lleopard i la Monclús és la bèstia fina en persona. Els actors que completen l’equip estan correctes (amb una cantarella que fa mal a les orelles, que potser s’excusa pel nivell explicatiu/narratiu, de flashback, que està implícit en el propi text).

Rius en moments i reflexiones en d’altres però falta una mica de ‘chicha’ a nivell escènic (exceptuant l’espai, que ja té prou ‘chicha’) si és que estem parlant de teatre. Ara també, si cada cop que un anés a La Villarroel/Focus es veiés un teatre com aquest, prou agraïts podríem estar. Es passa una bona estona? Sí. Fa reflexionar? També.Teatre: La Villarroel
Web teatre
Autor del text: Àlex Rigola (Adaptació)
Direcció: Àlex Rigola
Intèrprets: Andreu Benito, Joan Carreras, Mònica Glaenzel, Sandra Monclús, Lluís Villanueva, Mar Ulldemolins


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X