Aquest estiu els adolescents tornen a cridar i morir per les ganivetades d’un home emmascarat. “Scream”, la sèrie produïda per Wes Craven  -hem hagut de lamentar la seva pèrdua aquesta setmana- i els germans Weinstein, dues terceres parts de l’equip creatiu que la va encertar amb aquell primer film de la saga (la resta de pel·lícules ja només era el mateix del mateix) ha arribat a la graella de la MTV. Curiosament el més important d’aquell projecte inicial, el guionista Kevin Williamson, no s’ha incorporat al projecte i això és nota.

Scream

Cinema vs sèrie. Enyorant el terror de sèrie B

El film “Scream” va donar la campanada. Satiritzava amb l’slasher adolescent, un tipus de pel·lícula de terror (“Viernes 13”, “Halloween”…) amb el que havia crescut una determinada generació. Films plegats d’una sèrie de codis i normes dels  guionistes que feien fàcilment identificable el que anava a passar a continuació. Res de fornicar, beure o drogar-se o acabaries sent la propera víctima del psicòpata de torn. Dir “de seguida torno” era senyal de mort violenta segura. “Scream” era, doncs, una paròdia, però també un homenatge al gènere. Per exemple Randy Meeks recitava en una escena les regles d’aquells films o es discutia a classe si les segones parts podien ser bones.

En la sèrie en canvi es discuteix sobre l’encert de convertir un film, un slasher adolescent, en sèrie . I aquesta és la pregunta, es pot? I el tema important: continua tenint gràcia la paròdia del cinema de terror dels 90 per un públic que no havia ni nascut? Si has de riure d’una cosa l’has de conèixer… Aquesta versió televisiva es pren més seriosament a ella mateixa que no el film. Un adolescent surt sol a buscar una cosa i no el maten. L’assassí quan surt és impacable, fins i tot amb crims d’un estil força gore i sense cap Neve Campbell de torn que lluiti i li foti alguna clatellot que altre.. I si a “Scream” es discutia de cinema, aquí es parla de sèries, per suposat, que és el que està de moda fent referència a “Hannibal” o “American Horror Story”.

Scream - Drew Barrymore

Aquella primera escena ja no és el mateix

Si hi ha un moment memorable d’aquell primer film d’”Scream” és la seva primera escena. Una escena que posava la base del que seria la ficció i marcava territori cinematogràfic. Una conversa telefònica plena de referències cinèfil·les que acabava amb la mort d’un altre símbol del cinema, la nena d’ET, Drew Barrymore.

En la sèrie l’estrella convidada per ser apunyalada (després de patir un bon assetjament per WhatsApp) és l’actriu Bella Thorne, una habitual de les sèries americanes coneguda per haver estat abans nena Disney.

Si en el film era just matar a una de les nenes d’Spielberg, la sèrie ara mata a una de les nenes de Disney. El missatge és el mateix, deixeu-vos les criaturades, un assassí us assetja.

Ghostface

Una màscara icònica que ha canviat

Si a “Scream”, la sèrie, espereu veure a l’assassí amagat rere la màscara Ghostface ja us podeu anar oblidant. L’assassí s’amaga rere una màscara diferent, més seria, més terrorífica, però perdent el punt d’ironia i de broma que tenia a la pel·lícula. Segons Craven, que exercia de productor de la sèrie, el nou disseny naixia de forma orgànica dels racons de la trama… Què voleu que us digui? Ves a saber què volia dir el pobre Wes. Segons la productora executiva Jill Blotevogel, és una reinvenció d”El crit’ de Munch (com l’original) evocant, al mateix temps, a Michael Myers i Jason, en referència al cinema en el que s’inspira la saga. Llengües viperines, en canvi, diuen que, simplement, MTV no n’ha aconseguit els drets.

Scream

Ai, aquest aire de sèrie d’institut

Una cosa que si costa d’empassar, al menys per les velles generacions, és aquest aire de sèrie d’institut. Podria posar com exemple “Sensación de vivir” i no em semblaria malament veure algun dels seus protagonistes perseguits per un assassí despietat però crec que la sèrie d’”Scream” s’apropa una mica més a “Pretty little liars”. Nois i noies perfectes (excepte el friki i la lesbiana, clar), sense un gram de més i que no es despentinen ni quan tenen el ganivet a tocar.

La tecnologia envaeix la sèrie

La inclusió de les noves tecnologies en la història i la cura musical posen el segell de modernitat a la sèrie. Ghostface ja no truca al fix, per l’amor de Déu, ja no ho fa ningú, ni els assassins. Envia whatsapps. Els nois es revengen dels companys penjant vídeos a Youtube i, per descomptat, si volen estar informats van a Twitter.

A més a la sèrie podeu saber en cada moment la música que sona. Es pot identificar de manera sobreimpresa els artistes i les cançons de la  banda sonora en cada escena. Si MTV no té cura de la música, ja m’explicareu que en tindrà.

Scream

Una audiència discreta i una segona temporada

El primer episodi d'”Scream” va reunir 1.030.000 d’espectadors als EUA. El segon capítol no va arribar al milió, es va quedar en poc més de vuit-cents mil espectadors. No és per tirar coets però MTV ha anunciat que tindrà una segona temporada.

En un comunicat la cadena va anunciar que “Scream” era la sèrie de l’estiu més vista de la televisió per cable amb més de 6 milions d’espectadors. Aquesta dada és el resultat de la suma de les xifres dels audímetres i el total de descàrregues d’espectadors d’entre 12 i 34 anys durant els tres dies posteriors a l’estrena en la seva app.

A més, l’episodi pilot va generar 54.000 tweets (més de 15 per segon), i el hashtag #MTVScream va ser trending topic durant tota la nit.

No és una sèrie per “carrosses”

En resum, si sou uns enyorats dels “Divendres 13” o busqueu en la sèrie tornar a les sensacions d’aquella primera “Scream”, oblideu-vos. La realitat és que no està feta per vosaltres, “carrosses”. És una sèrie per a una nova generació.Scream

Creadors: Jill E. Blotevogel, Jay Beattie, Dan Dworkin
Directors: Brian Dannelly , Tim Hunter, Jamie Travis, Rodman Flender, Leigh Janiak, Julius Ramsay i Ti West
Intérpretes: Willa Fitzgerald, Bex Taylor-Klaus, John Karna, Amadeus Serafini, Connor Weil, Carlson Young, Jason Wiles i Tracy Middendorf
Productors: Matthew Signer, Keith Levine
Durada dels capítols: 42
Data d'estrena: 30 de juny de 2015
Cadena Emissió: MTV

Web oficial


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X