"El curiós món de Calpurnia Tate" - J. Kelly
7.5Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
6.6

Corria l’any 2009 quan llibreries i lectors van celebrar l’aparició de “L’evolució de Calpurnia Tate”, una novel·la juvenil obra de la debutant  Jacqueline Kelly. El llibre retratava les aventures de Calpurnia Tate, una noia curiosa i emprenedora en el Texas de finals del segle XIX. Destinada a convertir-se en un personatge immortal, Calpurnia va enlluernar a joves i adults pel seu esperit lluitador i combatiu, per la seva cerca d’un destí i una professió impròpies d’una noia en aquell temps i per les seves insaciables ganes de coneixement. Un llibre destinat a un públic restringit es va acabar convertint en un increïble èxit que va deixar a tots els lectors amb ganes de més. 

Sis anys després arriba “El curiós món de Calpurnia Tate”, que continua la història allà on la va deixar la primera part. Calpurnia i el seu avi han fet un descobriment relativament important i la noia es reafirma en la seva decisió de seguir estudiant tot el que té a veure amb el món natural. Acompanyada pel seu germà Travis tractaran d’estudiar tot tipus d’animals i fins i tot d’adoptar-los, vencent les reticències de la seva estricta mare. Però l’arribada d’un gran huracà canviarà la vida de Calpurnia: al seu entorn arribaran dues noves persones que transformaran la forma de veure el món de la noia i la impulsaran a seguir una professió que la portarà a enfrontar-se de nou amb els seus tradicionals pares.

Les aventures de Calpurnia Tate mantenen l’encant de la primera part. Calpurnia és la mateixa noia plena de curiositat, valenta i compromesa, capaç de les més grans malifetes si amb elles pot fer honor als seus principis i al seu decidit objectiu d’estudiar i salvaguardar l’entorn que l’envolta. El seu avi segueix sent un personatge important però menys present que en la primera part. Les escenes amb ell es redueixen però els seus ensenyaments i conviccions estan presents en cadascuna de les pàgines del llibre.

S’afegeixen altres protagonistes que aporten diferents punts de vista a la vida de Calpurnia. El primer i més important és el seu germà Travis; també atret pels animals i la vida natural, el seu interès és més emocional que científic, aportant una dualitat a la història necessària per entendre el conflicte que una noia amb ànsies d’arribar més lluny professionalment tenia en una època en la qual la societat només atorgava aquestes oportunitats als homes. En segon lloc, la cosina Aggie, que viurà amb els Tate després de l’huracà, ensenyarà a Calpurnia algunes coses, positives i negatives, d’allò que podríem anomenar “l’alliberament de la dona”. Finalment, el doctor Pritzker que ensenyarà a Calpurnia una manera nova i diferent de dirigir les seves energies.

Si en la forma seguim tenint a la mateixa Calpurnia, amb les anècdotes i l’encant que vam poder gaudir en l’anterior lliurament, en el fons el llibre se sent una mica menys cohesionat. La primera meitat és un anecdotari del dia a dia de Calpurnia i Travis sense fil conductor clar. Després de l’episodi de l’huracà, la novel·la se centra en un argument una mica més sòlid amb l’addició d’Aggie i el doctor Pritzker però encara així la sensació, en acabar la novel·la, és que a part dels temes més genèrics, l’evolució de Calpurnia i del que explica l’autora és menys clara, menys dirigida, gairebé sense propòsit. Sense ser això un error extremadament greu, sí que situa a aquesta obra un esglaó per sota de la seva predecessora, i encara que segueix sent encantador llegir sobre Calpurnia, la satisfacció hagués estat major amb un argument més coherent.

“El curiós món de Calpurnia Tate” és un llibre que es llegeix en un sospir i es gaudeix en cadascuna de les seves pàgines. Deixa amb moltíssimes ganes de més perquè Calpurnia Tate ja és per ple dret un personatge que perviurà en la nostra memòria per sempre. Defectes apart, és una novel·la que mereix un lloc en les nostres prestatgeries. Aquells que ja havien llegit el primer llibre gaudiran amb aquest nou lliurament. I els que encara no coneguin a Calpurnia, ara tenen la fortuna de gaudir del doble de pàgines i aventures d’aquesta singular noia.Editorial: La Galera
Web editorial
ISBN: 9788494261756
Pàgines: 264
Preu: 17,90 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies